Skocz do zawartości

[ROZWIĄZANY] Zmiana moda serwera?

GET

Rekomendowane odpowiedzi

• Właściciel
Opublikowano

Cześć,

Wpadłem na pomysł, aby zmienić mod serwera na PropHunt / chowanego. Sam miałem okazję grywać na serwerach tego typu i jest naprawdę kupę zabawy i śmiechu. Ale nie w tym rzecz... Przeanalizowałem sytuację na rynku CS:GO i niestety - mamy za starą ofertę dla graczy! 

Okazuje się już, że zwykłe serwery do publicznej gry nie są już tak popularne jak kiedyś. Mam tu na myśli mody typu FFA. Wystarczy spojrzeć na polską scenę tego trybu: http://www.gametracker.com/search/csgo/PL/?query=ffa - nasz serwer 500 w rankingu, ale pod względem modu uplasował się na 6 miejscu. Co więcej, nawet ten, co jest 1 sam ma problemy z zapełnieniem. Wynika to z tego, że rynek społeczności CS:GO przeszedł transformację. Odpowiada za ten stan dwie rzeczy:

a) Niszczenie dobrych, godziwych serwerów publicznych do rozgrywki przez Valve, co w konsekwencji doprowadziło do popularyzacji serwerów MM

b) Brak możliwości udźwignięcia serwera powyżej 25 graczy wraz z 128 TR - zbyt duży koszt oraz ograniczenia ze strony Valve ( serwery csgo działają na 1 rdzeniu tak jak cs 1.6 - kuriozalne )

Niestety prawda jest taka, że aby graczy zatrzymać na serwerach publicznych z modem FFA / classic trzeba mieć bardzo niski VAR, wysoką jakość strzałów i 128 TR. Jest to wręcz nie do osiągnięcia w realiach polskich. Dlatego mody typu DEATHMATCH, AWP czy MULTI ARENA są nadal bardzo popularne. Ale wniosek z tego jest prosty: CS:GO jest grą tak mało zoptymalizowaną, szczególnie pod względem serwerów, że potrafi zjadać 95% rdzenia fizycznego najlepszego procesora 3,6 GHz. A jak mu brakuje zasobów, no to niestety - nie pobierze z innego rdzenia. I wtedy właśnie zaczyna się wzrost wartości VAR i SV. Nawet nasz 18 slotowy serwer AWP potrafi zjeść 80% rdzenia fizycznego. Na potwierdzenie:

byDAPsD.png

Dlatego te wszystkie czynniki spowodowały to, że większość graczy po prostu ma wypierdolone już na serwery publiczne i woli sobie zagrać faceita lub MM. Wynika z tego, że ta część, która została na serwerach publicznych gra tam tylko po to, aby się dobrze bawić. Stąd popularyzacja serwerów surf, prophunt, deathrun itd...

Konkludując. W związku z tym, iż otrzymaliśmy na testy serwer CS:GO z nowym IP, z ustawionym 128 TR nie widzę sensu trzymania serwera FFA. Tu musi nastąpić gruntowa zmiana. Tym bardziej, że serwer jest z niższej oferty i na niej nie postawimy profesjonalnego serwera ze 128 TR. To jest tylko i wyłącznie możliwe w przypadku naszego nowego serwera CS:GO DD2. Uważam, że idealnie te 64 TR nada się na prophunt, deathrun czy chociażby surf. 

Decyzja pozostaje do Was :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Moje zdanie na ten temat jest takie:

1. Tak, to prawda, że ostatnio gra co raz mniej graczy na serwerze FFA lecz wydaje mi się, że jest to spowodowane tym, że gracze nie mają już opcji wybrania skinów. Odkąd te skiny nie działają, rzeczywiście zmniejszyła się liczba graczy. Zarówno nie spotkałem się z dużą liczbą graczy, którzy narzekali na tick rate itp.

2. Przed zmianą moda, spróbowałbym jeszcze dodania mapy Cache do puli, gdyż ostatnio paru graczy się pytało czy zostanie ta mapa ponownie dodana. Niektórzy gracze czasami też narzekają, że cały czas jest mirage czy dust2 więc może cache mógłby urozmaicić trochę rozgrywkę. 

3. Na serwerze grają stali bywalcy więc to znaczy, że ten serwer im się podoba i lubią na nim spędzać czas. Co do liczby graczy to chyba nie jest jeszcze tak źle bo wieczorami osiągamy momentami maximum graczy lecz różnie to bywa.

Moje końcowe zdanie jest takie, że można zmienić mod serwera, lecz przed tym spróbowałbym jeszcze jakoś zachęcić graczy poprzez dodanie tego Cache do puli map. 

Poczekałbym również jeszcze trochę czasu bo nie wiadomo ale serwer może się jeszcze rozkręcić, ponieważ nadchodzą wakacje a ludzie są zajęci poprawianiem ocen itd. 

Jednakże, jeżeli ta zmiana nie nastąpi, ostateczna decyzja pozostaje Tobie. 

• Właściciel
Opublikowano

AD 1. Naprawiłem ten problem ze skinami.

AD 2. Cache powodowała na serwerze FFA zmniejszenie frekwencji - zawsze, powtarzam: zawsze. I tutaj w tym punkcie mamy konflikt... Bo są tacy, co narzekają na nudę, a są tacy, którzy jednocześnie jak urozmaicimy serwer mapami, to i tak nic nie da, bo ogólna frekwencja zostaje w dół. 

Recepta na to, o czym mówimy były serwery only inferno/mirage/dust2. W chwili obecnej tych serwerów praktycznie już nie ma, bo tak się zmieniła społeczność CS:GO. 

Zgadzam się również, że jest grupka ludzi na serwerze i są to stali bywalcy. Dlatego wnoszę o dyskusję, a nie zapowiadam ( jak w przypadku TP ), że nagle sobie zmieniam moda. Temat jest i będzie rozwojowy i na pewno w czerwcu nie zmienimy serwera, lecz dopiero w lipcu. 

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Z tego co wyczytałem chodzi już o gruntowną przemiane FFa. Nie będę mówił, że mi się podoba ta propozycja bo to raczej oczywiste. Jeden z moich ulubionych modów tutaj. 

Jeśli chodzi o propozycje wprowadzenia chowanego to rzeczywiście, sprawdza się jeśli chodzi o frekwencje. Czasami ciężko na taki serwer się dostać jak już się zapełni. Sam gram na takim serwerze od czasu do czasu lecz zabawa trwa godzine/dwie ? Po takim czasie jesteśmy wstanie oblecieć większość map z czym się wiąże to gdzie strona szukająca wie praktycznie po 3/4 rundach szukania gdzie, co i jak powinno leżeć na danej mapie. No chyba, że rozmawiamy o graczach którzy większość mapy przechodzą patrząc w ziemie ( czyt. silvery ). 

Sam pomysł z wprowadzeniem takiego moda jest super ale gdy dotyczy to przemiany mojego ulubionego ffa to nasuwają się słowa - oby to nie wypaliło :P. 

Co ma być to będzie.      

• Właściciel
Opublikowano

A teraz czekam na opinię adminów i opiekuna oraz graczy. No przecież 2 osoby przez ledwo 24h to śmiech na sali.

Opublikowano

Pokrywam niemalże stuprocentowo słowa fame'a. Jestem zdecydowanie ze starej daty, jeśli mowa o upodobaniach co do modów - FFA jednen z najlepsych. Przywiązałem się do tego serwera i gram do dawna, ale Nesty masz rację co do wykorzystywania procesora - trochę ponad rok temu złożyłem komputer, na którym śmigam w Wiedzmina 3 na uber, a w csie, gdy na serwer wchodzi +20 osób to na niektórych mapach nie mogę ugrać co jest bardzo irytujące. Jeśli chodzi o frekwencję, myślę, że nie ma tragedii, fakt, iż gram niemal wyłącznie popołudniami/wieczorami, ale wtedy zawsze jest conajmniej 15 osób na serwerze, co chyba nie jest najgorszym wynikiem. Sam  pomysł chowanego wydaje się być naprawdę ciekawy, pytanie jak ludzie, którzy spędzają tu sporo czasu zareagują. Z jednej strony żal FFA,  drugiej strony ciekawa nowość. "Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawszy godzić trzeba"...

Opublikowano

Na naszym ffa przebywa sporo stałych bywalców, było to widać szczególnie w czasie kiedy pojawił  się problem ze skinami, oczywiście aktywność musiała sie z tego powodu obniżyć to jest normalne, ale nie była aż tak dramatycznie zła. Wielu graczy szerokim łukiem omija mapę dd2 wiec wątpię czy przeniosą się oni na naszego DD2 ONLY, a na pewno nie zostaną oni na tym nowym modzie gdyż są oni w większości graczami starej daty, jestem taki sam jak oni, wiec 15-30 min i mnie nudzą takie mody jak surfy, deathrun... A na ffa można napierdalać praktycznie cały czas, pośmiać się, pogadać i czasami wyłapać banika ;D To jest wszystko co mozna u nas spotkać i wielu ludzi to ceni, w tym i ja. Osobiście nie widzi mi sie ta zmiana, ale jeżeli Nesty uważasz  że tak będzie lepiej, to nie zaszkodzi sprawdzić co z tego wyniknie, zawsze można wrócić do starego (najlepszego :>).

Opublikowano

Na FFA gram już około 2 lata i do tej pory mi się nie znudziło. Jeżeli chodzi o tego prophunta to grałem tam z 20 min, znudziło mi się i wyszedłem. Chowasz się, znajdują cie po 2 minutach, a następne 10 min czekasz i obserwujesz jak CT biega sobie po mapie. Jeżeli już grać na takim serwerze żeby była z tego jakaś zabawa, to tylko z kumplami rozmawiając na ts. Myślę że to nie jest mod którego odwiedza się codzienni, tylko raz na tydzień żeby odstresowac się od strzelania w CS. Co za tym idzie możemy pożegnać się ze stałymi bywalcami. To jest tylko moja opinia. Z góry mówię, że ja raczej nie będę grywał na takim serwerze.

Opublikowano

Podobnie jak z innym tak i jest ze mną, jestem graczem któremu nie podobają się tryby typu dr, surf czy prop. Osobiście nudzą mnie te tryby, wiadomo czasem warto spróbować

czegoś nowego, ale pamiętam jak w cs:source grywałem na takich serwerach wtedy miałem może ze 12-13 lat i śmiesznie było, ale podkreślam to było kiedyś teraz te tryby bardziej

mnie odpychają aniżeli zachęcają dlatego jeśli doszłoby do tej zmiany to chciałbym się spróbować jako Admin dd2. Nesty i rozumiem twoją decyzje bo czasami za przeproszeniem 

kurwica bierze jak serwer nie działa jak powinien ponieważ jest przestarzały, a co za tym idzie przy full serwerze są lagi i nie rejestruje wszystkich strzałów.

• Właściciel
Opublikowano

Wy nie patrzycie na zmieniający się rynek. Odnoszę wrażenie, że nie przeczytaliście w pełni mojego postu. Serwery FFA się już nie sprawdzają, tym bardziej, że jakość naszego ( spowodowana słabszą ofertą ) pozostawia wiele do życzenia. Wystarczy spojrzeć ile jest teraz wysypu serwerów PROPHUNT / SURF / DEATHRUN czy ZOMBIE - plaga. A łatwość rozkręcenia? Nieziemska. 

Nawet 1 miejsce na świecie zajmuje nie serwer społecznościowy FFA / DD2, tylko właśnie ZOMBIE. Dowód: http://www.gametracker.com/search/csgo/?

I nikt wcale nie powiedział, że to musi być prophunt. Może to być własnie surf. I dla mnie problemem nie będzie to, o czym Wy mówicie, bo będzie możliwość przejścia na serwer DD2, który ma o wiele wyższą jakość. Więc tam będzie można skierować graczy. Wystarczy tylko chcieć, a ja odnoszę wrażenie, że nie jesteście chętni do pomocy, tylko chcecie uciec.

Jeszcze raz powtarzam: to, że Wam się coś nie znudziło nie znaczy, że większości również nie. Widać to po rankingach, że serwery FFA są w czarnej dupie. A Wy wymagacie ode mnie tego, abym ja dalej utrzymywał taki serwer. Który z Was dołożył się ostatnio do utrzymania jego, skoro to Wasz tak ukochany serwer? Który z Was zachęca graczy do zakupu V.I.P'a? Na serwerze DD2 czy AWP co chwile ktoś kupuje jakąś usługę, bo admini są skuteczni, a Wy? I nie, nie chodzi o to, że ja teraz lecę na kasę, ale przy tak dużej ilości serwerów nie można zwalać zawsze kosztów na jednego człowieka.

PS. Ten serwer wystartował kilka kilka tygodni temu: http://www.gametracker.com/server_info/185.36.169.100:28110/

Opublikowano

Napisałem że rozumiem twoją decyzje bo serwer działa jak działa i tak naprawdę jako FFA nie wyrabia przy 30 graczach strzelających do siebie. 

• Właściciel
Opublikowano

Co do wyrabiania... Przepraszam, zapomniałem zmienić na FFA ustawienia, które są wadliwe. Po zmianie mapy jakość powinna być już prawidłowa. Niemniej jednak, tak: masz rację. Oferta, którą mamy na FFA przy 30 slotach nie jest wystarczająca. Spójrz na obciążenie maszyny w ofercie standard i premium:

13221053_901336426642415_561876679167136

Zdjęcia nie są zmanipulowane. 

Opublikowano

Jestem takiego samego zdania jak większość poprzedników. Zabawa w chowanego spoko,ale na dłuższą metę to naprawdę staje sie nudne i monotonne. Czy dzięki temu serwer osiągnie coś wiecej? nie jestem przekonany. Gracze pewnie sie zajarają na początku tym modem ale z czasem tak jak kazdemu z nas znudzi sie. Moje zdanie jest neutralne, fakt zawsze mozna spróbować czegos nowego, ale tak jak napisal Ezra "Nesty uważasz  że tak będzie lepiej, to nie zaszkodzi sprawdzić co z tego wyniknie, zawsze można wrócić do starego (najlepszego :>)."

• Właściciel
Opublikowano

No masz przecież kurwa mać przykład serwera, który cały czas jest oblegany i nawet nie ma mowy ( poza nocą ), aby ktoś tam nie grał, a Ty mi mówisz "naprawdę staje się nudne i monotonne". To tak samo gra na arenie też staje się nudna i monotonna, a mimo to ten mod jest najbardziej popularny.

Zwróć też uwagę na to, jaki jest PRZEPŁYW w tej chwili społeczności w CS:GO. Bo Wy tego nie bierzecie pod uwagę. I śmiem twierdzić, że to właśnie FFA się bardziej nudzi ( idąc Waszą argumentacją ) niż mody, które dostarczają wiele zabawy. No ile można strzelać w coś i nic za to nie dostać? To już lepiej MM'a zagrać. 

Jak wspomniałem. My musimy reagować na sytuację ogólną, jaką stawia nam konkurencja i świat CS:GO. I może być tak, że za 2 lata znowu co innego będzie modne i trzeba będzie zmieniać kształty serwerów. No żaden z Was w tym temacie nie wykazał się logiką i uczepił się chowanego, zapominając, że ja wychodzę tylko z propozycją zmiany moda, który nie musi być chowanym, a surfem...

Opublikowano

Napisałem wyraźnie, ze moje zdanie jest neutralne. Chcesz chowanego? spoko,chcesz surfa? nie ma sprawy, tak samo z zombie mod. Chcesz Nesty zeby serwer sie rozwijał i szedł w stronę nowych trendów, tego czego gracze oczekujż" CZEGOŚ NOWEGO" ja jestem za. Po prostu wyrazilem swoje zdanie na temat modów, dla mnie CS:GO to jest gra w ktorej napierdala sie hedy a nie bawi w jakies zabawy chowanego czy zabijanie zombiakow.

• Właściciel
Opublikowano

Jak widzisz, na CS 1.6 odnieśliśmy spory sukces. Mi w tej całej dyskusji Waszej brakuje zdroworozsądkowego podejścia. Cały czas zasłaniacie się argumentami jałowymi, czyli:

- bo cs jest od strzelania

- bo mi się ten serwer podoba

- bo stali bywalcy są i uciekną, chociaż chuj, że frekwencja spada

- bo ja nigdzie nie zawitam oprócz FFA

- bo mody po jakimś czasie wieją nudą

I mimo, że te argumenty są od siebie różne, to mają jeden charakter: Wasz osobisty. To Was gubi. Ja nie chcę PropHunt dlatego, że mi się tak podoba i mam taki kaprys, tylko wychodzę z założenia, że skoro jest duży przepływ społeczności, która na serwerach publicznych CS:GO chce się bawić to my musimy im to dostarczyć, przyciągając dobrym serwerem. Cały czas tylko pierdolicie "bo ja", a to nie Wy, tylko gracze, którzy cały czas kształtują rynek CS:GO.

Skoro ciągle pada argument "bo ja", to robimy na FFA zrzutę co miesiąc na utrzymanie serwera. Co Wy na to? 

PS. Jest jeszcze jedna rzecz... Praktycznie serwery FFA / DD2 są oblegane u konkurencji tylko dlatego, że mają skiny i kosy w ofercie. A niedługo czeka taki serwer banicja...

Opublikowano

@Nesty 

Nie rozumiem twojego zdziwienia spowodowanego wysokim poparciem FFA, chciałeś opinii graczy więc taką dostajesz. Osoby wypowiadające się na forum FFA to zazwyczaj stali goście na serwerze i można się spodziewać, że będą stać murem za tym modem. Osobiście jestem za pozostaniem FFA ponieważ, gra się naprawdę przyjemnie, serwer ma wielu stałych bywalców. Wiem, że te argumenty nie bardzo można przełożyć na opłacalność podtrzymywania go, zrobisz to co będziesz uznawał za słuszne. :)

• Właściciel
Opublikowano

Mnie poparcie nie dziwi, ale dziwi fakt, że przedstawiłem argumenty, rozłożyłem sytuację bazując na doświadczeniu oraz przyglądaniu się rynkowi CS:GO i jedyne, co słyszę z ust ( myślę inteligentnych ) tutaj ludzi, to zdania jałowe. I to boli, że ja przedstawiłem szerzej problem, a dyskusja opiera się tu tylko i wyłącznie "bo ja lubię serwer". No przecież nie będziemy trzymać serwera tylko dla garstki ludzi, bo serwer jest dla całej społeczności, a nie pojedynczych osób. Wyłożyłem masę argumentów, przytoczyłem przykłady i żaden z powyższych się do tego nie odniesie tylko klepie formułkę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności