Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano (edytowane)

Witajcie ,

Chciałem zapytać , co waszym zdaniem wpłynie bardziej , na szybkość włączania / ładowania się systemu W10 , i ogólnie gotowości laptopa do pracy.

Aktualnie mam 8GB RAM'u

Dysk 500 GB (HDD)

Laptop dosyć długo się ładuje , nie jest co prawda świeżo po formatowaniu , ale był optymalizowany , a format był jakieś 3 miesiace temu.

Wydaje mi się ze dysk SSD rozwiązałby problem , natomiast zastanawia mnie , jakby wpłynęła na prace laptopa dodatkowa ilość ram (4/8 GB)?

Co waszym zdaniem lepsze ?

HDD + 16 GB RAM?

SSD + 8 GB RAM ?

Pozdrawiam , FG # Haczyk

Edytowane przez Hak3R
  • Serduszko fragowe (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Zdecydowanie dysk SSD wpłynie na szybkość laptopa, sam start systemu powinien zajmować od 10 do 20 sekund. Dla pewności podaj jeszcze resztę specyfikacji swojego laptopa.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Administrator Główny
Opublikowano

Na szybkość włączania się systemu, pracy na komputerze/laptopie, ładowania się gier i tym podobne wpływa dysk SSD.

50 minut temu, Hak3R napisał:

Co waszym zdaniem lepsze ?

HDD + 16 GB RAM?

SSD + 8 GB RAM ?

Zdecydowanie SSD i tutaj nie ma w ogóle dyskusji, siedzenie dzisiaj czyli w 2021r na HDD to przeżytek - oczywiście tak ogólnikowo, gdyż umówmy się nie każdego stać na SSD 1 TB np i muszą siedzieć na HDD.

Ponadto, dzisiaj już nawet się odchodzi od SSD na SATA i montuje się tylko i wyłącznie na M.2 z wielu powodów.

54 minuty temu, Hak3R napisał:

natomiast zastanawia mnie , jakby wpłynęła na prace laptopa dodatkowa ilość ram (4/8 GB)?

To jest wszystko uzależnione od tego co robisz na laptopie. W pracy na laptopie np montowaniu i edycji filmów im więcej pamięci ram tym lepiej (oczywiście takiej standardowej pracy), bo mając 128 GB ramu np taką ilość też można zapchać i to w 100% i to bez najmniejszego problemu, tylko trzeba wiedzieć jak, ale to już jest eksperymentowanie, bo przy zwykłym montażu wideo, edycji zdjęć nie zapełnisz w 100% takiej ilości ram.

• Ustrzel fraga! (+) 2
Opublikowano

Popieram przedmówców. Jeżeli chcesz korzystać z PCta czy lapka, który działa szybko, musi on w obecnych czasach być wyposażony w dysk SSD. W moim przypadku system po przejściu na dysk SSD ładuje się w ciągu kilku sekund. HDD nadaje się do taniego miejsca na duże ilości danych, rzadko używanych dokumentów, starych, mało obciążających gier, jakiś śmieci, itp.

U siebie z czasem zauważysz, że nawet formaty i czyszczenie dysku nic nie da, bo po prostu będzie on już wyeksploatowany, a same operacje na plikach, np. dużych plikach video będą przyprawiać o bóle głowy. Dodatkowo należy mieć na uwadze, że jeśli mówimy tu o laptopie jest on o wiele bardziej podatny na wysokie temperatury, a co za tym idzie szybszą degradację podzespołów obciążonych w ten sposób.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Ok ,

Pozostaje rozglądać się za SSD :)

Dzięki za wypowiedzi !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności