Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Tak jak wspominałem w wcześniejszych postach, założyłem tutaj konto aby podzielić się wiedzą i doświadczeniem na scenie CS.

Byłem administratorem w sieci CSCenter - swego czasu lidera na scenie Counter Strike.

Jeśli macie pytania techniczne dotyczące for/ serwerów, zarządzania, błędów których trzeba się wystrzegać, reklamy i marketingu - zapraszam do zadawania pytań oraz do ogólnej dyskusji. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania :)

Opublikowano (edytowane)

Wiec jakich błędów należy się wystrzegać ? :)

Najbardziej ogólne pytanie ale okey, spodziewałem się :)

Błędów które można popełnić jest miliard, dużo zależy od tego w jakim czasie popełnimy dany błąd. Niektóre jak np. niestabilność serwerów jest nie wybaczalna i skazuje Nas z góry na porażkę jeśli wczoraj założyliśmy sieć, forum ma 3 aktywnych użytkowników i posiadamy wyłącznie jeden serwer. Jeśli jeden serwer nie będzie wydajny przy 1000 aktywnych użytkowników forum (>500 postów), 7 serwerach oraz wyrobionej już renomie rynkowej to nie powinno to mieć wpływu na stan całej sieci, zmienimy hosting a i tak serwer zaraz będzie pełny baaa zostaniemy jeszcze docenieni za fakt reagowania w takich wypadkach.

Większość właścicieli popełnia błędy, najważniejszą kwestią jest czas w jakim udaje się rozwiązać problemy oraz obecny poziom sieci jako ogółu. Błędów nie da się uniknąć, trzeba je stale rozwiązywać.

Na starcie nowej sieci najważniejsze jest według mnie posiadanie doświadczenia, bycie autorskim i innowacyjnym (gracze typu kopiuj-wklej szybko znikają) oraz posiadanie już zgranej ekipy która zapewni pierwszy wdech na serwerze i forum. Niewiele jest sieci istniejących dzisiaj które zostały założone i wspierane na początku przez jedną osobę.

Ważne jest zapewnienie funduszy funkcjonowanie hostingu i serwerów kosztuje, a moment w którym wszystko zacznie się utrzymywać samo może być dalece odległy, wiele jest sieci które mimo wykazywania jakiegoś potencjału padły bo właściciele nie byli gotowi przez rok wykładać pieniędzy na wszystko. Nie jest to winą graczy, tak jak w rzeczywistym życiu konkurencja jest ogromna a jeśli będziemy wymagać od gracza pieniędzy, za coś co według niego nie jest ich warte to go stracimy.

Pierwszy rok (w zależności od szybkości rozwoju) jest okresem w którym dużo inwestujemy i niejednokrotnie zastanawiamy się czy jest sens, największe portale CS obecnie są zarządzane przez osoby najbardziej uparte które robiły to dla zajawki, samorealizacji a nie dla pieniędzy.

Ja wyróżniam 4 etapy życia siecie:

1. Etap pierwszy (trawa około roku) - tutaj my wykładamy na większość rzeczy pieniądze, administrujemy i poświęcamy ogromną ilość czasu.
  2. Etap drugi (od 1 roku do ...) - forum/serwery utrzymuje się z własnych funduszy, posiadamy ludzi którzy zarządzają poszczególnymi serwerami oraz forum, my jesteśmy osobą decyzyjną/zarządzającą
  3. Etap trzeci - zostajemy jednym z liderów, teraz każda sieć jest porównywana do Nas, nasze błędy nawet najdrobniejsze są wykorzystywane przez konkurencje w szybkim tempie, fundusze wystarczą na bieżące wydatki, dalsze inwestycje i jeszcze zostają na koncie, tutaj bardzo ważne jest utrzymywanie dalszego rozwoju i wprowadzanie zmian których rynek od Nas oczekuje.
  4. Etap czwarty - schyłek/upadek - błędy były niewybaczalne i tracimy większość aktywnych użytkowników staje się "offline", strona będzie wisiała w internecie tak długo jak dochody z reklam będą przekraczały koszty utrzymywania serwerów ( w przypadku CSCenter jest tak od 3 lat.).

Możliwe oczywiście jest przeskakiwanie między etap w dowolnej konfiguracji.

Proszę o bardziej konkretne pytania oraz o wskazywanie etapu według mojej rozpiski.

Edytowane przez Malpecki
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Ja nie myślę w tej dziedzinie, ale ciekawi mnie jak dostosujesz serwery bądź forum do potrzeby ludzi ? dokładniej skąd weźmiesz informacje, nie licząc stałych użytkowników aby ściągać nowych ?

Pierwsze co mi się nie podoba wchodząc na CSCenter to kolorystyka strony. Obecni gracze preferują raczej ciemne kolory ;)

Opublikowano

Ja nie myślę w tej dziedzinie, ale ciekawi mnie jak dostosujesz serwery bądź forum do potrzeby ludzi ? dokładniej skąd weźmiesz informacje, nie licząc stałych użytkowników aby ściągać nowych ?

Pierwsze co mi się nie podoba wchodząc na CSCenter to kolorystyka strony. Obecni gracze preferują raczej ciemne kolory ;)

CSCenter było dość specyficznym projektem, biała strona miała Nas wyróżniać, pokazywać pewien profesjonalizm oraz była dostosowana do ludzi najbardziej aktywnych. Mi osobiście się to podobało, wszystko było świetnie widoczne. Ale to kwestia gustu, jeden woli blondynki drugi brunetki, a mój gust może być spaczony bo spędziłem na tym forum 8 lat - licząc do dziś. Dodatkowo blokował nas delikatnie silnik forum - vB który był genialnym narzędziem ale źle wyglądał na stronach o ciemnej kolorystyce. Tak poza tematem, jeśli stać kogoś na przejście na vB (ceny licencji/layoutu są kolosalne) to szczerze polecam najbardziej zaawansowany silnik forum na ziemi.

Co do potrzeb ludzi, faktem jest to iż ciężko zbierać taki informacje poza forum - głównie warto korzystać z uwag stałych graczy. Według mnie, stawianie na dalszy rozwój jest determinantem sukcesu. Biorąc za przykład CSC, byliśmy na tyle bogaci iż mogliśmy sobie pozwolić na profesjonalne badania rynkowe, sam zespół moderacyjny również widział zalążek tego w jakim kierunku powinniśmy się rozwijać (jak się okazało potem, dobrze przewidzieliśmy zmiany) kwesta tego iż nie wprowadziliśmy ich w odpowiednim czasie co skutkuje stanem obecnym.

Warto nie zamykać się na własnym "podwórku", internet i inne sieci są skarbnicą wiedzy na temat tego czego oczekują gracze. Przykład jesteś właścicielem sieci X, na forum sieci Y widzisz iż graczom brakuje danego moda/zmian/czegokolwiek, Twoim naturalnym krokiem powinno być wprowadzenie poprawek i przystosowanie czy stworzenie osobnego serwera dla graczy sieci Y. Podbieranie graczy jest dość stałym zachowaniem, nie ma w tym nic złego, jest to naturalne - jeśli czegoś wymagasz pójdziesz tam gdzie Ci to zaoferują.

Opublikowano

Pogubiłeś się pan :) Dla najbardziej aktywnych powinno być właśnie ciemne forum nie jasne :)

Powiedz nam jak dużą rolę odgrywa porządna ekipa tj. Skrypterzy, webmasterzy itp ??

Opublikowano

Pogubiłeś się pan :) Dla najbardziej aktywnych powinno być właśnie ciemne forum nie jasne :)

Nie pogubiłem :)

Kwestia przyzwyczajeń, faktu iż sieć zaczęła istnieć w czasach kiedy czarne tło nie było popularne tak jak dziś.

Mi wygodniej jest pisać na białym tle, wydaje mi się to bardziej naturalne - ale tak jak mówiłem to kwestia indywidualnych gustów.

Powiedz nam jak dużą rolę odgrywa porządna ekipa tj. Skrypterzy, webmasterzy itp ??

Jeśli chodzi o takich ludzi to są prawdziwym skarbem forum/serwerów. Dzięki nim możemy zrobić wiele rzeczy taniej, ciśnie się na język powiedzenie szybciej ale tu się nie zgodzę są to zazwyczaj ochotnicy. Trzeba pamiętać iż nie możemy ich zbytnio wykorzystywać bo fakt posiadania umiejętności należy docenić. Na początku wystarczą awanse ale później to będzie troszkę mało, warto wtedy wyłożyć gotówkę bo i tak wyjdziemy na tym lepiej niż na wynajmowaniu osoby z zewnątrz. Posiadanie takich osób ma też swoje konsekwencje, może się zdarzyć iż będziemy coś robili na siłę bo "za free", bo po znajomościach. Do dziś mam na kompie gotowy plik do wgrania na serwer z modem L4D dla CS 1.6, który miał być autorski (ja odpowiadałem za pomysł, nasz wewnętrzny skrypter pisał amxx) - wyrzucone w błoto około 500 zł i masę godzin a serwer nigdy nawet nie został upubliczniony.

Jeśli zlecamy coś zewnętrznym firmą mamy pewność iż praca w 90% przypadków będzie wykonana lepiej, szybciej i mamy zapewnioną jakąś tam gwarancje na usługi. Mamy zapewnione czyste sumienie jednak to kosztuje.

Na początku warto mieć takie osoby, jeśli chcemy żeby zostały dłużej muszą nam pomagać z dobrej woli.

Warto pamiętać iż na początku tak na prawdę potrzebna jest minimalna wiedza, żadne forum od razu nie powstaje na mega rozbudowanych silnikach jak vB - gdzie każda poprawka i zmiana kosztowała nas około 100 $. W przypadku początkujących for warto stawiać na jakość, ale nie możemy też przeinwestować naszego małego biznesu.

Specjaliści z poszczególnych dziedzin zazwyczaj pojawiają się dość szybko, nie przekonuje ich wizualnie wygląd/wykonanie a strona merytoryczna forum i na początku właśnie tym musimy walczyć.

Zapraszam do dalszej dyskusji :)

Opublikowano

Co chłopaki temat wyczerpany ? Nie macie więcej pytań ? Zdarzało mi się zarabiać na administrowaniu sieci CS, za doradztwo. Chce Wam pomóc za darmo, korzystajcie :)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Jeśli dajesz rady za free to skorzystam, zawsze czegoś może się nauczę.

• Znasz jakiś fajne sposóby aby na fanpage na fb zdobyć dużą liczbę like'ów lub tricki którymi możesz się podzielić ze mną?
  • Jaka moderator powinien zajmować się swoimi działami tak aby widział sukcesy, nie chodzi mi tu o reputacje tylko np. duża liczbę wyświetleń lub tematy na pierwszych stronach google? ( z tego co ja zaobserwowałem na swoich temat i na dziale który był martwy a go ożywiłem do takiego momentu że od rana do wieczora było w nim 10-25 gości, dzienne wyświetlenia tematów po 200-300, to wnioskuje że trzeba tworzyć aktywnie nowe tematy aby widzieć efekty swojej pracy. Możesz sobie sprawdzić dział który ma duża aktywność http://fragujemy.com/forum/47-gry-na-konsole/ )
  • Jak powinno się reklamować ts3, tak aby go zauważyli gracze jak i klany, czy zwykłe reklamy na innych forach wystarczą czy trzeba robić coś jeszcze?
Opublikowano

Jeśli dajesz rady za free to skorzystam, zawsze czegoś może się nauczę.

• Znasz jakiś fajne sposóby aby na fanpage na fb zdobyć dużą liczbę like'ów lub tricki którymi możesz się podzielić ze mną?

Problem z odpowiedzią na to pytanie polega na tym iż gdy CSC chciało rozszerzać swój potencjał, to nie patrzeliśmy na fb jako najlepszy sposób. Wtedy nie było jeszcze aż tak popularne - tak po raz kolejny nie zauważyliśmy możliwości.

Jednak bardzo dobrze pamiętam jak promowaliśmy grupę STEAM. W celu zachęceni do dołączenia do grupy urządzaliśmy konkursy w których, jednym z wymogów było dołączenie do naszej steamowej rodziny. Na naszych serwerach znalazła się odpowiednia adnotacja, a nawet chwilowo bezpośredni link na forum.

Widzę ogromną różnice między grupami steam a fanpagem, jednak szedłbym podobną drogą - FB daje nowe możliwości informowania graczy o konkursach, nowych serwerach itd. Nasz FB rozrósł się bez większej pomocy z Naszej strony, wyłącznie dlatego iż FB był wtedy czymś nowym i ludzie lajkowali nawet z ciekawości.

Jaka moderator powinien zajmować się swoimi działami tak aby widział sukcesy, nie chodzi mi tu o reputacje tylko np. duża liczbę wyświetleń lub tematy na pierwszych stronach google? ( z tego co ja zaobserwowałem na swoich temat i na dziale który był martwy a go ożywiłem do takiego momentu że od rana do wieczora było w nim 10-25 gości, dzienne wyświetlenia tematów po 200-300, to wnioskuje że trzeba tworzyć aktywnie nowe tematy aby widzieć efekty swojej pracy. Możesz sobie sprawdzić dział który ma duża aktywność http://fragujemy.com...gry-na-konsole/ )

Kwestia tego co uznajemy za sukces, fakt wyświetlania się tematów w google na pewno jest sukcesem ale jest nie osiągalny dla początkujących for. Musimy stawiać cele które są do osiągnięcia, prowadziłem kiedyś sieć z kolegą i dla nas sukcesem było 10 wyświetleń w dziale w ciągu dnia :)

Kwintesencją sukcesu w tym wypadku jest tworzenie czegoś nowego, innowacyjnego, czego nie znajdziesz nigdzie indziej. Jeśli ktokolwiek chce założyć sieć i skopiować połowę z CSC i Fragujemy - proszę bardzo i tak nie będziecie stanowić konkurencji bo mało kto dojdzie do Waszych tematów z pozycji google. Nabijanie pustych postów które tylko wpływają na Wasz prestiż, obraz w oczach graczy jest forumowym samobójstwem.

Przykładem może być ten temat, spróbujcie wpisać w google "Jak rozkręcić serwer CS"  wyjdą Wam 3 strony:

http://csowicze.pl/topic/3985-jak-rozkr%C4%99ci%C4%87-serwer-counter-strike-i-zrobi%C4%87-fajn%C4%85-reklam%C4%99-sieci/

http://cserwer.pl/topic/10246-jak-rozkrecic-serwer-i-zrobic-fajna-reklame/

http://www.mpcforum.pl/topic/560416-jak-rozkrecic-serwer-cs-oraz-jak-napisac-dobra-reklame/#entry4011138

Tematy identyczne i tak na prawdę nic nie wnoszące do tematu.

•  zrób forum, gdzie będzie można udzielać informacji na temat serwera, ( żeby forum przyciągało ludzi musi być ładnie i starannie zrobione )

Porady jak wyżej są kwintesencją polskich for, zamiast dawać odpowiedź pojawiają się tylko następne pytania:

Na jakim hostingu na start ?

Co to znaczy "ładnie i starannie zrobione" ?

Na jakim silniku ?

W jakiej kolorystyce ?

Od samego początku bardzo rozbudowane ?

itd.

I to są tematy opiniotwórcze ? Sami powiedzcie ;]

To jest tak na prawdę jedyny temat w polskim internecie z dokładną analizą problemów i możliwości rozwoju sieci a nie jest pierwszy na liście google, bo takie śmieciowe wypychacze przestrzeni dyskowej są aktualnie częściej oglądane. Kwestia czasu jak ten temat będzie na pierwszym miejscu, tak na prawdę może być na ostatnim miejscu ważne żeby użytkownik który tu trafi powiedział "o tak właśnie tego szukałem ! ". To go na pewno zachęci aby założyć tutaj konto, choćby po to by zadać mi pytanie.

Może jestem staroświecki ale przed rejestracją tutaj sprawdziłem jak wygląda poziom merytoryczny, jakby wyglądał jak na wyżej wymienionych forach mnie by tu nie było.

Sory za "reklamę" tych sieci ale tak na prawdę nie jest to przedstawianie w pozytywnym świetle - pokazuje strony których administratorzy (tak, taki syf dodaje właściciel sieci..) opanowali skróty klawiszowe - co jest żałosne. Nie tego oczekuje użytkownik forum, nie chce po raz 3 czytać tego samego tematu na innej stronie - chce czegoś nowego, autorskiego !

A najbardziej rozśmieszyło mnie to :

116_1.png

Na dole powinno być napisane "Kopia jakieś tam sieci"

Dodajmy do tego stopkę właściciela:

- Przedstaw się.

- Przejdź do sedna sprawy.

- Zawrzyj istotne informacje.

- Czekaj cierpliwie na odpowiedź.

Skoro sam właściciel tego nie robi to czego wymagać od forum ...

Idąc tropem tych sieci ten temat powinien wyglądać tak:

Załóż sieć i ją rozkręć.

Koniec.

Już podsumowując według mnie największym sukcesem nie jest stworzenie tematu z największą ilością wyświetleń a stworzenie takiego w którym użytkownik znajdzie merytoryczne rady. Bo tak na prawdę to jak kolega się spyta jak rozkręcić serwer to który temat mu wyślesz mój czy ten wyżej ?

Pozycja w google i tak przyjdzie sama z czasem, a ty będziesz miał na forum coś czego nie posiada nikt inny :)

Wielu użytkowników, którzy są wartościowi zwraca uwagę na szczegóły o których pisałem - a przecież zależy nam najbardziej na osobach inteligentnych, merytorycznych etc. tylko one wprowadzają dobrą jakość na forum. Co gwarantuje nam renomę, pozycje i sukces.

Sam wolałbym mieć forum z 100 bardzo aktywnych użytkowników (aktywnych nie zawsze z znaczy z dużą ilością postów - przykład. ta jedna odpowiedź jest więcej warta niż 20 tematów u konkurencji o tym samym temacie) niż 100,000 tyś użytkowników typu kopiuj - wklej.

Btw. bardzo ładny i zadbany dział - spisałeś się ! ;-)

• Jak powinno się reklamować ts3, tak aby go zauważyli gracze jak i klany, czy zwykłe reklamy na innych forach wystarczą czy trzeba robić coś jeszcze?

Nie lubię zwykłych reklam, nie dlatego że nie działają ale dlatego iż może zrobić coś identycznego sieć która została założona wczoraj a przecież Wy macie o wiele większe możliwości. Co nie oznacza iż powinno się rezygnować z standardowej reklamy, powinno się wymyślać sposoby który zainteresuje osoby które nawet dziś tego nie potrzebują.

To my musimy tworzyć nowy popyt, nie tylko zaspokajać istniejący.

Nigdy nie promowałem serwerów TS3, ja w pierwszej kolejności skierowałbym pytania do użytkowników czego oczekują, co ich zainteresuje. Urządzałbym konkursy na TS3, to powinno zainteresować graczy którzy TS nie używają. Co do klanów to skierowałbym odpowiednie maile do 100 najlepszych w Polsce ( musimy mieć 100 % pewności iż nie przyniosą nam wstydu) jeśli choćby 1 się zgodzi, walczyłbym faktem iż tak znany klan ma u Nas kanał. W przypadku mniejszych klanów ten argument powinien być przekonujący.

Zapraszam do dalszej dyskusji ! ;-)

Opublikowano (edytowane)

Uczestniczysz w życiu GameHostingTalk?

Bardzo biernie, skupisko szefów niezbyt mi się podoba. Miło było poczytać ale wypowiadać się już nie miałem ochoty, czułem się tam zlinczowany przez samą przynależność do CSC. Co ciekawe wiecie że to forum ma masę ukrytych działów ? Tomek miał ze względu na GamePad. Tam jest jak z wejściem w bardzo bogate towarzystwo, nawet jeśli masz coś mądrego do powiedzenia to i tak wyjdziesz na nieudacznika. Z resztą czy przypadkiem nie ma tam nowych właścicieli ?

Edytowane przez Malpecki
Opublikowano

Byłem administratorem GHT i fakt, ma kilka ukrytych działów. 

Teraz ja pozadaje pytanka :D

1) Czemu już nie jesteś ?

2) Jak się pracowało z ludźmi którzy uważali że wszystko wiedzą ?

3) To mają tych nowych właścicieli ?

4) Jak bardzo nienawidzili CSC ? :)

• Właściciel
Opublikowano

AD 1. Dlatego, że "właścicielstwu" nie podobało się to, że jestem nonkonformistą, gdyż zawsze wywoływało to sporo kontrowersji wśród użytkowników. A Ci wykorzystali okazję - nie znając nowego właściciela - po to, aby pokazać mnie z tej najgorszej strony. Co więcej, osoba, która stała się nowym właścicielem kompletnie nie miała pojęcia o tematyce, o społeczności, a przede wszystkim historii tego miejsca. Obecnie jest tak, że większość osób chce jednak, abym wrócił, lecz jest takie mądre powiedzenie "nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki". Zbyt dużo poświęciłem czasu na odbudowę wszystkiego i nie mam ochoty wracać tam i udobruchać forumowego trupa.

AD 2. Bardzo ciężko pracować z ludźmi, którzy myślą, że pozjadali wszystkie rozumy. I mam tu na myśli użytkowników, bo ekipę, która pracowała za moich czasów była jak najbardziej rzetelna i nie było większych skandali. Chociaż hejty bywały, to w porównaniu do tego, co się obecnie dzieje, wyrażam ogromną uciechę, że jednak zrobiłem wszystko, aby współpracować z właściwymi ludźmi.

AD 3. Tak.

AD 4. Nie wiem.

Opublikowano (edytowane)

AD 1. Dlatego, że "właścicielstwu" nie podobało się to, że jestem nonkonformistą, gdyż zawsze wywoływało to sporo kontrowersji wśród użytkowników. A Ci wykorzystali okazję - nie znając nowego właściciela - po to, aby pokazać mnie z tej najgorszej strony. Co więcej, osoba, która stała się nowym właścicielem kompletnie nie miała pojęcia o tematyce, o społeczności, a przede wszystkim historii tego miejsca. Obecnie jest tak, że większość osób chce jednak, abym wrócił, lecz jest takie mądre powiedzenie "nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki". Zbyt dużo poświęciłem czasu na odbudowę wszystkiego i nie mam ochoty wracać tam i udobruchać forumowego trupa.

AD 2. Bardzo ciężko pracować z ludźmi, którzy myślą, że pozjadali wszystkie rozumy. I mam tu na myśli użytkowników, bo ekipę, która pracowała za moich czasów była jak najbardziej rzetelna i nie było większych skandali. Chociaż hejty bywały, to w porównaniu do tego, co się obecnie dzieje, wyrażam ogromną uciechę, że jednak zrobiłem wszystko, aby współpracować z właściwymi ludźmi.

AD 3. Tak.

AD 4. Nie wiem.

A teraz najlepsze pytanie:

Czy znajomości które tak nawiązałeś pomogły Ci rozwinąć swoją sieć ?

PS. Przejęcia raczej z reguły są negatywne. Gdy przejmował Nas najpierw Tomek, potem Tromedia a potem MacroGames za każdym razem wiązało się to z większym budżetem, ale jak widać pasja i zaangażowanie są cenniejsze. 

Edytowane przez Malpecki
  • Właściciel
Opublikowano

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że ja w ogóle nie łączyłem stanowiska właściciela Fragujemy.com ze stanowiskiem administratora na GHT. Tam nigdy nie reklamowałem swojej sieci, bo administratora nie wolno wykorzystywać do tego typu celów. Przynajmniej ja tak uważam.

Opublikowano

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że ja w ogóle nie łączyłem stanowiska właściciela Fragujemy.com ze stanowiskiem administratora na GHT. Tam nigdy nie reklamowałem swojej sieci, bo administratora nie wolno wykorzystywać do tego typu celów. Przynajmniej ja tak uważam.

Fakt, ale poznałeś ludzi którzy byli odpowiedzialni między innymi za hosting, nie miało to wpływu na przykład na kontakty w Twoim wypadku z Pukawką ?