Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Witam.

Podłączyłem dziś stary dysk na chwilę do nowego kompa żeby zgrać sobie muzykę. Po odłączeniu tego dysku wyskakuje mi czarny ekran i w rogu napis błąd pliku BOOTMGR wciśnij ctr+alt_del żeby zrestartować. Zrobiłem backup systemu z 01.032015, zrobiłem "napraw komputer" i dalej to samo. 

Ma ktoś jakieś pomysły ?? bo wolałbym nie instalować od nowa systemu. Dodam ze jak włożę płytę instalacyjną win7 i ustawie botowanie z cd to normalnie się odpala windows.

Opublikowano

Masz uszkodzony sektor rozruchowy, czyli: bios nie potrafi odnaleźć Windowsa. Spróbuj wykonać naprawę systemu z płyty instalacyjnej. Jeżeli to nie zadziała wejdź w CMD ( z poziomu płytki) i wpisz polecenie bootrec /fixboot

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

robiłem jedno i drugie  :(

Opublikowano (edytowane)

Podepnij inny dysk do kompa (z zainstalowanym Windowsem) . Jeżeli wszystko, ładnie odpali to masz uszkodzony dysk. Jeżeli nie - płyta główna do wymiany, ew. reinstalacja biosu.

Edytowane przez CRUNHER
  • Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

postawiłem od nowa windows, zaraz resne i się dowiem  czy działa :P

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

zmiana windowsa na WIN8 i dalej to samo. nie mam drugiego dysku żeby podłączyć....

Opublikowano

Uszkodzony dysk, do wywalenia

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

mam jeszcze pytanko... z cd w napędzie i ustawieniu botowania z napedu cd normalnie odpala się windows. To normalne przy uszkodzonym dysku ?? i czy mogę w ten sposób normalnie użytkować komputer ?? nic się nie stanie ???

Opublikowano

Tak, gdy bios nie może wykryć systemu na dysku, to leci po kolei inne nośniki bootowalne. Na płytce masz wszystkie potrzebne pliki do uruchomienia systemu więc windows który masz na dysku korzysta z tych plików, jednak radziłbym ci jak najszybciej wymienić dysk. Jako rozwiązanie tymczasowe to może się sprawdzić ale na dłuższą metę nie polecam :)

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

wszystko zaczeło się od tego że zawiesił się na ekranie zamykania systemu. po 10min zawieszki wyłączyłem przyciskiem :|

Opublikowano

Uuu... zrobiłeś najgorszą rzecz jaką mogłeś zrobić. Nigdy nie wyłącza sie kompa gdy aktualizuje się Windows. Niestety win ma taką niefajną właściwość że nie robi backupu przed aktualizacją i nadpisuje własne pliki. Przerwanie jej powoduje że pliki systemowe są niekompletne i system trzeba przywracać, a w najgorszym przypadku reinstalować

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Przy przetwarzaniu procesu zamykania systemu spowodowałeś dodatlowe uszkodzenie partycji rozruchowej.

Dysk do wymiany, ew. Wyzeruj go programem MHDD.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Ops, przeczytałem "aktualizacji" zamiast "zamykania" mój błąd :D

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

wrr.... 

myslę o tym dysku. niestety chwilowo nie stać mnie na nowy bo auto mnie zjadło razem z portfelem. Pytanie jak i czym sprawdzić ten dysk przy kupnie bo gość zgadza się na wszelkie testy.

http://allegro.pl/seagate-barracuda-7200rpm-500gb-i5159409774.html

Opublikowano

Hmmmm... 80 zł za 500 gb? Trochę śmierdzi... niech zrobi testy HDTune i prześle ci screeny

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Mogę sprzedać dysk WD Green za 100 zł 1TB 64MB Cache.

Dysk używany był tydzień, bo doszedłem do wniosku, że nie mam co upgrade'ować mojego staruszka desktopowego.

Jak nowy, odpoczywa u mnie już 2 miesiące w szafce.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano (edytowane)

super. tylko czy transport takiego sprzętu jest bezpieczny ???

no chyba że jesteś z Wawy :P

i jaka prędkość obrotowa ???

Edytowane przez Dario203
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Opakuję go w folię babelkową i wyślę kurierem za pobraniem.

Tak czysto teoretyczne : masz wejście S-ATA na płycie głównej?

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano (edytowane)

płyta Asus p5n-d

nie wiem :P jestem zielony, mogę Ci poopowiadać o IBM 486 dx turbo jak chcesz :P

mam tylko takie podłączenia jak to w linku co wstawiłem :P na te wąskie kable :P

Edytowane przez Dario203
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Masz SATA.

Podaj dane do wysylki, bądź chodź na PW.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności