JOKER1983 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Fragowicz Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam przyszedł czas na zmianę starego PC na coś nowszego ale ze nie znam się zbytnio na tych rzecz i złożyłem taki przykładowy zestaw opierając się jedynie na przykładowych zestawach z netu https://www.morele.net/inventory/info/0f8977c8/ Co byście tu pozmieniali ewentualnie dodali coś żeby miało to ręce i nogi 1
Zeu$ Opublikowano 19 Grudnia 2018 Wykluczony Opublikowano 19 Grudnia 2018 W sumie sprzęt wydaje się spoczko. I w okazjonalnej cenie. Sądzę, że tylko dobór odpowiedniego monitora, myszki, podkładki oraz klawiatury sprawi tym iż twój PC będzie sprzętem na dłuższe lata. 1
kocham koniki Opublikowano 20 Grudnia 2018 Wykluczony Opublikowano 20 Grudnia 2018 -nie widzę ssd -pomyśl o chłodzeniu na tego 'rodzyna' bo pewnie i tak go podkręcisz xD -8gb ramu to absolutne minimum, zakładając że będziesz korzystać z komputera jak przeciętny człowiek (na scr część menadżera a mam 16gb) Spoiler -miej na uwadze, że motherboard ma tylko dwa sloty na modułki ram -obudowa w zestawie chyba na froncie nie ma wentylatora, a jego montaż zdecydowanie poprawia cyrkulacje powietrza
Legendarny Fragowicz NervousReckless Opublikowano 20 Grudnia 2018 Legendarny Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2018 Nie lepiej będzie brać procesorek od intela? https://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g4600-3-6ghz-3mb-box-bx80677g4600-1112938/?gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtPxRQ2Q0kY_cWVPPZ4Ff3s45XlbD_T5_usOgvtgi4rRQlKsj9KmRjhoCpQgQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds 1
JOKER1983 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2018 18 godzin temu, świeży napisał: -nie widzę ssd -pomyśl o chłodzeniu na tego 'rodzyna' bo pewnie i tak go podkręcisz xD -8gb ramu to absolutne minimum, zakładając że będziesz korzystać z komputera jak przeciętny człowiek (na scr część menadżera a mam 16gb) Pokaż ukrytą zawartość -miej na uwadze, że motherboard ma tylko dwa sloty na modułki ram -obudowa w zestawie chyba na froncie nie ma wentylatora, a jego montaż zdecydowanie poprawia cyrkulacje powietrza -dysk akurat mam bo kupiłem nowy do starego pc -podkręcanie odpuszczę sobie na razie -z ramem chyba wezmę 16 tak jak gadasz serdeczne dzięki za pomoc
Administrator Główny gtx Opublikowano 20 Grudnia 2018 Administrator Główny Opublikowano 20 Grudnia 2018 13 godzin temu, NervousReckless napisał: Nie lepiej będzie brać procesorek od intela? https://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g4600-3-6ghz-3mb-box-bx80677g4600-1112938/?gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtPxRQ2Q0kY_cWVPPZ4Ff3s45XlbD_T5_usOgvtgi4rRQlKsj9KmRjhoCpQgQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds G4600 nie podkręcisz, Ryzena za to tak (mimo iż autor napisał, że nie będzie podkręcał to warto), oraz G4600 ma tylko dwa rdzenie, co dzisiaj pomału już idzie w zapomnienie, mimo iż takie procki nadal montuje się w budżetowych jednostkach (nie ma innej opcji). I jeszcze zależy jakie gry będzie autor tematu odpalał, bo np w csgo wiadomo, że G4600 będzie wydajniejszy od Ryzena, aczkolwiek jeśli będzie po OC to w fps różnicy prawie nie będzie. Ryzen jak wiadomo jest bardziej uniwersalny, a intel pod gry. 1
Legendarny Fragowicz Rogalik Opublikowano 27 Grudnia 2018 Legendarny Fragowicz Opublikowano 27 Grudnia 2018 W dniu 20.12.2018 o 02:22, świeży napisał: -nie widzę ssd Ja dalej jadę na HDD (czyżby średniowiecze? ) W dniu 20.12.2018 o 02:22, świeży napisał: -miej na uwadze, że motherboard ma tylko dwa sloty na modułki ram 2x 8 też możesz znaleźć. Poza tym procesor ten obsługuje tylko 2 kanały (tu) W dniu 20.12.2018 o 02:22, świeży napisał: -obudowa w zestawie chyba na froncie nie ma wentylatora, a jego montaż zdecydowanie poprawia cyrkulacje powietrza Jak ma gorąco w mieszkaniu latem i ma zamiar robić OC to będzie przydatne. 1 1
Zasłużony Fragowicz WasterPl Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 8 Stycznia 2019 Po pierwsze odradzam morele, tam już robią takie wałki że szkoda gadać. Po drugie komputer bez ssd chociażby pod system jest wręcz wymagany w dzisiejszych czasach. Po trzecie do tego procesora lepiej zainwestowac w dobry cooler
Rekomendowane odpowiedzi