Skocz do zawartości

[CS 1.6] Dyskusja o zmianach na serwerze ZOMBIE INFECTION

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 933
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Cześć. 

Wpadłem na genialny pomysł jak urozmaicić rozgrywkę na serwerze odnośnie rund w których mamy pojedyńczą infekcje zombie.

W dużej ilości przypadków bywa tak że pierwszy zombie ma bardzo ciężko zarazić jakąkolwiek osobę na początku rundy, przez to że może być odrazu po infekcji odpychany broniami przez graczy, frostowane i podpalane, ogólnie nie ma szans na rozszerzenie infekcji.

Na dużej ilości map bardzo często zdarza się że runda trwa dosłownie 20 sekund i tak po pare rund bo następuje pojedyńcza infekcja a rozsianie spawnów na mapie nie daje szansy pojedyńczemu zombie na zarażenie kogokolwiek.

Dlatego wpadłem na pomysł jak to urozmaicić żeby rund było mniej, ale żeby pierwsze zombie z pojedyńczej infekcji miało większę szanse na rozszerzenie infekcji.

Otóż na rundy w których jest tylko pojedyńczy zombie, przez pierwsze 3 sekundy od infekcji, gracze nie mogę go odpychać, zamrażać, ani podpalać , matka zombie dostaje takiego jakby "darmowego szalonego".

Co wy na to?

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
37 minut temu, Fandorinn napisał:

a rozsianie spawnów na mapie nie daje szansy pojedyńczemu zombie na zarażenie kogokolwiek.

Ostatnio myślałem o utrudnieniu respami na większych mapach, ale np. na zm_five jak zrobiłem respy tylko w dwóch pomieszczeniach, to gracze zazwyczaj tylko w nich kampili, a prawie nikt na "syfie" czy "żółtych". Zdarzało się też blokowanie siebie nawzajem w przejściach, co niektórych irytowało i od razu wpisywali rtv na czacie lub wychodzili z serwera.

Opublikowano

Jak ktos jest ogarniety i widzi ze jest zarazony to bankowo moze przynajmniej 1 humana zlapac. Upatruje sobie go na poczatku rundy i biegnie za nim. ,, Darmowy szalony" na poczatku rundy skutkowalby tym , iz po 2-3 rundach takie matki beda mialy na szalonego co w dalszej czesci mapy wiaze sie z szyszkami. Wyobrazmy sobie sytuacje, ze ktos dostaje 2 razy w krotkim odstepie matke zombie.

Ma tzw. ,, darmowego szalonego" , on sie konczy i ma na szalonego z pkt.... wiec przez kilkanascie sekund jest niesmiertelny do tego bierze speeda. Haha . Pol mapy zarazone . Pomysl zdecydowanie jednostronny jesli chodzi  o zombie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak Foki masz dużo racji że jak ktoś jest ogarnięty to zarazi, w tym wypadku chodziło właśnie o tych mniej ogarniętych którzy np. nie widzą że są zainfekowani na początku i biegną gdzieś w strone kampy albo nawet do niej wchodzą. W takim wypadku jest już po zombiaku bo są nikłe szanse że kogoś zarazi.

I tu przydało by się dać tym graczą jakieś szanse aby przez chwilę byli "nietykalni" , 3 sekundy to nie jest dużo, ale zawsze byłoby to coś co pozwolilo by mniej ogarniętemu zombiakowi zarazić humanów.
Sprawa tyczy się też tych ludzi którzy np zostają matką zaraz po nowej rundzie gdy wejdą na serwer, wtedy właśnie też są bardzo nikłe szanse dla zombie na rozszerzenie infekcji.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
4 minuty temu, Fandorinn napisał:

w tym wypadku chodziło właśnie o tych mniej ogarniętych którzy np. nie widzą że są zainfekowani na początku i biegną gdzieś w strone kampy albo nawet do niej wchodzą

No dobrze, ale dlaczego mamy coś zmieniać ze względu na niedoświadczonych graczy, którzy i tak mogą to doświadczenie później nabyć?

@ fOki  ma rację i uważam, że ten pomysł ułatwiłby bardziej weteranom niż nowym.

Opublikowano

Prosze o dodanie punktu w regulaminie mówiacego cos o sytuacji jak ktos chce wziac anti. Np. Zakaz podazania za osoba podejrzana o chec wziac anti czy cos w tym stylu.. ? Wiele razy chcialem brac anti i musialem kombinowac jak to ogarnac bo gracze wiedzieli ze chce sie uleczyc i biegali za mna, jako ze nie mam admina nie mam mozliwosci dac slay,kik czy bana takim delikwenta i czesto wychodzila lipa z tego. Byc moze jest to slaby pomysl, jesli tak to prosze zeby admini nie uzywali swoich funkcji w celu wyczyszczenia sobie kampy po przez kik,slay czy ban. Gracze nie maja takiej mozliwosci a admini czasto niestety wykorzystuja swoja funkcje w tej kwesti.

• 1 miesiąc temu...
  • [CS 2 / CS:GO] Opiekun Serwerów
Opublikowano

Przywróciłbym zapis punktów zm/ocalałych wraz ze statystykami do końca mapy.

Często się zdarza, że ktoś łapie laga, wywala mu grę i wszystkie zdobyte punkty zm jak i ocalałego idą na spacer i nie wracają.

Słyszałem, że często się to bugowało i ktoś potrafił dostać punkty z wczoraj czy inne kwiatki, więc mam dwie propozycje:

1. Gracze byliby zapisywani w bazie danych mysql wraz z ich punktami, statystykami i czyściła by się na koniec danej mapy.

2.  Może to łatwiejsze rozwiązanie. Zrobić dwie bazy danych mysql. Jedna jako pomocnicza. Czyli po zmianie mapy załaduję drugą czystą bazę danych, a tą  pierwszą co była używana na poprzedniej mapie wyczyści i tak się będzie to zapętlać. 

Opublikowano

Możemy nominować mapę, którą chcemy ale to nic nie daje bo ludzie podążają za prostym ludzkim instynktem i zawsze wybierają te same mapy.

Przydałaby się jakaś mechanika na urozmaicenie granych map, na przykład co 3 albo co 5 mapa byłyby losowane, jak i gracze sami powinni miec opcję wyboru "Wybierz losową mapę".

Wiele map też jest omijanych bo mają idiotyczne nazwy i praktycznie to, że zostaną wybrane graniczy z cudem. 

W tej odpowiedzi na temat tylko zwracam uwagę na zaistniały problem, jeżel macie jakieś lepsze pomysły jak go rozwiązać to piszcie.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Już było coś podobnego, to ludzie płakali i wpisywali rtv po 5 minutach. Bo ta mapa jest za duża, za mała, za mało kamp, za dużo kamp, głupia, nie ma gdzie kampić, nudna, nic się nie dzieje. Będziemy grać codziennie 5 anekinów, 7 gboxów, 3 foxy, 4 compilationy, kilka razy bunkiery i crystal, bo tam się łatwo podkładać i sobie można szyszki porzucać legalnie. 

Ludzi nie przegadasz, map na tym serwerze jest mnóstwo, a i tak rzadko kiedy gramy inne niż te "standardowe, oklepane".

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Za czasów kiedy byłem jeszcze Opiekunem serwera na, niestety, jeden dzień stworzyłem całkiem osobny mapcykl z mapami, które nie są w ogóle praktycznie grane. Dlaczego niestety? Ponieważ gracze zaczęli się dopytywać czemu te często grywalne są niedostępne, przez co spadała frekwencja na serwerze.

Opublikowano

Dobra Panowie, to idźmy w takim razie full jakość a nie ilość, śmiecio-mapy wyrzucić bo skoro i tak nie będą zagrane to nie ma to sensu by zalegały w możliwych do nominowania mapach.

Admini na pewno mają narzędzia, żeby sprawdzić, które mapy powodują spadek frekwencji na serverze a które powodują, że ilość graczy jest stabilnie wysoka albo server pęka w szwach.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
1 godzinę temu, Kshakov napisał:

Dobra Panowie, to idźmy w takim razie full jakość a nie ilość, śmiecio-mapy wyrzucić bo skoro i tak nie będą zagrane to nie ma to sensu by zalegały w możliwych do nominowania mapach.

"Śmiecio-mapy" to te, których gracze nie znają - czyli te, które nie są praktycznie grane.

1 godzinę temu, Kshakov napisał:

Admini na pewno mają narzędzia, żeby sprawdzić, które mapy powodują spadek frekwencji na serverze a które powodują, że ilość graczy jest stabilnie wysoka albo server pęka w szwach.

Nie rozumiem, albo źle zrozumiałem. W poprzedniej wypowiedzi chodziło Ci o monotonność w mapach, a teraz jakby iść za Twoim pomysłem, to te mapy, które nie są grane zostałyby usunięte, a te które są klepane non stop byłby cały czas.

Opublikowano

Zostawić pomysł z losowaniem map, ale usunąć te absolutnie najgorsze żeby się nie trafiały.

Opublikowano

Witam wszystkich fanów moda Zombie. Przychodzę tutaj z propozycją, a nawet propozycjami.
1. Osłabić efekt "Szalony Zombie" z 12 sekund (Chyba tyle) na 5-7 sekund. Argumenty moje są takie:
- Jest to po prostu zbyt "OP". Szalony zombie = zombie win (Nie zawsze, ale zazwyczaj tak jest)
- Nie działają na niego mrożące granaty ani zapalające (Co do zapalających to nie pamiętam, chyba zabierają mu HP)
- Nowi gracze, którzy nie rozumieją jeszcze systemu działania tego serwera, po prostu będą go opuszczać, bo taki wyjadacz Zombie Moda na Fragujemy.pl kupi szalonego zombie, wejdzie do kryjówki takiego nowego gracza i gracz będzie pod denerwowany i skutkować to może wyjściem.

Myślę, że moje argumenty są, chociaż w 50% dobre.

2. Drugą propozycją jest to, aby dodać opcję "Granat na laser" czy jakoś tak to się nazywało. Wyjadaczom zombie moda, chyba nie muszę tłumaczyć, o co chodzi. Jak ktoś nie wie to mówię, na serwerach zombie escape, których jest już bardzo mało w naszej pięknej Polsce, są trzy możliwości podłożenia granatu: Normalny, Natychmiastowy i właśnie ten "Granat na laser" nie wiem, czy dobrze wymawiam tą nazwę, ale mniejsza. Jeżeli położymy taki granat (Zamrażający), ale przed tym ustawimy na tryb "laser" to zombiaczek, który wejdzie w granat, uruchomi właśnie takowy granat. Myślę, że przydatna opcja, dla mnie tak, ale może dla niektórych nie.

PS. Co do drugiej propozycji, taki tryb granata zmieniamy prawym przyciskiem naszej myszki :)

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
3 minuty temu, VMLOSSER napisał:

1. Osłabić efekt "Szalony Zombie" z 12 sekund (Chyba tyle) na 5-7 sekund.

Efekt szalonego i tak został skrócony bodajże z 15 sek. 

5-7 sek. - podejrzewam, że gracze nie będą kupować tego itemu.

4 minuty temu, VMLOSSER napisał:

- Jest to po prostu zbyt "OP". Szalony zombie = zombie win (Nie zawsze, ale zazwyczaj tak jest)

No to skoro nie zawsze "zombie win", to jest w końcu "OP" czy nie? Ja uważam, że nie jest i widać to często na polowaniach. Kiedy matka zombie bierze szalonego, dodatkowo speeda i nikogo nie może zarazić.

6 minut temu, VMLOSSER napisał:

- Nie działają na niego mrożące granaty ani zapalające (Co do zapalających to nie pamiętam, chyba zabierają mu HP)

Działają tylko Napalmy, które spowalniają szalonego. Przy dużej ilości Napalmów jest to nawet drastyczne spowolnienie.

6 minut temu, VMLOSSER napisał:

- Nowi gracze, którzy nie rozumieją jeszcze systemu działania tego serwera, po prostu będą go opuszczać, bo taki wyjadacz Zombie Moda na Fragujemy.pl kupi szalonego zombie, wejdzie do kryjówki takiego nowego gracza i gracz będzie pod denerwowany i skutkować to może wyjściem.

Większość nowych graczy jest już "obyta" w takich modach, chociaż na przeróżnych plagach. Mamy skracać działanie jednego z kluczowych itemów u zombiaków, przez to, że ktoś będzie poddenerwowany?

9 minut temu, VMLOSSER napisał:

2. Drugą propozycją jest to, aby dodać opcję "Granat na laser" czy jakoś tak to się nazywało. Wyjadaczom zombie moda, chyba nie muszę tłumaczyć, o co chodzi. Jak ktoś nie wie to mówię, na serwerach zombie escape, których jest już bardzo mało w naszej pięknej Polsce, są trzy możliwości podłożenia granatu: Normalny, Natychmiastowy i właśnie ten "Granat na laser" nie wiem, czy dobrze wymawiam tą nazwę, ale mniejsza. Jeżeli położymy taki granat (Zamrażający), ale przed tym ustawimy na tryb "laser" to zombiaczek, który wejdzie w granat, uruchomi właśnie takowy granat. Myślę, że przydatna opcja, dla mnie tak, ale może dla niektórych nie.

Uważam, że wystarczą już same lasery, które posiadamy. Na niektórych mapach np. zm_sdl_house, gracze zazwyczaj stawiają dużo laserów wzdłuż, przez co zombiakom ciężko poruszać się nie wpadając na nie. Dodatkowo jeśli miałaby być jakaś... "mina pułapka", to raczej zirytowałoby to jeszcze bardziej. Dobrze jest jak jest i nie ma co do tych laserów dokładać.

Pozdrawiam

Opublikowano
18 minut temu, VMLOSSER napisał:

Ja jestem właśnie nowym graczem na ZM i się z Tobą nie zgodzę. Czy nowy gracz wyjdzie po zarażeniu z serwera czy nie, zależy po prostu od osoby.. Jedna się wkurzy i opuści serwer, a druga powie "no trudno" i będzie grać dalej.

Co do samego nerfa to się nie wypowiem, bo jeszcze za krótko gram, aby ogarniać balans rozgrywki ;pp

Opublikowano
Godzinę temu, VMLOSSER napisał:

Witam wszystkich fanów moda Zombie. Przychodzę tutaj z propozycją, a nawet propozycjami.
1. Osłabić efekt "Szalony Zombie" z 12 sekund (Chyba tyle) na 5-7 sekund. Argumenty moje są takie:

Myślę, że moje argumenty są, chociaż w 50% dobre.

PS. Co do drugiej propozycji, taki tryb granata zmieniamy prawym przyciskiem naszej myszki :)

Te twoje pomysły sa całkowicie nie hallo na tego moda już nie mówiąc z tym he w tych 3 trybach. 

Szalony jest teraz dosyć mocno zbalansowany, he + 2 blokujące sprawują sie dobrze nawet na niego.

Po 3 pograj troszkę najpierw u nas zapoznaj sie z serwem bo mam wrażenie ze grasz tu u nas od niedawana ...

Pozdro

Opublikowano

Jeżeli item "szalony zombie" miałby zostac zdebuffowany to to samo należałoby zrobić z laser minami. Ludzie po prostu stawiają ten item w kampie i laser przechodzi przez całą mapę robiąc po 3-5 killi na gre. 

Laser mina powinna być używana jako przedmiot bijący obrażenia od wybuchu i kiedy zombie wejdzie w laser od miny ta wybucha a nie zabija go laserem.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Niektórzy i tak narzekają, że np. piątą rundę nie wylosowali autokampy, inni znowu, że w którejś rundzie mają przykładowo nabite dopiero 1000 pkt. jako human. Jakby znerfić jeszcze lasery, drastycznie tak jak piszesz @ Kshakov  to podejrzewam, że po jakimś czasie stracilibyśmy na frekwencji, może nie kolosalnie, ale każdy gracz jest cenny. Nie oszukujmy się, mamy takie community na serwerze, które bardziej woli postrzelać w zombiaki, a grać klasą zombie dopiero od momentu uzbierania punktów na szalonego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności