Skocz do zawartości

[KOSZ] Kilka uwag

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jakiś czas temu rozpocząłem przygodę z Waszym Zombie Modem. Niestety to co wyprawia się na serwerze przechodzi ludzkie pojęcie.

Codziennie ktoś inny rucha moją matkę, inny zaprasza na solo pod jego podstawówką, a jeszcze inny sugeruje dysfunkcję umysłową.

Brak jakiegokolwiek zgrania graczy, piski do mikrofonu. Czy to mało? Owszem.

Apogeum rozpoczyna się w momencie kiedy admin wychodzi z serwera, ludzie przezywają się, blokują, są odpaleni, rozjaśnienia, rozwalanie laserów, podkładanie się jest na porządku dziennym. Nie da się grać.

Przed chwilą jeden typek biega na sh(już od ponad 2 godzin), inny go blokuje, prosząc o linka, bo w przeciwnym razie go nie wypuści. Problem nie dotyczy tylko i wyłącznie graczy non-steam, ale także tych posiadających. Między innymi Lolek i jakiś "Pan" którego nick zaczyna się na V (nie pamiętam dokładnie) - oboje posiadają vipa. Nie wiem czy ich immunitet wynika właśnie z faktu, że zasilają konto? Czy pakiet VIP obejmuje przyzwolenie na obrażanie, blokowanie i podkładanie się? Zdecydowanie brakuje adminów. Może gdyby chociaż stwarzać pozory, że ktoś pilnuje - siedząc afk na spect? Może to miałoby funkcję odstraszającą? 

Może wymagania stawiane przyszłym adminom powinny być łagodniejsze? By zrekrutować parę nowych osób?

Nie wiem. Jednego jestem pewien, coś z tym faktem należy zrobić.

Pozdrawiam.  

Edytowane przez Bonk
  • Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Cześć.

To nie jest kwestia wymagań, a niestety ludzi, którzy są obecni na serwerze - większość to dzieciaki, zaczęły się wakacje, nie mają co robić, a raczej nie chcą nic robić, więc szukają tego typu modów i zabijają tak czas. Rozumiem absolutnie Twoje podejście w tej sprawie, natomiast praktycznie nic ten temat na chwilę obecną nie wniesie, bo śmiało mogę Ci napisać to co już pisałam kilku innym osobom: po to jest dział skarg, żebyś mógł również działać i pomagać w porządku (http://fragujemy.com/forum/112-zi-odwołania-i-skargi/) - przy tym muszę jeszcze od razu zaznaczyć: absolutnie nie podchodź do tego jak do kary, bo tak nie jest, oboje jesteśmy ludźmi - i admin i gracz, dlatego możesz śmiało nam pomóc w ten sposób. No i najważniejsze: http://fragujemy.com/forum/111-zi-podania-na-admina/ - zapraszamy. Każda ogarnięta głowa, to zawsze dobra pomoc. Zombie ma to do siebie, że trzeba tam mnóstwo adminów, którzy będą się wymieniać i pilnować porządku, wiem po sobie jaka atmosfera panuje, jeśli nie ma obecnych "flag" na serwerze. ;) 

Pozdrawiam. 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Cieszę się, że wreszcie ktoś napisał prawdę :) Admini szczerze to porażka, ilu ich jest? Z czego każdy z nich jak dziennie gra bez przerw ~2h to jest bardzo dobrze, reszta wbije na 5-20 min zrobi co ma zrobic i dziękuję.

Przed chwilą jeden typek biega na sh(już od ponad 2 godzin), inny go blokuje, prosząc o linka, bo w przeciwnym razie go nie wypuści.

Haha to byłem ja, ale blokowałem go, żeby nie zaraził pozostałych :D Niestety za nim też byli gracze

• Właściciel
Opublikowano

Choćbyśmy mieli 20 adminów na każdy serwer, to nie jesteśmy w stanie upilnować wszystkiego i wszystkich. Tym bardziej, że mamy paraliż na serwerach z racji tego, iż system banów wymaga gruntowych kilku zmian i popraw. Zatem tu nie jest wina adminów, bo Ci z kolei mają związane ręce.

Jeśli już tak łaskawie przekazujesz nam kilka uwag, to ja mam do Ciebie pytanie: co Ty robiłeś przez ostatnie dni, że żadnej skargi nie napisałeś na innych graczy? Jak chcesz pomóc, to pomagaj również w taki sposób, bo najłatwiej jest oczekiwać od kogoś, a od siebie zero. 

Cieszę się, że wreszcie ktoś napisał prawdę :)

My nie kwestionujemy tego, bo ta "prawda" jest praktycznie na wszystkich serwerach. Wróci system banów, wróci normalność.

Pozdrawiam

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano (edytowane)

To jest raczej kwestia skali problemu. Gdyby były to pojedyncze przypadki, okej, jedną skargę, dwie, można napisać. Ale jeśli co mapę miałbym pisać 5 skarg, za te bardziej istotne przewinienia, wówczas nie ukrywam, szkoda mi czasu. Spędzenie 10ciu minut po każdej przegranej mapie. Czekanie na demko, rozpisanie go, zaznaczenie czasówek, dodanie screena z id. 

Może brakuje przykładu poprawnego zachowania? Jeśli osoby posiadające vipa sieją ferment - stanowiąc pewnego rodzaju wzór. Wówczas ludzie ich naśladują, skoro ich nie spotyka kara to można bawić się. Jest ogólne poczucie bezkarności. Zgłaszając graczy non steam to trochę jak walka z wiatrakami, nikt tego nie zauważy, poza tym spora część omija tak owe. Fajnie byłoby zoptymalizować system pisania skarg, ułatwić proces. Nie wiem, może zgłaszanie z poziomu serwera, aby nie nadwyrężać systemu to tylko przez graczy steam?  Gdyby stworzyć system "admin call" na forum, który zawiadamiałby adminów o konieczności podjęcia interwencji. Dodanie uniwersalnych adminów, posiadających uprawnienia na kilku serwerach i przeprowadzenie podstawowego przeszkolenia. Wówczas mogliby podejmować działania w oczywistych sprawach. 

Edytowane przez Bonk
  • Właściciel
Opublikowano

Na serwerze ZM zawsze będą blokować, zawsze będą się podkładać i zawsze będą siać ferment dzieciaki, bo tego zostali nauczeni na innych serwerach. My mamy całkowicie odmienne zasady, np. nie mamy czegoś takiego, jak kto pierwszy zajmie kampe, to może on ją mieć dla siebie. Tego gracze nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć. I przeciwdziałanie temu to jak walka z wiatrakami. 

Nad admin call myśleliśmy i może wdrożymy kiedyś, ale obecnie nie ma na to czasu, bo są inne priorytety. 

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Można próbować i wprowadzać, ale zdania odnośnie jednej sprawy nie zmienię: najsprawniejszą metodą w takich sytuacjach jest steam adminów i ich informowanie, swego czasu jeśli miałam czas, to wpadałam zrobić porządek na ZM. Poza tym, jak już kiedyś pisałam, na ZM ludzie dzielą się na: dzieci, ci co ogarniają i ci co się uczą, prawda jest taka, że jak komuś zależy na grze, to w końcu się dostosuje. Tylko ile cierpliwości drugiego człowieka - admina i innych graczy - trzeba w to włożyć, to już inna kwestia...

Opublikowano

Jeżeli administracja rozwiąże problem z systemem banów to będzie już lepiej. Aby było czysto 24 na 7 to powinno być z 30- 50 adminów ale admin to też człowiek i ma życie prywatne. Masz 2 rozwiązania pisania skargi na tych graczy albo po pewnym czasie pisz podanie to możesz bardzo pomóc dla serwera zombie. ;)

Opublikowano

To chyba ja się tu wypowiem jako chyba najbardziej aktywny admin tego serwera, jeżeli oczywiście mogę siebie tak nazwać. Kolego, staram się jak mogę i niestety nie mogę poświęcić swojego życia prywatnego grze jak już to wyżej wspomnieli. Masz rację, jestem ja = jest porządek, nie ma mnie = jest syf i to dotyczy każdego z adminów. Pomaganie w sposób pisania skarg jest bardzo nam przydatne. Znana jest mi również sprawa Lolka Deja Vu. W dodatku przyszły wakacje, dzieci przychodzą, czitują, blokują itp. Tak było jest i będzie, bo ludzie już tacy są... Niektórzy nawet przy adminie robią to samo, co kończy się banicją takiego gracza. Obrażanie również jest u nas karane, więc o to też możesz złożyć skargę na danego gracza. Jeżeli czujesz się na siłach to zapraszam Ciebie do złożenia podania. Możesz też wpadać do nas na Teamspeak i poznać ekipę z ZM, w tym też mnie. Zobaczysz jak wtedy gra będzie uprzyjemniać Tobie czas. :)

Pozdrowienia.

• Ustrzel fraga! (+) 2
Opublikowano

Oczywiście nie ma tutaj żądnych tajemnic o sytuacji na serwerze pod obecność lub nieobecność admina. Chciałbym jedynie dodać kilka uwag. Każdy ma czas na grę, spanie, naukę/pracę, jedzenie, imprezkę etc - wliczają się w to również admini, przecież to nie maszyny. Oni również mają ferie/wakacje/urlopy, sytuacjie w których nie mogą wchodzić codziennie na serwer tak jak deklarowali. Świat nie jest idealny mimo iż do tego dążymy. Pamiętaj, że jest okres wakacyjny, teraz właśnie większość wyjeżdża - domki, turnusy, dla studentów lub osób uczących się jest czas na pracę innych na ogarnięcie swoich spraw.

Admini są, mało tego również ich aktywność co miesiąc jest nadzorowana oraz niesie za sobą pewne wnioski i akcje.

Dziękuję za wszystkie uwagi. Trwają obecnie prace nad systemem banowania, dojdzie nowy system wyboru map. Prawdopodobnie pozyskamy również nowe osoby do grona administracji. To niedaleka przyszłość. Staramy się, mimo to zawsze będzie jakaś luka nie do pokrycia, kiedy nie będzie komu pilnować porządku na serwerze. To jest normalne na każdym jednym serwerze.

Więcej do dodania nie mam.

Ponadto dział skarg / zgłoszeń cheaterów jest otwarty. Podania na adminów również można składać. W ten sposób można się przyczynić do rozwoju serwera, nie tylko pisząc swoje obserwacje o których doskonale wiemy.

• Ustrzel fraga! (+) 3
  • 10 miesięcy temu...
  • Właściciel
Opublikowano

Wiadomość została wygenerowana automatycznie.

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum.

Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności