Skocz do zawartości

[CS 1.6] Dyskusja o zmianach na serwerze FFA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, djhooker napisał:

Wedle m nike wszystko jest  ok na serwerze ino może bym włączył rtv dopiero dostępne od 1 rundy nie rozgrzewki a na nocne granie dodał bym tego nowego dusta od FG (fragujemy) plus cp milli jakieś z 2  mapki jeszcze wtedy będzie się grało ok , zwiększenie mapo cyklu po 00:00 było by idealne a plus co do rozgrzewki czasami on jest potrzebna żeby iść do wc i zrobił bym tak żeby nikogo nie wyrzucało z serwera ino na specta do końca rozgrzewki pozdrawiam.

Ja bym nie powiedziała, że wszystko jest ok na serwie wystarczy się dobrze przyjrzeć, żeby zauważyć pewne mankamenty. Z tym rtv to mnie jest obojętne czy to będzie na rozgrzewce czy od 1 rundy bo jeśli gracze będą chcieli zvotować mapę to i tak ją zvotują. Daj spokój już tymi dupstami w mc nocnym... Jakiś czas temu de_fg_dust2 był dostępny w mc nocnym zamiast dupsta2 to był płacz na forum, że nie ma dupsta2 dostępnego na serwerze w porze nocnej, a teraz znowu chcesz wrócić do tego samego? Według mnie bez sensu... weź lepiej odpowiedź temat z listą map dostępnych w poszczególnych mc. Mapa de_fg_dust2 wchodzi w skróconym mc od godziny 5 do 11. Uważam, że tych dupstów w mc skróconym jest za dużo jak ktoś robi nockę na serwerze do rana albo i dłużej to jest już znudzony tymi samymi mapami, a tak naprawdę nie ma w czym wybierać. Jeśli chodzi o dodanie map do mc nocnego to jak zawsze jestem za, ale niestety mimo, że cpl_mill jest fajną mapą to nie sprawdzi się w nocy. Kiedy był dostępny w nocy wyludniał serwer, więc nie bez powodu został usunięty z mc nocnego. Spróbowała bym w nocnym mc z mapą de_hell (mapa kiedyś grana często w nocy na innych serwerach) oraz mapą de_css_overpass. Myślę, że kompromisowym rozwiązaniem było by spróbować ze zlikwidowaniem ograniczeń ilości graczy na danych mapach (chociaż na tydzień-2 tygodnie, żeby sprawdzić czy to się przyjmie) jeśli by to się przyjęło pozostawić tak na stałe. Wracając do skróconego mc zamiast dupsta2, który i tak serwera nie rozkręca, a wręcz przeciwnie go wyludnia dać de_hell i zamiast traina spróbować z mapą de_fg_stacja_beta. Jeśli się nie mylę kiedy podczas rozgrzewki jesteś afk to przenosi Cię na spec i nie wyrzuca od razu z serwera tylko po upływie jakiegoś czasu.  

• Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

de_css_overpass potrafi wyludnić serwer do połowy w trakcie dnia to w nocy pewnie jeszcze więcej by wyszło. 

Opublikowano

Może nazwa mapy odpycha. W CS:S nie było overpassa, a konwersje robił jakiś rusek w skali 1:1 do oryginału z CS:GO xd 

• Właściciel
Opublikowano
W dniu 4.02.2023 o 02:25, 138 napisał:

Sęk w tym, że nie chodzi o uciążliwe wciskanie jednego dodatkowego przycisku - chodzi o to, że nikt nie gra innym pistoletem niż deagle (nie wliczając pierwszych rund, o których wcześniej wspominałem).

Nie do końca, ponieważ takie USP też potrafi nieźle zamieszać w rozgrywce, dlatego też testujemy rozwiązania w V.I.P'ie polegające na wyborze pistoletu, aby nie narzucać graczom Deagle w każdym zestawie. Możliwe, że zamiast dwóch menu będzie jedno konkretne, ale na to przyjdzie jeszcze czas.

W dniu 5.02.2023 o 11:06, ELSO napisał:

de_css_overpass potrafi wyludnić serwer do połowy w trakcie dnia to w nocy pewnie jeszcze więcej by wyszło. 

Dlatego nie każda mapa może trafić do nocnego mapcyklu, a my staramy się cały czas analizować napełnienie serwera i korygować listę map.

Opublikowano

Problemy z mapami da się naprawić 2 pluginami. 

1. Plugin map spawn editor 

Jeśli gracz respi się w miejscu w którym nie można kupić broni to się taki resp usuwa i zmienia na inną pozycję.

2. Dziwne że nie macie pluginu na boxy czy od tibbacka czy od r3xa 

Takim pluginem można zrobić.

- blokadę txt na mapach czy blokadę aby nie można było wyrzucić paki w miejsce które jest nie dostępne

- można dodać opcje Sprite która będzie dodawała na stałe wskazówki czy podpisy bs

- można dodać blokadę połowy mapy aby grać tylko only a jeśli jest mniej niż np. 6-10 osób i wtedy raczej nie ma problemu aby się zastanawiać jakie mapy dodawać do nocnego czy rannego mapcycle

- można dodać blokady ścian typu , sciana na Eldorado aby nie można było jej skanować 

Tak naprawdę wszystko się da zrobić pluginami tylko trzeba mieć dobrą wyobraźnię .

Jeśli chodzi o menu VIPA dla broni to co za problem aby każdy mógł sobie zrobić 1-3 zestawy jakiej chce broni które może zapisać. (Mogę to rozpisać bardziej ) 

Jeśli chodzi o vote map to dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest nie limitowane nominowanie map które następnie ludzie mogą popierać. Mapy które mają najwięcej poparcia są do wybrania w vote. 

Ostatnio robiłem taki plugin na mapy do Minecraft (ale nie mam czasu się tym zajmować bo gdy mnie nie ma to ludzie nie wiedzą co robić...) 

Wszystko się da zrobić tylko trzeba chcieć i moim zdaniem myśleć w taki sposób aby było dostępnych wiele opcji tylko że musisz sobie je włączyć komenda czy ustawić po swojemu. Serwer powinien przyciągać różne osobowości o różnych wymaganiach (jeden chce mieć klasyk drugi skiny CS:go ) a to wszystko da się idealnie pogodzić. 

Chciałem także robić na serwery cs 1.6 czy CS:go (da się) opcje dla multi-adminow czyli jeśli gracz pisze zgłoszenie na u@ i w tym momencie nie ma żadnego admina na serwerze na której to zgłoszenie zostało wysłane to ta wiadomość zostaje przekazana do osoby która ma admina na 2 serwerach i aktualne gra na tym drugim i wyświetla się coś na zasadzie 

Gracz ffa zgłasza "treść" proszę przejdź na serwer ffa i rozwiąż ten problem.

Opublikowano

W zasadzie wszystko, co napisałeś, fajnie brzmi "na papierze". Zaoszczędziłoby to trochę czasu; zgłaszanie lipnego respa - tworzenie nowego respa - testowanie, itp. 

Najbardziej podoba mi się pomysł własnych zestawów broni dla VIPA. Ja lubię czasami pograć z AUGiem lub Kriegem (SG 553), więc ustawiłbym sobie taki fajny zestawik deagle + AUG/SG i esesito. 

Może polecisz coś na "zbugowaną" paczkę? Często, jak nie zawsze, po podniesieniu bomby nie można jej wybrać. Trzeba wyrzucić broń i dopiero potem gierca pozwala nam wyciągnąć paczkę. Tyle rund przez to przegranych było, jak ktoś nie ogarniał obejścia problemu :D Rzadziej, ale jednak, dzieje się tak również z podniesioną bronią. 

• Właściciel
Opublikowano
45 minut temu, 138 napisał:

Może polecisz coś na "zbugowaną" paczkę? Często, jak nie zawsze, po podniesieniu bomby nie można jej wybrać. Trzeba wyrzucić broń i dopiero potem gierca pozwala nam wyciągnąć paczkę. Tyle rund przez to przegranych było, jak ktoś nie ogarniał obejścia problemu :D Rzadziej, ale jednak, dzieje się tak również z podniesioną bronią. 

To jest wina silnika gry i niestety, ale póki co czekamy na aktualizację ( została wydana beta, która crashuje serwery ).

4 godziny temu, Ptaku` napisał:

Jeśli gracz respi się w miejscu w którym nie można kupić broni to się taki resp usuwa i zmienia na inną pozycję.

Nikt nie zgłasza gdzie jest błąd to jak mamy zareagować?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o respy poza buy zone, to wyżej w moim poście jest załączony obrazek z całkiem popularnej mapy de_tuscan. Żeby odświeżyć, zrobiłem screen. Za czarną linią kończy się buy zone. Pod numerem jeden mnie potrafiło zrespić, pod numerem dwa widziałem, jak respiło innego gracza, a pod 3 jest możliwy respawn, nie widziałem nigdy, aby ktoś tam rozpoczynał rundę.

20230216022511_1.jpg

Opublikowano
18 godzin temu, GET napisał:

To jest wina silnika gry i niestety, ale póki co czekamy na aktualizację ( została wydana beta, która crashuje serwery ).

Nikt nie zgłasza gdzie jest błąd to jak mamy zareagować?

A na pewno to jest wina silnika ? Mi się wydaje że to jakiś stary plugin powoduje. 

Często to było właśnie na serwerach ffa a już na jakiś go modach i innych tego nie było 

Ach jak dobrze jest odpowiadać na sugestie które odpowiadają człowiekowi a zlewać inne :D haha 

• Właściciel
Opublikowano

Tak, to jest wina silnika i w wersji "pre-relase" z grudnia zostało to naprawione. Ba, łatka była testowana u nas i wszystko działało, lecz crashuje ona serwer i dlatego przywróciliśmy wersję stabilną. Informowaliśmy o tym w liście zmian: https://fragujemy.com/topic/42934-cs-16-pełna-lista-zmian-na-serwerze-ffa/?do=findComment&comment=562258

3 godziny temu, Ptaku` napisał:

Mi się wydaje że to jakiś stary plugin powoduje. 

80-90% pluginów masz u nas napisanych od nowa więc nie, to nie jest wina "starego pluginu".

Opublikowano

Na de_cold jest miejsce między skrzynkami, do którego po wpadnięciu nie da się wyjść. 

Opublikowano

Zauważyłam pewne błędy występujące na serwerze, a mianowicie: 

• W zależności od przegranego czasu na serwerze otrzymuje się bonus w postaci $ - zauważyłam, że czas, za który otrzymuje się dany bonus nie jest zgodny z faktycznym przegranym czasem na serwerze (pokaże to na załączonych ss'ach na swoim przykładzie) klikklikklikklik. Nie wiem dokładnie jak to funkcjonuje, ale wydaje mi się, że coś tutaj nie współgra ze sobą - uważam, że czas po jakim dostaje się dany bonus powinien pokrywać się z faktycznym czasem przegranym na serwerze, a jeśli jest tak jak być powinno to o co dokładnie tutaj chodzi?
  • Zawieszanie się rzuconych granatów w powietrzu klik niejednokrotnie widziałam, że takie sytuacje miały miejsce
  • Nieodpowiednia zamiana graczy przez PTB klikklik - mając kijowe staty zostałam zamieniona przez PTB z graczem, który miał lepsze staty ode mnie tylko, że gracz z lepszymi statami został przeniesiony do silniejszej drużyny, a ja z kijowymi statami do słabszej drużyny. W tym przypadku powinno być zupełnie inaczej, gdyż gracz z lepszymi statami powinien zostać przeniesiony do słabszej drużyny, a mnie powinno przenieść do silniejszej drużyny

Jeśli będzie potrzeba podam dokładną datę i godzinę zaistniałych błędów

P.S. Dobrze by było, żebyście zgłaszali problemy związane z serwerem w celu poprawienia jakości jego funkcjonowania ;) Nie bójcie się administracja nie gryzie!  0sarcastic.gif

Opublikowano
13 godzin temu, Sweet_Candy napisał:

W zależności od przegranego czasu na serwerze otrzymuje się bonus w postaci $ - zauważyłam, że czas, za który otrzymuje się dany bonus nie jest zgodny z faktycznym przegranym czasem na serwerze (pokaże to na załączonych ss'ach na swoim przykładzie) klikklikklikklik. Nie wiem dokładnie jak to funkcjonuje, ale wydaje mi się, że coś tutaj nie współgra ze sobą - uważam, że czas po jakim dostaje się dany bonus powinien pokrywać się z faktycznym czasem przegranym na serwerze, a jeśli jest tak jak być powinno to o co dokładnie tutaj chodzi?

To nie jest zależne od tego ile godzin grasz z rzędu, mimo iż taki komunikat się wyświetla, a od tego ile godzin w danej dobie (od 0 do 24) jesteś na serwerze. Jedynym błędem w funkcjonowaniu tego jest treść informacji o "graniu x godzin z rzędu". No chyba, że założenia były inne.

13 godzin temu, Sweet_Candy napisał:

Zawieszanie się rzuconych granatów w powietrzu klik niejednokrotnie widziałam, że takie sytuacje miały miejsce

Dzieje się tak, gdy granatem trafisz w model innego gracza.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

A idź Ty @ Alray  właśnie miałem wysyłać odpowiedź, a patrze Ty zrobiłeś to pare sekund wcześniej :D 

Opublikowano
3 godziny temu, Alray napisał:

To nie jest zależne od tego ile godzin grasz z rzędu, mimo iż taki komunikat się wyświetla, a od tego ile godzin w danej dobie (od 0 do 24) jesteś na serwerze. Jedynym błędem w funkcjonowaniu tego jest treść informacji o "graniu x godzin z rzędu". No chyba, że założenia były inne.

Tak też właśnie myślałam, że jest to zależne od przegranych godzin w ciągu doby, a nie zależne od przegranych godzin z rzędu.

3 godziny temu, Alray napisał:

Dzieje się tak, gdy granatem trafisz w model innego gracza.

Racja zauważyłam, że tak się dzieje chociaż wydaje mi się, że nie powinno tak być. 

• Właściciel
Opublikowano
4 godziny temu, Alray napisał:

Tak jest, poprawię translację.

17 godzin temu, Sweet_Candy napisał:

Nieodpowiednia zamiana graczy przez PTB klikklik - mając kijowe staty zostałam zamieniona przez PTB z graczem, który miał lepsze staty ode mnie tylko, że gracz z lepszymi statami został przeniesiony do silniejszej drużyny, a ja z kijowymi statami do słabszej drużyny. W tym przypadku powinno być zupełnie inaczej, gdyż gracz z lepszymi statami powinien zostać przeniesiony do słabszej drużyny, a mnie powinno przenieść do silniejszej drużyny

To jest temat na dłuższą rozmowę i nie wiem czy uda się osiągnąć właściwy efekt.

Opublikowano
2 minuty temu, GET napisał:

To jest temat na dłuższą rozmowę i nie wiem czy uda się osiągnąć właściwy efekt.

Ważne, żebyś podjął jakiekolwiek działanie w tym temacie, żeby osiągnąć oczekiwany efekt :fg_pepe_ok:

Opublikowano

Na serwerach ffa source/cs:go zazwyczaj jest plugin, który sprawia, że granaty sojuszników przechodzą przez model. Jeżeli istnieje takie coś w 1.6, to można wgrać, skoro jest już team anty flash.

Opublikowano

Kolejną rzeczą jaką ostatnio wyłapałam jest: 

• Bug paki na mapie chateau w miejscu, z którego bez problemu powinno się tą pakę podnieść, ale jednak nie można było tego zrobić bo paka wbiła się wręcz w tekstury klik
Opublikowano

Ogólnie, to na chateau, gdy paka zostanie wyrzucona gdziekolwiek przy ścianie w tunelu - bomba jest już stracona. Całkowicie podejść do którejś ze ścian się nie da, bo dostęp blokuje niewidzialna tekstura. W sumie aż dziwne, że częściej nie ma problemów na tej mapie z paczuszką :D Odkąd gram, jest to drugi przypadek. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności