Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• ZKKF
Opublikowano

Hej, mam pytanie do mądrzejszych głów, które siedzą w temacie doboru komponentów.

Planuję nieco ulepszyć swojego PC'a, stąd pytanie, czy warto wymienić kartę graficzną RTX 3060 ti na RTX 4070 w wersji standardowej? Aktualnie gram na Ryzen 5 3600, w najbliższej przyszłości nie mam zamiaru go zmieniać po namyśle, bo w rozdzielczości, w której gram - 1440p, radzi sobie całkiem przyzwoicie, a wymiana na jakiś lepszy model ze zgodnym socketem mobo raczej mija się z celem bo przy tej rozdzielczości wyniki są porównywalne.

Wracając do meritum mojej zagwozdki, czy połączenie mojego Ryzen'a z rtx 4070 będzie stanowić spory i odczuwalny bottleneck w rozdziałce 1440p? Czy mam się tym nie przejmować i kupować?

Interesują mnie raczej cięższe gierki, pokroju RDR2, nadchodzącego GTA 6, Dying Lighty i tego typu pierdoły

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Aktualnie bardziej widzę problem w procku, aniżeli w GPU. Osobiście uważam, że 5 3600 to jest przeżytek i powinieneś go jednak wymienić. Tym bardziej, że architektura AM4 ma i tak całkiem spore pole do popisu jeśli chodzi o procesory za 700zł, które sprawią, że będziesz mógł dokupić sobie do niego GPU i mieć kompa z głowy na 2 lata.

https://www.x-kom.pl/p/597430-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-5800x.html

Co do samego GPU, to wstrzymałbym się jeszcze z zakupem, gdyż po wyjściu RTX 50xx, karty z serii RTX 40xx pójdą nieco w dół. Wtedy szukałbym okazji.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Serduszko fragowe (+) 2
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

O to to co ten wyżej napisał, tylko dałbym 5800x3d zamiast zwykłego

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Serduszko fragowe (+) 1
  • ZKKF
Opublikowano

Dziękuję bardzo za pomocne rady, finalnie padło na zmianę zarówno proca, jak i grafiki - RTX 4070 super oraz ryzen 7 5700x3d - śmiga wybornie i nie zapowiada się na narzekanie w 1440p na długi, naprawdę długi czas. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności