Skocz do zawartości

[CS 1.6] Dyskusja o zmianach na serwerze ZOMBIE INFECTION

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
5 godzin temu, andzia5 napisał:

mam propozycję, może by tak dodać jakieś roundsound’y na początku każdej rundy? ?

No no?i "Jesteś szalona" jak się odpali szalonego ?

• Odpowiedzi 933
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
50 minut temu, kZa napisał:

No no?i "Jesteś szalona" jak się odpali szalonego ?

no i fajno XDD przynajmniej śmiesznie by było 

Opublikowano

Witam.

Chciałbym prosić o wyjaśnienie regulaminu zm dot. 

Cytat

Zabronione jest odpalenie kładki lub ruchomych obiektów, jeżeli dotarłeś do nich przez itemy w sklepie.

Dozwolone jest uciekanie ocalałych na koniec mapy w celu wygrania rundy.

Oraz

Cytat

Pozwala się na odpalanie urządzeń ruchomych, gdy w pobliżu jest wystarczająca ilość graczy z drużyny lub pojawia się zombie.
[!] Jeśli w pobliżu jest wystarczająca ilość graczy z drużyny i żaden inny nie znajduje się w polu widzenia, aby nie spowalniać rozgrywki, gracze mogą uruchomić, np. kładkę, aby szybciej dostać się do wyznaczonego punktu.
[!] Jeśli w pobliżu pojawia się zombie, gracze obowiązani są osłaniać dobiegających ocalałych, aby nie zostali zainfekowani i mogli bezpiecznie dotrzeć do, np. ruchomej kładki.

Punkt z regulaminu wykluczają siebie na wzajem.

Dam przykład z mapy ze_escapetrain.

Zazwyczaj po 4-5 rundach infekcje zombie są już na tyle duże że zarażeni posiadają szalonego/speeda/szyszke

Jako Human nie mogę w myśl tego regulaminu odpalić pociągu gdy dotrę do niego za pomocą np speeda+gravity. Muszę czekać na kogoś z humanów który "Dotarł" tam normalnie.

Wiec proszę wyjaśnić jaki sens na takich mapach mają te wszystkie itemy ze sklepu dla humanów jeśli i tak ich użycie nie pozwala na włączenie pociągu?

Druga mapa ZE, po paru rundach jest praktycznie niemożliwa do wygrania przez humanów bo tam zanim przyleci Heli i odleci, zombie na spokojnie z respa dobiegną, 1 szalone i Humani bez szans.

Proponuje znieść ten PKT regulaminu, lub zmodyfikować go do np pierwszych 5 rund danej mapy, bo inaczej ciężko jest jako Human wygrać na mapach escape. 

W dużej mierze gracze i tak tego pkt nie przestrzegają, a ostatnio Patrycja dawała bany za to że ktoś odpalił pociąg gdy użył do tego speeda+gravity.

• Właściciel
Opublikowano

Punkty, które wymieniłeś wyżej nie wykluczają siebie nawzajem. Chodzi po prostu o to, aby większość na pałę nie używała itemów typu superspeed i zostawiała w tyle innych ludzi. To, co Ty proponujesz spowoduje brak współpracy w zespole oraz chaos, czyli każdy będzie używał tych itemów i będzie miał gdzieś, że 20 innych ludzi biegnie ratować się przed infekcją.

Przykład z mapy escapetrain - chcesz uniknąć infekcji i dotrzeć jak najszybciej na miejsce? Nie musisz odpalać kładki, bo możesz nad laserami przejść używając gravity i jednocześnie nie odpalając kładki po to, aby Ci pozostali "ocaleli" mogli ją użyć i dotrzeć bezpiecznie na miejsce. Chcesz szybciej dotrzeć na miejsce? Używasz SuperSpeed i przygotowujesz się na nadciągającą infekcję. Dzięki temu będziesz mógł na bieżąco oceniać stan infekcji - jeśli widzisz, że się ona szybciej rozprzestrzenia, to możesz zapytać przez mikrofon graczy z drużyny czy możesz odpalić pociąg i czy za chwilę dotrą. Ot, cała filozofia. 

11 minut temu, Fandorinn napisał:

Zazwyczaj po 4-5 rundach infekcje zombie są już na tyle duże że zarażeni posiadają szalonego/speeda/szyszke

I właśnie dlatego jest SuperSpeed po stronie ocalałych... Przed takim czymś się po prostu ucieka.

12 minut temu, Fandorinn napisał:

a ostatnio Patrycja dawała bany za to że ktoś odpalił pociąg gdy użył do tego speeda+gravity.

A może dlatego, że ktoś samowolnie sobie odpalił pociąg? Co za problem jest zapytać graczy z drużyny: za ile dotrzecie, bo chcę odpalić kładkę / pociąg? Tego regulamin nie zabrania... 

Opublikowano

Ale PKT regulaminu mówi jasno

Cytat

Zabronione jest odpalenie kładki lub ruchomych obiektów, jeżeli dotarłeś do nich przez itemy w sklepie.

Wiec jak mam pytac przez mikrofon graczy czy już są blisko, a jak stoją na respie a ja zostałem sam bo uciekłem przy pomocy itemów to co mam na nich czekać??

Wiadmo jest przecież że wtedy na 99,9% nikt nie dotrze na pociąg poza mną, wiec lepiej jest go odpalić i przetrwać rundę w pojedynkę niż dać się zarazić zombie.

zgodnie z pkt w regulaminie 

Cytat

Dozwolone jest uciekanie ocalałych na koniec mapy w celu wygrania rundy.

Pkt w regulaminie nie wspomina nic o tym że jest wyjątek "jak zapytasz graczy przez mikrofon", jest napisane "zabronione" bez żadnych ale. 

I potem admin zbanuje gracza który dotarł szybciej i odpalił pociąg czy heli.

A grając na tych mapach wiem że jest tak, nieważne czy infekcja jest duża czy mała, czy gracze są blisko czy daleko( chyba że zostali na respie ), to nawet jak użyje itemów ze sklepu i będe pierwszy, to i tak każdy dotrze na miejsce zanim odjedzie pociąg czy odleci heli. Nieważne czy to Humani czy ZM, i tak zazwyczaj większość DOBIEGA na miejsce pomimo że jestem tam pierwszy po przez itemy ze sklepu.

Wiec wywalcie w takim razie ten pkt. z regulaminu bo tylko robi zamieszanie.

• Właściciel
Opublikowano

Wiec jak mam pytac przez mikrofon graczy czy już są blisko, a jak stoją na respie a ja zostałem sam bo uciekłem przy pomocy itemów to co mam na nich czekać??

NIE! Nie nad interpretuj regulaminu. 

12 minut temu, Fandorinn napisał:

Pkt w regulaminie nie wspomina nic o tym że jest wyjątek "jak zapytasz graczy przez mikrofon", jest napisane "zabronione" bez żadnych ale. 

A jest zabronione? No kurwa nie rób teraz dramatu. Ja Ci coś tłumaczę, daję sugestię, a Ty dalej swoje... Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem.

Opublikowano

@GET

Nie że ja dalej swoje.

Proszę Cie, wejdz sobie na zombie w czasie gdy jest grana jakaś mapa ZE lub oglądnij ze 2 demka z mapy ze_escapetrain i ze_south_escape_b2 i zobacz jak wyglądają tam rundy od 5+ i wzwyż.

Ile rund wygrywają humani a ile zombie.

Na mapach ZE praktycznie po 4 rundach nie da się już wygrać jako human, nie używając itemów ze sklepu i nie odpalając pociągu czy helikoptera.
Zobacz co napisałem wyżej.

Nawet Jeśli użyje itemów ze sklepu i dobiegnę na miejsce odpalanie pociągu/heli jako PIERWSZY Human, to i tak zanim te obiekty dotrą na miejsce, większość GRACZY nie ważne czy ZM/Human dociera na miejsce.

Dlaczego więc regulamin mnie ogranicza że nie mogę jak najszybciej odpalić tych obiektów. Przecież oto chodzi w mapach ZE żeby uciec, odpalenie obiektu do momentu jego odjazdu/odlotu zajmuje i tak chwile.

Nie rozumiem więc tego PKT w regulaminie, bo to o czym piszesz rozumiem jak najbardziej, z jednym ale, jak się coś adminowi nie spodoba to wlepi graczowi bana i na forum się nie wytłumaczy że a bo myślał że już infekcja jest za duża itd... to tutaj nie przejdzie.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Dlaczego więc regulamin mnie ogranicza że nie mogę jak najszybciej odpalić tych obiektów. Przecież oto chodzi w mapach ZE żeby uciec, odpalenie obiektu do momentu jego odjazdu/odlotu zajmuje i tak chwile.

Bo mod ZM ma zamysł gry zespołowej. I ma przeżyć jak najwięcej ocalałych. A nie ty sam sobie polecisz i masz wszystkich w dupie. Ot cała filozofia.

Opublikowano
Teraz, kZa napisał:

Bo mod ZM ma zamysł gry zespołowej. I ma przeżyć jak najwięcej ocalałych. A nie ty sam sobie polecisz i masz wszystkich w dupie. Ot cała filozofia.

Cytat

Nawet Jeśli użyje itemów ze sklepu i dobiegnę na miejsce odpalanie pociągu/heli jako PIERWSZY Human, to i tak zanim te obiekty dotrą na miejsce, większość GRACZY nie ważne czy ZM/Human dociera na miejsce.

To gdzie tutaj brak gry zespołowej?

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

No właśnie zazwyczaj bywa że nie...często bywa tak że ludzie na kładce czekają na resztę a jeden już dawno odpalił pociąg i gdy kładka dociera do "stacji" pociągu już nie ma. Właśnie też dlatego jest ten punkt regulaminu.

Opublikowano
7 minut temu, kZa napisał:

No właśnie zazwyczaj bywa że nie...często bywa tak że ludzie na kładce czekają na resztę a jeden już dawno odpalił pociąg i gdy kładka dociera do "stacji" pociągu już nie ma. Właśnie też dlatego jest ten punkt regulaminu.

Nie przypominam sobie takiej sytuacji żeby pociąg kiedykolwiek odjechał bez odpalonej kładki.

Czas przyjazdu pociągu od momentu odpalenia do momentu gdy nie da się już na niego wskoczyć to dobre 50  sekund. w tyle to jesteś w stanie z respa na pociąg dobiec,a co dopiero z kładki na pociąg.

Nie chce już wspominać o heli z ze_south_escape_b2 bo tam to w ogóle zanim odleci heli, nawet gdy dociera się tam przez itemy to mija dobre 40 sekund, i większość zawsze dociera na miejsce bez problemu.

// Edit, od momentu odpalenia pociągu do momentu gdy nie da się na niego wskoczyć mija 50 sekund.

• Właściciel
Opublikowano

Ale tu nic w sumie o pociągu nie ma... Tu chodzi raczej o te kładki w regulaminie - przypatrz się dokładnie, dlatego moja interpretacja ma zastosowanie.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
Teraz, Fandorinn napisał:

Nie przypominam sobie takiej sytuacji żeby pociąg kiedykolwiek odjechał bez odpalonej kładki.

A ja widziałem dość dużo razy, widocznie za mało grasz. Wszystko zostało Ci wyjaśnione dlaczego jest jak jest. Więc po co robisz dalej tą dramę? Uparłeś się jak osioł i żadne argumenty do Ciebie nie docierają. Ten punkt jest przemyślany nikt go z "dupy" nie wymyślił. Więc już odpuść i idź pograj na serwerze. Pozdrawiam.

Opublikowano

No to ok rozumiem że pociąg/heli nie bierzemy pod uwagę w takim razie.

Jeśli tak to mi wystarczy.

Tylko proszę nie kasuj swojego posta żebym w razie co mógł się na nim opierać jako interpretacje regulaminu.

3 minuty temu, kZa napisał:

A ja widziałem dość dużo razy, widocznie za mało grasz. Wszystko zostało Ci wyjaśnione dlaczego jest jak jest. Więc po co robisz dalej tą dramę? Uparłeś się jak osioł i żadne argumenty do Ciebie nie docierają. Ten punkt jest przemyślany nikt go z "dupy" nie wymyślił. Więc już odpuść i idź pograj na serwerze. Pozdrawiam.

Widać sam nie rozumiałeś tego PKT, Pan wyżej podał Ci interpretacje. Nie spinaj majt, ja na nic się nie uparłem, próbuje tylko zrozumieć ten pkt regulaminu :) Chyba nie ma nic w tym złego.

Również pozdrawiam

Opublikowano

Nie no, przepraszam bardzo - w regulaminie jest RUCHOMYCH OBIEKTÓW - a czym jest pociąg/helikopter jak nie ruchomym obiektem? Więc nadal bierzemy to pod uwagę. Przynajmniej moim zdaniem.

• Właściciel
Opublikowano

Może i jest tak napisane, ale jak zwrócisz uwagę to opis jasno wskazuje na kładki docierające do obiektu końcowego. 

Opublikowano

W takim razie można by było po prostu uściślić punkt do odpalania kładek, skoro obiekty ruchome mamy również traktować jako kładkę, żeby nie było niedomówień. Zawsze mi się wydawało, że właśnie przez te ruchome obiekty rozumiemy pociąg, bo w końcu jedzie po torach i helikopter, ale skoro tak to ok, rozumiem wszystko i nie mam więcej pytań. 

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Dla mnie ułatwieniem gry na mapach ze byłoby powrócenie do starej filozofii napalmów, lecz żeby spowolnienie było mniejsze (większa ilość granatów potrzebna do wyzerowania prędkości).

Opublikowano
2 godziny temu, Rogalik napisał:

Dla mnie ułatwieniem gry na mapach ze byłoby powrócenie do starej filozofii napalmów, lecz żeby spowolnienie było mniejsze (większa ilość granatów potrzebna do wyzerowania prędkości).

Nie wiem czy wiesz ale zerowanie prędkości NP szalonego przez granaty nic nie da, bo osoba ogarnięta wezmie sobie gravite i zacznie robić bh i tyle w temacie.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

@Fandorinn przestań cały czas mierzyć wszystkich swoją miarą i dyskutować na temat serwera patrząc tylko na siebie, żeby Tobie było najwygodniej bo większość graczy u nas to młode a nawet bardzo młode osoby, gdzie niektóre nawet nie potrafią dobrze rzucić granatu lub obronić się w zwykłej kampie a co dopiero mówić o movement'cie, bh itd. czy nawet o "pomyśleniu", w niektórych sytuacjach.

Głównym problemem jest to, że większość graczy "nie umie" grać escape'ów i ze sobą współpracować więc kombinacje z itemami nic tutaj nie dają.

A co do punktów w regulaminie to bardziej skupiamy się na tym jak gracze operują kładkami (czyli kładka na escapetrain oraz brama na south_escape) ponieważ chcemy, żeby gra na tych mapach przebiegała w sposób zorganizowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności