Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Witajcie! ?

W internecie, telewizji, prasie czy to nawet na ulicach. Gdzie się nie obrócimy - wszędzie trąbią o nadchodzących wyborach.
Jedni sypią złotymi radami i wskazują, przy którym nazwisku postawić krzyżyk, aby żyło się lepiej. Inni, całą swoją nienawiść wylewają na popularnych forach internetowych. Niektórzy zachęcają do pójścia na wybory, bo przecież każdy głos się liczy. Może to Ty będziesz osobą, która przesądzi o losach? Istnieje też część populacji, która krótko mówiąc wybory „ma gdzieś”. A czy Ty podjęłaś/podjąłeś już decyzje? 

Niedziela za pasem, dlatego chcę poznać Wasze zdanie na temat wyborów.

Jaki Wy macie stosunek do nadchodzących wyborów parlamentarnych? Jakie uczucie wzbudza w Was ten temat? Czy jest jakiś punkt w programie wyborczym, który wydaje się być dla Was świetną inicjatywą, a który totalnym nieporozumieniem? 

Liczę na Wasze opinie. 
Pozdrawiam. 

Edit (bygi) 12.10.2019 r. 22:19

Temat zostanie zablokowany automatycznie o godzinie 23:59

• Ustrzel fraga! (+) 4
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Według mnie PIS musi wygrać wybory, bo zrobił więcej niż PO przez 8 lat :) 

• Karambit w plecy (-) 1
  • Śmiech 7
  • Ekstra 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

PiS, to PiS, kontrowersyjni jak mało kto, TVP za plecami, ale fakt faktem nie próżnowali przez ten czas i wbrew pozorom wywiązali się ze swoich próśb. No, ale to co ostatnio usłyszałem, że w razie przegranych wyborów mają znieść swoj flagowy projekt, no to troche mi nie halo tutaj. Tak bardzo kochają kraj, a tutaj... 

Dla mnie priorytet i genialne rozwiązanie to opodatkowanie kościoła, żyjemy w takim kraju, gdzie jest granica między "wielkimi zwolennikami koscioła" i tymi, którzy gardzą kościołem, co nie oznacza oczywiście, że chodzi w głównej mierze o wiarę.

Osobiście najbardziej podoba mi się program SLD i na nich też głosuję - tutaj liczę na hejty, ale to mój wybór.

Pozdrawiam 

• Śmiech 1
  • Serduszko fragowe (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Szkoda, że mogę głosować dopiero za rok. :( Przynajmniej załapie się na wybory prezydenckie :) 

Co do opodatkowania kościoła... PIS tego nie zrobi. Tadek się wkurwi, chuja z propagandy i głosy mocherów pójdą się jebać.

Gdybym mógł oddać swój głos to najprawdopodobniej poszedłby na KO lub lewicę. Pierdolę Pato-katolicyzm w wykonaniu PIS'u. Polityka nie powinna być prowadzona w sposób: zabierzemy najbogatszym, żeby rozdać tym, którzy nie chcą pójść zarabiać. PIS jest partią prawicową, która, z definicji, powinna pchać budżet na gospodarkę, a nie na socjal.

Kolejną sprawą jest ten jebitny węgiel. Pchają hajs w kopalnie, ostatnio otwarto nową, a do 2021 czy do 2030 któregoś mamy mieć większość energii produkowanej z energii odnawialnej lub wjebią nam kary z unii. Wątpię, że PIS coś zrobi w kierunku redukcji produkcji energii z kopalni węgla, a wpompuje pieniądze w np. panele słoneczne.

Wiem, moja wypowiedź jest chaotyczna, ale mam tyle do powiedzenia, że chciałem wylać to, co najbardziej mnie wkurza. Każda partia ma coś za uszami, ale PIS najmniej mi pasuje. 

Więc, Ci którzy mogą, niech zagłosują mądrze. Niech wyrobią sobie najpierw zdanie na temat każdej partii, a nie coś w stylu: "ta partia ma najlepsze wyniki w sondażach więc na nich zagłosuje" lub "w tej partii był Tusk to na nich zagłosuje". A tym, którzy nie chcą ruszyć swojej dupy na wybory: ZAKURWIAĆ RAZ RAZ

Pozdrawiam :) 

Post nie ma na celu nikogo obrazić.

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Śmiech 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Polityka - samo to słowo mrozi krew w żyłach. Z chęcią napisałabym obszerną wypowiedź na ten temat (coś czuję, że skończyłoby się na epopei), ale już na samą myśl się tak irytuję i denerwuję, że jeszcze żyłka mi pęknie. ? 

Powiem krótko: polski naród nie dorósł jeszcze do prawdziwej demokracji. Zresztą nie tylko naród, ale i politycy. U nas to wygląda tak: dwie wiodące partie, które by się z chęcią pożarły, zero szacunku wobec siebie (jak i wyborców), całkowicie odmienne programy wyborcze, brak chęci kontynuowania poprzednio wprowadzonych planów (myślimy krótkofalowo, co jest największym błędem dla państwa), milion obiecanek cacanek oraz kilka mniejszych partii, na które ludzie boją się głosować, bo przecież "to nie ma sensu", "nie przekroczą progu wyborczego", "co kilka mandatów w parlamencie zmieni". Niestety jeżeli myślenie Polaków się nie zmieni, to będziemy żyć w gównie i to głęboko upaprani. 

Na wybory idę obowiązkowo, choćbym miała się tam doczołgać. Wybór jest trudny, bo żaden program partii mi w 100% nie odpowiada - no ale to oczywiste, tych punktów jest tyle, że nie każdemu da się dogodzić. W moim wypadku PiS zdecydowanie odpada (mam trochę pojęcia o gospodarce, socjalu i to co oni chcą wprowadzać może doprowadzić nawet w skrajnym przypadku do powtórki z sytuacji w Wenezueli). Zresztą oni się nie patyczkują i jawnie zmieniają sobie niewygodne dla siebie ustawy, nie mówiąc już o Sądach, które wedle monteskiuszowskiego podziału władzy powinny być niezależne. Zresztą mnóstwo by tu pisać, bo w każdym aspekcie sobie ładnie folgują. Co do węgla, za rządów PiSu nawet zwiększyliśmy import z innych krajów tego węgla, jednocześnie tworząc przepisy mające na celu ograniczenie jego użytku (o ironio XD). A to co się dzieje w Kościołach, to pozostawię dla siebie, bo to, jakie tam pieniądze są transferowane, to nam się w głowach nie mieści.

Eh, mnóstwo by tego wymieniać. Jednak jeżeli ktoś niezbyt siedzi w tych tematach i tylko sobie nagłówki przeczyta, to nie dziwne, że potem myśli, że żyjemy w Utopii. Niestety, ale pamiętajmy, że nie ma nic za darmo, a każde działanie prędzej czy później będzie miało swoje konsekwencje. Więc zacznijmy myśleć, otwórzmy oczy i nie dajmy się zwieść sianej propagandzie (i to z każdej strony, czy to PiS'u, czy KO, czy Lewicy, czy każdej innej partii).

Pozdrawiam ?

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

A ja powiem tak, kto by nie był przy korycie to I tak dobrze nie będzie, dlatego nie idę. Pozdrawiam ;)

• Zmieszanie 1
  • Smutek 2
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
28 minut temu, WasterPl napisał:

A ja powiem tak, kto by nie był przy korycie to I tak dobrze nie będzie, dlatego nie idę. Pozdrawiam ;)

Wybacz, że skomentuję Twoją wypowiedź, ale to chyba najgorsze podejście jakie można mieć. Nie chcieć decydować, gdy ma się możliwość, a potem płakać, że jest źle. Wybory to przywilej, a zarazem obowiązek, z którego zdrowo myślący obywatel powinien skorzystać. I właśnie takie podejście "po co idę. I tak się nic nie zmieni", "co tam może zmienić jeden głos" większości Polaków powoduje, że jest tak niska frekwencja wyborcza. O tym pisałam, jako naród nie dorośliśmy do demokracji. Są kraje, gdzie frekwencja wyborcza przekracza nawet 70/80%, chociażby Norwegia i ludzie wiedzą na czym stoją, bo to oni jako naród decydują. Może jednak trzeba by było trochę poeksperymentować i wprowadzić na próbę przymus wyborczy, pod groźbą grzywien (jak bodajże w Belgii)? Aż jestem ciekawa, jakby wtedy rozlokowane zostały mandaty w parlamencie.

Mam nadzieję, że jednak zmienisz zdanie i zechcesz mieć swój wkład w dalszych losach państwa polskiego. 

PS. chciałam edytować post, ale wtedy nie mogłabym zacytować. Nie bijcie. ?

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Właściciel
Opublikowano

@ WasterPl  nie wiem czy wiesz, ale to przewodniczący OKW ustala, czy media w lokalu mogą nagrywać i robić zdjęcia. To samo tyczy się osób prywatnych. Bez zgody grozi do 12 lat pozbawienia wolności. Chociaż tak naprawdę i tak nie wolno nagrywać czy robić zdj w lokalu do 21, bo może to być potraktowane jako wpływanie na wybory.

A więc nie myl przepisów dotyczących wykonywania służby publicznej przez policjanta czy inne jednostki. Ja tylko napisałem prawdę, że Przewodniczący i zastępca OKW są jak funkcjonariusze publiczni w dniu wyborów, ale przepisy stosuje się tu odrębne.

Na przyszłość zamiast dodawać notatki proszę takie uwagi lub pytania zadawać w poście. 

Pozdrawiam 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Zaglosujmy wszyscy na PIS a potem do Ameryki bo wizy zniesli

• Śmiech 3
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Żeby głosować musiałabym założyć własną partię, także przygotujcie się na następne wybory. Bo będziecie głosować na mnie mi moja partię. ?

Opublikowano

Ja się nie będę wypowiadał na kogo głosuję i dlaczego. Każdy z nas ma swoje poglądy i wg mnie nie możemy narzucać swoich innym. Zlewanie wyborów odbiera prawo do narzekania, przynajmniej moim zdaniem ;) Także ruszamy tyłki i na wybory!

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Ehhh dla mnie temat polityki, to temat 'rzeka' - Długa i szeroka. Mogę napisać, tylko tyle, że nie podoba mi się rządzenie PiS' u w , tym kraju. PO , nie było też niewinne, ale to co wyprawia PiS, to z roku na rok w moim odczuciu i wnioskach jest coraz gorzej i ciężej. Każdy ma własne poglądy i swoje partie, ale ja mam nadzieję, że on tych wyborów nie wygrają...co jest w obecnej chwili bardzo mało prawdopodobne, bo niestety w sondażach prowadzą dość znacząco. Ale naród zrozumie swój błąd w niedalekiej przyszłości wybierając ich na partie rządzącą.

Pozdrawiam, bez dalszego komentarza.

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • 1 rok później...
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

fg_gun.png

*** Wiadomość została wygenerowana automatycznie ***

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do Archiwum

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie!

• Ustrzel fraga! (+) 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności