Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Gdy gram w 1.6 (steam) i mam w tym samym czasie otwarte chociaż jedno okienko czatu Steam lub odpaloną przeglądarkę (operaGX), to jakoś dziwnie spada mi czułość myszy oraz herce (144<). No, zaczyna mulić. Wyłączę czat lub/i przeglądarkę, a problem jakby ręką odjął. Miał ktoś kiedyś taki problem i zna rozwiązanie oprócz oczywistego? 

Opublikowano

Czy problem wcześniej występował? Czy aktualizowałeś sterowniki (mobo, gpu, chipset)? Specyfikacja komputera też się przyda.
Wstępnie powiedziałbym że przez akcelerację sprzętową GPU masz takie obciążenie:

- sprawdzałeś czy problem występuje przy użyciu innej przeglądarki?
- spróbuj wyłączyć akcelerację w ustawieniach steam ( vBZSbg9.png (738×535) (imgur.com) )

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Szok 1
  • Ekstra 1
Opublikowano

Nie mam porównania z wcześniej, bo wcześniej grałem w 1.6 jakieś pół roku temu i po prostu nie pamiętam. Mogę dodać, że w cs:s/csgo takiego problemu nigdy nie miałem (ani w żadnej innej grze).

Wszystko regularnie aktualizuje,  ale nie sprawdzałem czy problem występuje również na innych przeglądarkach. 

Na dniach sprawdzę czy problem nadal występuje, gdy wyłączę akcelerację, dzięki.

złom:

gpu: 6800xt, cpu: 5800x, 32gb ram, a dyski nvme m.2

Opublikowano

Wyłączyłem i.. nic nie dało. W dodatku się nawet pogorszyło, bo cs chodził tak, jakby nie trzymało stabilnych 144hz. Włączyłem opcje na nowo i gra się płynnie, tak jak powinno. Dopóki ktokolwiek nie wyśle mi wiadomość na np. Steam. 

Opublikowano
12 godzin temu, 138 napisał:

Wyłączyłem i.. nic nie dało. W dodatku się nawet pogorszyło, bo cs chodził tak, jakby nie trzymało stabilnych 144hz. Włączyłem opcje na nowo i gra się płynnie, tak jak powinno. Dopóki ktokolwiek nie wyśle mi wiadomość na np. Steam. 

Jedyne czego się domyślam, że nie jest to wina samego sprzętu a raczej konfiguracji. Mimo to mam jeszcze dwa pomysły:

1. Jeśli korzystasz z freesync - spróbuj go wyłączyć podczas gry w 1.6 (możliwe, że się buguje z wyświetlaniem przeglądarki / czatu)
2. GPU jest zbyt mocne na 1.6 i trzyma niskie taktowania, co znowu może się gryźć z przeglądarką lub czatem. Jeśli potrafisz, ustaw sztywno standardowe taktowania (amd adrenalin / msi afterburner)

Jakby nie pomogło to spróbowałbym reinstalacji cs 1.6, kompletnej z usunieciem całego folderu (Steam\steamapps\common\Half-Life)

• Serduszko fragowe (+) 1
Opublikowano

Niestety, nic nie pomogło :( Nie używam freesync/g-sync/adaptive sync, a taktowanie GPU mam zawsze ustawione na 2100 poprzez afterburnera. 

A CSa całkiem niedawno od nowa instalowałem, więc to też nic nie daje. 

Jednakże, dzięki za pomoc. Może się to "samo" przestawi kiedyś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności