Toni Halik Opublikowano 2 Lutego 2022 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Witam. Tak jak w temacie mój problem dotyczy spadków fps. Sprawa wygląda następująco. W godzinach wczesno porannych lub późna noc fps jest ciągle na poziomie 100 w menu Csa. Gdy wejdę na serwer automatycznie spada do okolo 80-90 fps. ( można grać) Po południu lub wieczorem już w menu fps nie dochodzą do 100 a wahają się między 70-90 fps co daje spadki do 20-40 fps po wejściu na serwer. Początkowo gdy jeszcze nie zauważyłem że jest taki problem z tymi godzinami to myślałem że to wina starego słabego laptopa, bo grałem właśnie popołudniami lub wieczorem ale gdy zauważyłem ze późno w nocy lub nad ranem idzie całkiem fajnie pograć na tym laptopie to pomyślałem ze to jednak wina internetu. Mieszkam w Holandii i miałem maxymalna prędkość internetu to jest max do 40 mb. Zmieniłem teraz na 100mb światłowód u tego samego dostawcy i problem jest ten sam. Czy miał ktoś z was podobny problem lub wie na czym polega mój? Edytowane 2 Lutego 2022 przez Toni Halik
Legendarny Fragowicz KADAS Opublikowano 2 Lutego 2022 Legendarny Fragowicz Opublikowano 2 Lutego 2022 Cześć, może znajdziesz coś dla siebie w tych poradnikach > 1.klik 2.klik 3.klik 4.klik
Toni Halik Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 4 Lutego 2022 Wszystkie mozliwe juz komendy wykorzystalem. Pozatym dziwne ze laptop na tych samych ustawieniach o roznych godzinach dziala roznie. Raczej wydaje mi sie ze to moga byc jakies przeciazenia mojej sieci internetowej w szczytowych godzinach. Chociaz to raczej dziwne ze na kablu sa takie spadki fps czy to jest mozliwe przez sugerowane przezemnie obciazenie sieci?? Ktos sie orientuje??
Zasłużony Fragowicz Haczyk Opublikowano 4 Lutego 2022 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) A moze to wina temperatur w laptopie? Moze po południami laptop działał dłużej lub robisz coś dodatkowego co ma wpływ na temperatury w laptopie? Fpsy i jego spadki kojarzę głownie z problemem pracy sprzętu niżeli internetu ? Sciagnij program HWMonitor i popatrz rano na temp kiedy fps są ok , i wieczorem kiedy masz spadki . Kluczowe temp cpu i gpu . Ewentualnie zrob reinstal cs'a , restart ustawien sieci i internetu w windows - Aktualizacja sterowników grafiki ( lub reinstal) - Aktualizacja sterowników karty seciowej ( lub reinstal) Edytowane 4 Lutego 2022 przez Haczyk
r1v Opublikowano 4 Lutego 2022 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 4 Lutego 2022 Witaj, Ja miałem kiedyś podobny problem z tym że u mnie spadki fps były pod czas gry, w różnych momentach. Jeżeli nie pomogą porady kolegów wyżej to polecam format całego komputera, wgranie na nowo sterowników i powinno pomóc, bynajmniej u mnie tak było, podejrzewam że coś obciążało CPU, jakiś program lub wtyczka, bo nie oszukujmy się, CS 1.6 nie wymaga od karty graf. katorżniczej pracy. Natomiast należy zaznaczyć, że jeśli to leciwy sprzęt, to niestety nic nie jest wieczne i nie będzie działać na pełnych obrotach Bóg wie ile czasu, a połączenie internetowe wykluczyłbym całkowicie, z fpsami nie ma to związku. Powodzenia
Toni Halik Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 5 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 08:27, Haczyk napisał: A moze to wina temperatur w laptopie? Moze po południami laptop działał dłużej lub robisz coś dodatkowego co ma wpływ na temperatury w laptopie? Fpsy i jego spadki kojarzę głownie z problemem pracy sprzętu niżeli internetu ? Sciagnij program HWMonitor i popatrz rano na temp kiedy fps są ok , i wieczorem kiedy masz spadki . Kluczowe temp cpu i gpu . Ewentualnie zrob reinstal cs'a , restart ustawien sieci i internetu w windows - Aktualizacja sterowników grafiki ( lub reinstal) - Aktualizacja sterowników karty seciowej ( lub reinstal) Raczej to tez nie bedzie wina temperatur poniewaz gdyz laptop po wlaczeniu bezposrednio rano czy popoludniu lub wieczorem wskazuje odmiennne wartosci fps. Zainstalowalem HWMonitor i poobserwuje co to sie tu dzieje. Z restarami ustawien i przinstalowaniami jeszcze poczekam chociaz w tej sytuacji wydaja sie byc nieuniknione. Jeszcze mam taki pomysl zeby wziac laptop do znajomej wieczorem i zobaczyc jak beda sie zachowaywac fps po podlaczeniu do innej sieci. 1
Zasłużony Fragowicz Haczyk Opublikowano 5 Lutego 2022 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 5 Lutego 2022 Najlepiej przetestowac najpierw na innej sieci Pozniej to juz tylko reinstal systemu ;]
Redbull Opublikowano 5 Lutego 2022 Elitarny Fragowicz Opublikowano 5 Lutego 2022 Siemka Co do spadków fps w przeróżnych grach ma większe znaczenie hardware(sprzęt) niż sotfware(oprogramowanie). Reinstal sterowników może pomóc ale nie koniecznie wątpię że to ich wina chyba że nie masz ich zaktualizowanych to wtedy jest możliwość że to przez to. Przeinstalowanie systemu zbytnio nie pomoże chyba że masz syf na lapku, ale w takim wypadku polecał bym defragmentacje dysków niż reinstal. Na moje oko to wina sprzętu ale najlepiej by było gdybyś podał co to za laptop i jakie ma podzespoły. Jak osiągają wysokie temperatury do wydajność spada, a nawet karta dedykowana(jeśli taką masz) może być odłączana i zintegrowana może nie posiadać wystarczającej "mocy" na udźwignięcie gry. Gorący procek też wpływa na FPS. Zapobiegawczo możesz kupić stacje chłodzącą do laptopów na USB (ok50zł). Zanim cokolwiek zrobisz najlepiej by było żebyś przedstawić całość sytuacji i informacje sprzętowe ponieważ to co napisałeś to troszkę za mało żeby postawić jakąkolwiek trafną diagnozę i robić ruchy które zbytnio nic nie dadzą, bo to szkoda nerwów i cennego czasu. Czekamy na więcej info. Pozdrawiam RedBull
Rekomendowane odpowiedzi