Legendarny Fragowicz PACIU Opublikowano 1 Listopada 2022 Legendarny Fragowicz Opublikowano 1 Listopada 2022 Siemka. Sprawa wygląda następująco. Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera stacjonarnego bądź podkręcenie lub zamienienie części do obecnego. Głównie ostatnimi czasy gram w najnowszą wersje FIFY2023 i sądziłem, że nawet na najniższych wymaganiach będzie ona działać płynnie, mimo też iż, mój sprzęt nie jest najgorszy. Jednak do płynności brakuje jej trochę i jest irytujące te klatkowanie. Wiem, że jest tutaj grono osób, które zna się na sprzętach i mi doradzi co zrobić. Mój obecny sprzęt: -AMD RAYZEN 5 2600 -RAM 16GB DDR4 -SSD 500 -NVIDIA GEFORCE GTX 1050 -WINDOWS 10 -Płyta główna Asus PRIME B450M-A Jeśli wchodziłoby w grę i byłoby lepiej opłacalne, kupno nowego komputera to chciałbym kupić do max 3000 - 3500 zł . 1
Wheatley Opublikowano 2 Listopada 2022 Partner Opublikowano 2 Listopada 2022 Hej, Po pierwsze, musisz się zastanowić czy wolisz bawić się w zamienianie części czy kupienie jakby pakietu (cpu/mobo/gpu), w dwóch przypadkach osiągniesz ten sam cel. Też pomyśl przyszłościowo, jak często zmieniasz części, czy wolisz za rok/dwa coś dokupić bądź wymienić. Ogólnie teraz jest nieciekawy okres z powodu słabej złotówki i powolnego wdrożenia nowych technologii. Osobiście z tym budżetem nie polowałbym na nowości, jeśli nie planujesz co rok czegoś ulepszyć. Przydała by się informacja o Twoim zasilaczu, obudowie i pamięci RAM się przyda - taktowanie (profil XMP). Myślę, że z tym budżetem możemy pomyśleć w ten sposób: 1. Kupno samej nowej karty graficznej i proponuję dokupienie nowego CPU pod mobo. 2. Od razu kupno zestawu CPU/MOBO/GPU. Może być też wymagane jakieś chłodzenie CPU, niekoniecznie na wypasie - lecz żeby mieć spokój. Dlatego przy pierwszej opcji: 1. Kupno GPU: od RTX 3060 (w promocjach od 1600) po RTX 3070 / RX 6800 (pomiędzy jest fajna promocja na RX6700XT amazon.pl ). 2. Wymiana CPU: Jest też fajna promocja na ryzena 5600 ( chociażby tutaj sferis + gra uncharted ), wydajnościowo będzie na pewno przeskok tylko pamiętaj o zaktualizowaniu BIOS na płycie głównej. Info: Tutaj jest mały zgrzyt bo Twoja płyta główna teoretycznie uciągnie mocne ryzeny 5xxx, ale jakościowo (sekcje zasilania, VRM) tylko przy mega dobrym chłodzeniu obudowy pozwoliłbym sobie na lepszy procesor - dlatego proponuję maksymalnie 5600(x)/5700. W ten sposób możesz wydać więcej na mocniejsze GPU albo szybszy ram jeśli masz jakiś wolny, no i nie musisz wymieniać płyty głównej co jest plusem jeśli nie chcesz tego robić. Taka wymiana z pewnością pozwoli na płynną grę w fifę. Jeśli byś chciał w przyszłości mocniejszy procesor niż proponowany przeze mnie 5600 to będzie Ciebie czekała wymiana płyty głównej (chyba że się nie boisz o VRM ). Przy drugiej opcji: 1. Kupno GPU: jak wyżej, ale budżet na GPU zmaleje więc proponuję RTX 3060 / RX 6600 XT / RX 6700 2. CPU + MOBO: tutaj też jakby dwie ścieżki Intel lub AMD. a) AMD: znowu ryzen 5600 + mobo (Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 / taniej MSI B450 GAMING PLUS MAX). b) Intel: Intel Core i5-12400F BOX + mobo (ASRock B660M PRO RS / taniej Gigabyte B660M DS3H). Ta opcja daje Ci furtkę w przyszłości na lepszy procesor, oraz w razie czego PCIE 4.0 na GPU (nie w tańszych opcjach). Niestety w tym budżecie musisz przyoszczędzić na GPU, a CPU Intela nie podkręcisz i lepiej jakbyś korzystał z Windowsa 11. Dalej nie wiadomo jak z RAM. Ciut się rozpisałem, ale tak tl:dr: proponuję pierwszą opcję jeśli komputera używasz do gier (fifa / cs), z RX 6700XT(lub 3060Ti) i Ryzenem 5600 zmieścisz się w 3000zł. 1 1 1
Zasłużony Fragowicz Lunatyk^^ Opublikowano 2 Listopada 2022 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 2 Listopada 2022 Jak byś brał pod uwagę coś używanego to odezwij się mogę coś ogarnąć Ci. 1
Rekomendowane odpowiedzi