Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

CZYM JEST G2A?

G2A - platforma aukcyjna specjalizująca się w grach komputerowych. Firma ma sześć oddziałów: w Hongkongu, Rzeszowie, Krakowie, Utrechcie, New Dehli i Szanghaju. Na platformie G2A.COM użytkownicy mogą kupować i sprzedawać produkty tylko w wersji cyfrowej, w formie kluczy aktywacyjnych. Najpopularniejszymi produktami są obecnie cyfrowe klucze do gier (na konsole oraz komputery osobiste), oprogramowanie, karty pre-paid oraz przedmioty do gier.

ZARZUTY POD ADRESEM G2A:

Skąd pochodzą klucze do gier?

Graczom sprzedawane są klucze do gier, które zostały zdobyte nielegalnie – w drodze kradzieży karty kredytowej, włamania na konto PayPal albo przejęcia konta Steam. Dlatego ceny na tej platformie są tak niskie – chodzi o szybkie wypranie pieniędzy. Oczywiście następnie z negatywnymi konsekwencjami korzystania z klucza boryka się producent gier bądź gracz. Gdy taki „złodziejaszek” zostanie złapany, to jego konto zostaje zablokowane a saldo się tam znajdujące g2a zatrzymuje dla siebie.

Opłata za niekorzystanie z konta na G2A!

G2A nalicza opłaty za niekorzystanie z ich platformy przez 180 dni. Maila z takową informacją otrzymujemy parę dni wcześniej (przed tymi 180 dniami), ale jak 180 dni minie, to przychodzi nam rachunek za niekorzystanie z ich strony! Czyli de facto płacimy za „produkt”, którego nie mamy/ z którego nie korzystamy (sick!). Jeżeli nie będziemy się logowali co miesiąc, to co 30 dni będziemy dostawali kolejne rachunki  na kwotę 1 euro (1 miesiąc = 1 euro) za nieużywanie ich platformy.

1407056396_Screenshot-27_01.png.43690b19cf7481739e0ccb4b8fd372ee.png

"Nie podałem numeru karty kredytowej".

Ktoś sobie pomyśli: ale przecież nie podawałem numeru mojej karty kredytowej/ nie mam połączonego konta bankowego z ich serwisem, to co mi oni mogą zrobić?

Odpowiedź jest prosta: na koncie g2a jest coś takiego jak SALDO. Gdy przychodzi Wam informacja o zapłacie 1 euro, a Wasze konto dotychczas było puste (wynosiło 0), to nagle saldo zmienia się na -1 i na maila przychodzi Wam informacja o nakazie podpięcia formy płatności do Waszego konta i opłaceniu zaległych faktur.

Czy to jest legalne?

Z jednej strony – TAK.  A dlaczego? Podpisaliście „umowę” z g2a rejestrując się do tej platformy i tworząc konto.  Jednak z drugiej strony, firmy mają obowiązek poinformować swojego klienta w sposób dokładny i czytelny ile i za co będą płacić. Jak można się domyślić, tutaj zastosowano metodę „małego druczku” w regulaminie.

Co możecie z tym zrobić?

Najlepiej logować się na tą platformę co 179 dni – można sobie wpisać w kalendarzu jakiś alert przypominający o tym.

Najłatwiejszym sposobem jest po prostu usunięcie konta i przejście na inną platformę.

źródło:

https://www.youtube.com/watch?v=08JEP2gOHfc

https://pl.wikipedia.org/wiki/G2A

• Ustrzel fraga! (+) 12
  • Serduszko fragowe (+) 5
Opublikowano

fajnie się czyta i wszystko prosto staranie opisane :) plusik 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Sprawdziłem wszystkie moje konta z g2a i historie logowania, więc jestem w stanie stwierdzić, że ta informacja o opłacie za nielogowanie się to ściema.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
24 minuty temu, q1y napisał:

Sprawdziłem wszystkie moje konta z g2a i historie logowania, więc jestem w stanie stwierdzić, że ta informacja o opłacie za nielogowanie się to ściema.

Dodałam grafikę - tak podobno wygląda dokument, który przesyłają. Trochę jeszcze poczytałam i są przypadki osób, które takie coś na maila otrzymują. Może jakoś wybiórczo wybierają użytkowników - tego chyba nikt nie wie. 

Ale jak to mówią - lepiej dmuchać na zimne. :) 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Dobrze że nie płaciłem za skiny/klucze do gier kartą :D ale i tak lepsi są od "kinguin key" ci to tacy złodzieje, okradli mnie z kosy a support jakieś dzieci które nie umieją pomagać ludziom, a ich cenny, szkoda gadać a klucz to ja dostałem ruski za 10euro .. Dlatego polecam zamienić kompa na konsole legalne gry które posiadasz fizycznie a klucze aktywowane mogą zniknąć każdego dnia i nic nie możesz zrobić z tym. 

• Ustrzel fraga! (+) 3
Opublikowano

@Świnka Peppa jak zwykle krótko zwięźle i na temat.

Bardzo fajny przyjemny artykuł.

Właśnie zamierzałem kupić jakąś gierka i chwała Tobie, że nie zdążyłem trafić na tę stronkę.

Pozdrawiam!

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Wychodzi na to że w sieci naprawdę trzeba się pilnować.

Spoko artykuł jak zawsze. ;) 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano
18 godzin temu, q1y napisał:

Sprawdziłem wszystkie moje konta z g2a i historie logowania, więc jestem w stanie stwierdzić, że ta informacja o opłacie za nielogowanie się to ściema

Sam sprawdziłem tą informację i zarówno ja, jak i kilku moich znajomych dostało takie maile więc informacja jest prawdziwa.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

A już myślałem, że to ściema z tym g2a. Dobrze, że już nie mam tam konta.

+

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Artykuł ciekawy, ładnie napisany :)

Nie sądziłem, że strona, która ma tyle swoich "fanów" może zrobić coś takiego i zdobywa w gry w taki sposób a nie inny. Cóż, trzeba teraz uważać na takie strony ?

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • 1 rok później...
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

fg_gun.png

*** Wiadomość została wygenerowana automatycznie ***

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do Archiwum

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie!

• Ustrzel fraga! (+) 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności