-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By No tak jak mówię
Hej, jak wiadomo tekstury w cs 1.6 to jest coś normalnego, tylko jak takie coś stworzyć pewnie się zastanawiacie, jest to bardzo proste i dzisiaj pokażę wam:
- Program do tworzenia plików .wad (wally)
- wymiary obrazka żeby stworzyć tekstury
- Typy tekstur oraz co dany znak na początku robi z teksturą
Zapraszam do lektury.
1. Program do tworzenia plików .wad
Program jakiego używa się do tworzenia plików .wad nazywa się wally, możecie go pograć tutaj ----> LINK nie musicie nic instalować, po prostu przenosicie folder wally na pulpit lub gdzie tam chcecie.
Po zrobieniu wszystkiego odpalamy program, klikamy w lewym górnym rogu file oraz new, upewnijcie się, czy macie tak jak ja ustawione:
Jeśli wszystko jest ustawione jak należy klikamy ok i uruchomi nam się okienko do którego przenosimy nasze obrazki z których zrobimy plik .wad, teraz przejdziemy do rozszerzeń plików jakie wally dopuszcza.
2. Rozszerzenia, wymiary obrazków oraz typy tekstur jakie możemy stworzyć.
Następną rzeczą są rozszerzenia. Nie ma tu chyba większej ideologii, wally dopuszcza pliki .jpg, .bmp, .png i malo znane .tga które jak dla mnie jest spoko
następną rzeczą są wymiary obrazków, tutaj muszę was niestety rozczarować bo nie możecie dać tekstury z wymiarami np. 2137x900 ponieważ każda tekstura musi się dzielić przez bodajże 16 więc na dole macie takie podstawowe wymiarki jakie ja stosuje:
16x16
32x32
64x64
128x128
256x256
512x512
Okej, wymiary już macie, teraz przejdziemy do typów tekstur jakie możemy zrobić w wally, aby zrobic daną teksturę np. wodę trzeba dodać na początku nazwy obrazka dany znak, oto one:
{ - tekstura bez tła, jednak za nim dodacie plik .png musi on mieć niebieskie elementy które odpowiadają za elementy jakby bez tła, chyba ogarniacie.
! - tekstura wody, niezależnie od obrazka, jeśli dodacie ten znak przed nazwę tekstura będzie miała animacje wody w cs 1.6
+ - tekstura z animacją, z tego co wiem maksymalna ilość klatek w takiej animacji to 10
+a - tak samo tekstura z animacją, tyle, że przełącza to animacje na inną teksturę.
- - losowo nakłada teksture np. -0dustwall -1dusstwall
Sky - tekstura nieba.
Na sam koniec jeszcze dam radę, nie warto dodawać po 10-12 tekstur do programu jak robicie jedną mapkę, lepiej dodać po 2-3 lub nawet 4 bo mogą być błędy przy kompilacji jeśli dodacie po 15.
No i to chyba tyle, mam nadzieję, że coś z tego zrozumieliście, starałem się jak mogłem, żeby było najbardziej krótkie, powodzenia w tworzeniu mapek!
AUTOR: KOTORI NIKT OPRÓCZ MNIE NIE MOŻE KOPIOWAĆ NA INNE FORA!
-
By Redni
Nowych członków zapraszam do zapoznania się z Info
https://fragujemy.com/forum/1178-info/
Pod tym tematem możecie udostępniać linki do profilów forumowiczów
których widzicie na naszym serwerze only dd2.
Otrzymają oni specjalne zaproszenie do klubu
-
By Krystek
Witam serdecznie.
Zwracam się z pytaniem, czy jest jakaś możliwość czy program dzięki któremu wraz z instalującym się windowsem, zainstalują się moje programy?
-