Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No więc często w grze słyszę skargi na niską liczbę FPS. Problem ten może być całkowicie lub częściowo naprawiony po przez dwa proste zabiegi. Konfig ten został oryginalnie napisany przez użytkownika Zajec z portalu cs-gra.pl - jest jego własnością, ja tylko udostępniam (nie czerpiąc z tego zysków). 

1. Wchodzimy w Steam - Library - prawym klikamy na CS 1.6 i wybieramy właściwości - następnie wchodzimy w 'set launch options' - wyskoczy nam ramka, w którą wklejamy ten wiersz:

-gl -32bpp -w 1024 -h 768 -nofbo -nomsaa -dxlevel 82 -full -noipx -nojoy +gl_ansio 0 +gl_vsync 0

Przy czym zmieniamy powyższe wartości '-w' oraz '-h' na swoją rozdzielczość. U mnie jest 1024 x 768 bo na takiej gram. Klikamy OK i zamykamy.

2. Wchodzimy w folder ze Steam - SteamApps - common - Half-Life - cstrike. Wyszukujemy plik tekstowy o nazwie 'config'. Kopiujemy go i wklejamy w tym samym folderze, po czym zmieniamy nazwę tego pliku na 'userconfig'. Wchodzimy w plik 'userconfig', zaznaczamy wszystko co jest w środku i kasujemy. W puste miejsce wklejamy poniższą konfigurację:

ati_npatch "0" 
ati_subdiv "0" 
cl_filterstuffcmd "1" 
cl_weather "0" 
cl_shadows "0" 
cl_himodels "0" 
cl_minmodels "1" 
cl_min_ct "2" 
cl_min_t "1" 
cl_nosmooth "1" 
developer "0" 
fastsprites "1" 
fps_max "99" 
fps_override "1" 
gl_ansio "0" 
gl_clear "0" 
gl_cull "1" 
gl_dither "1" 
gl_flipmatrix "0" 
gl_fog "1" 
gl_keepjunctions "1" 
gl_max_size "128" 
gl_monolights "0" 
gl_overbright "0" 
gl_polyoffset "0.1" 
gl_lightholes "0" 
gl_picmip "1" 
gl_playermip "3" 
gl_round_down "0" 
gl_vsync "0" 
gl_wateramp "1" 
gl_ztrick "1" 
gl_zmax "9999" 
hud_fastswitch "2" 
m_rawinput "1" 
max_smokepuffs "0" 
max_shells "0" 
hpk_maxsize "1" 
r_detailtextures "0" 
r_detailtexturessupported "0" 
r_bmodelhighfrac "5.0" 
r_decals "300" 
r_dynamic "1" 
r_lightmap "1" 
r_traceglow "1" 
r_novis "1" 
r_wateralpha "1" 
snd_noextraupdate "1" 
spec_pip "0" 
violence_ablood "1" 
violence_hblood "1" 
violence_agibs "1" 
violence_hgibs "1"
Edytowane przez Natka
  • Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Prosiłbym o opinie człowieka, który to spr. Kilka miesięcy temu "bawiłem się" w zmienianie komend na podwyższenie fps. Wszystko brałem z jakiegoś forum, nie pamiętam już z jakiego. Efekt? Reinstall Cs'a bo nie dało się grać, dlatego proszę o opinię kogoś kto zrobi to wszystko co opisała Natka. Nie chcę po raz drugi przeżywać tego samego :)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

U mnie to nic nie daje. Jak FurCze napisał, że coś tam pomogło to dzisiaj wieczorem zobaczę ;)

Opublikowano (edytowane)

To się nie dziwie, bo komendy za dużo nie dają.

Josh jaką masz kartę graficzną, windows i firmę Karty graficznej, to Ci spróbuje pomóc. ;)

Edytowane przez Anna♥
  • Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

To się nie dziwie, bo komendy za dużo nie dają.

Josh jaką masz kartę graficzną, windows i firmę Karty graficznej, to Ci spróbuje pomóc. ;)

Leci + za chęci. 

U nas nie wolno stosować gl_fog 0, więc proszę to poprawić, bo to wprowadzanie użytkowników w błąd.

Reszta tych "komend" w porządku? 

Opublikowano

No to dobra może komuś pomogę:

Najlepszym sposobem na "walkę" z FPS są sterowniki do karty graficznej, jednak musimy znaleźć pasujące do specyfikacji naszego komputera.

W moim przypadku będzie coś takiego: NVIDIA GeForce 670, Windows 7 Ultimate 64 bit, Procesor AMD 3.44 GHZ.

A więc pobieramy pasujące sterowniki do karty graficznej i systemu z tej oto strony ----> http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

Jeśli mamy starszy model komputera proponuje użyć sterowników modyfikowanych, lecz muszą pasować do karty jak i systemu operacyjnego na dole.

---->http://www.nvidia.pl/object/winxp-2k_archive_pl.html

No i inne sposoby znajdziecie na tej stronie ----> http://cs-guide.net/zwiekszanie-fps-kompedium-wiedzy/

PS. Myślenie nie boli. ;)

Opublikowano (edytowane)

U nas nie wolno stosować gl_fog 0, więc proszę to poprawić, bo to wprowadzanie użytkowników w błąd.

Okey, nie wiedziałam, już zostało poprawione :)

Co do skuteczności - kilka dni temu podrzuciłam to graczowi 'Ches[t]' - podniosło mu FPS z 40 na 60-70 z tego co mówił.

Edytowane przez Natka
Opublikowano (edytowane)

Wiecie, że jak macie nawet tak stary monitor jak ja, to i tak macie 60 fps? Wchodzicie w pulpit, personalizuj i najwyższe odświeżanie monitora- tyle fps będziecie mieć bez żadnego kombinowania. Polecam.

Edytowane przez Zaqowity
  • Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Ja bym wolała fps_max 101, bo wtedy graniczne 100.5 fps i jest bosko ^^.

Ktoś mi kiedyś tłumaczył, że mam nie ustawiać więcej niż 99 bo wtedy laguje. Cholera wie, nie jestem specem, mi powyżej 99 i tak nie działa :D 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Prosiłbym o opinie człowieka, który to spr. Kilka miesięcy temu "bawiłem się" w zmienianie komend na podwyższenie fps. Wszystko brałem z jakiegoś forum, nie pamiętam już z jakiego. Efekt? Reinstall Cs'a bo nie dało się grać, dlatego proszę o opinię kogoś kto zrobi to wszystko co opisała Natka. Nie chcę po raz drugi przeżywać tego samego :)

Kolego własnie dlatego robi się backup :P

Co do synchronizacji pionowej - pomaga na słabszych sprzętach, na nowszych w większości przypadków nic nie zmienia :)

(odświeżam)

• Ustrzel fraga! (+) 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności