Skocz do zawartości

Jaki system operacyjny na smartfonie?  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki system operacyjny na smartfonie jest najlepszy?

• iOS
      5
    • Android
      7
    • Windows Mobile
      0

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Cześć wszystkim,

Jaki Waszym zdaniem jest najlepszy system operacyjny na telefon? I dlaczego akurat ten?

A może jaki jest najgorszy? ;) Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Dlaczego iOS? To proste. Pełne wsparcie dla sprzętu który jest w telefonie. Z każdym updatem wersji, ta wspiera starsze modele pozwalając wycisnąć z nich co się tylko da = nie tnie się.

• Serduszko fragowe (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Wybrałbym iOS lecz jednak pozostane przy Androidzie. Dlaczego ? - dużo łatwiejsza dostępność wszelakich aplikacji, no i chyba przyzwyczajenie :3

Opublikowano

Używałem Androida i iOS. 

Android to wolność, wiele możliwości, pobieranie, instalowanie, wygoda, mało ograniczeń.

iOS to ograniczenie na ograniczeniu. Z każdym updatem sprzęt działa wolniej, aż w końcu jego działanie jest nie do zniesienia. Bateria siada dużo szybciej niż w urządzeniach Androidowych (choć to nie zależy tylko od systemu). Android oczywiście też powoli spowalnia, ale jeszcze nigdy nie doprowadził mnie do takiego zdenerwowania jak iOS. 

Android - wolność

iOS - komuna pod pozorem dbania o jakość

• Właściciel
Opublikowano

Android - nigdy większych problemów z obsługą, za to Windows Phone to największa porażka, jaką kiedykolwiek mogłem widzieć. 

• Nieprzejrzysty interfejs.
  • Brak intuicji - co chwile się człowiek gubi, mimo, że ma telefon kilka miesięcy.
  • Panel ustawień katorga kompletna.

To chyba 3 największe bolączki tego systemu.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

iOS

Zalety:

- łatwa obsługa 

- nie tnie się 

- wsparcie od apple

- 2 mln aplikacji w App Store 

Wady:

- 40% aplikacji to aplikacje płatne

- płacenie za muzykę (chociaż i tak mam cracked spotify) 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Ja osobiście używam iOS. Miałem Androida przez jakiś czas, ale kompletnie nie podszedł mi ten system (blisko 2 lata starałem się przestawić i to nie na byle telefonie tylko na Samsungu Galaxy S6). Dla mnie najwygodniejszy jest iOS, tak po prostu ;)

Opublikowano

Ja właściwie od początku używam androida (nie licząc epizodów z JAVĄ) i według mnie ten system góruje nad IOS, ale to głównie przez jego "otwartość". Może jest "bardziej" skomplikowanym systemem niż IOS i mniej intuicyjnym, ale jednak coś za coś. Jest tutaj jedno wielkie "ALE", które można zaobserwować u użytkowników IOS tzn. większość z nich dzieli się na dwie grupy (powtarzam WIĘKSZOŚĆ NIE WSZYSCY):

-Lancerzy, pozerzy zwał jak zwał- ludzie, którzy mają IOS (czyt. Iphone) dlatego, ponieważ chcą cię obnosić z tym faktem itp.

-Ludzie którzy posiadają kilka sprzętów od ugryzionego jabłuszka- użytkownicy, którzy wykorzystują kilka sprzętów od appla, bo tutaj IOS przeważa nad Androidem 1000-krotnie. Intuicyjność IOS ma na prawdę wiele plusów, lecz czasami jest aż za bardzo intuicyjna.

To tyle ode mnie. Jeżeli ktoś poczuł się urażano faktem, że klasyfikuję IOS'owców na dwie grupy to niech zluzuję i potraktuje to z przymrużeniem.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Używałem obu systemów. Androida przez dłuższy czas, bo w Polsce sam Iphone nie ukrywając odnosząc się do średnich zarobków średnio się opłaca, ale pewnie zaraz napisze mi jakiś bananowiec, że codziennie 5k wydaję, ale nie o tym.

iOS jak dla mnie jest lepszym systemem wspieranym dla jednego telefonu, wiedząc że Apple wyda aktualizację przystosowanego dla naszego telefonu, niż 300 różnych. Jest zawsze tak samo szybki, zarówno dotyk jak i uruchomiane aplikacje. Małym minusem, że system jest zamknięty, jednak jest to taki minus który nie dotyczy wszystkich, bo 90% ludzi, którzy uzywają Iphonów mają je dla lansu, niż użytkowania ich. Niestety taka jest rzeczywistość, że gdy masz telefon z jabłkiem to jesteś fajny.

Odnośnie Androida, jest fajnym systemem, lecz zawodnym dość. Sam root jest dobry, lecz jego system jest otwarty i tak naprawdę każdy może coś napisać na androida. Same aktualizacje systemu są słabe, bo jak wspominałem telefonów z androidem jest mnóstwo, a na wszystkich jest taka sama aktualizacja i też nie zawsze jest pewność, że ją dostaniemy, czyli zarazem bezpieczeństwo jego spada.

O Windowsie na telefon nawet nie wspominam. Dziewczyna miała Lumie i nigdy więcej tego systemu nie chcę widzieć na oczy.

• Ustrzel fraga! (+) 4
Opublikowano

Kolega kupił w dniu premiery iPhona 7, kupił nieoryginalne opakowanie na tył, które zasłaniało logo Appla. 8/10 osób zapytało "to po co ty sobie kupiłeś ajfona, skoro teraz zaslaniasz logo?" Xdddd 

Ale wydanie 3000 na iphone 7 porównując do 2000 zl na S7 Edge, gdzie zdaniem moim (i kolegi ajfonowca) Samsung robi ładniejsze zdjęcia, wolniej się rozładowuje i działa tak samo szybko (w dalszym ciągu) jak ajfon, nie ma sensu. 

iOS system zamknięty i chroniony, ale ostatnio jakieś hinduskie znaczki ładnie poskładaly ajfony xd A Samsunga mi nie złożyło :D Jeśli ktoś nie wie o co chodzi, to tak w skrócie - był ciąg znaków, który odebrany na ajfonie na Messengerze powodował, że ajfon stawał się cegłą - serwis za 250 zł to chętnie odblokował. Ci, którzy mieli wszystkie aktualizacje doznawali "jedynie" wywalenia Messengera. 

Powtórzę - ja mogłem z rozkoszą patrzeć na te znaczki przez cały dzień, a telefon nawet nie drgnął :D

Opublikowano
3 godziny temu, OgraNee napisał:

iOS

Wady:

- 40% aplikacji to aplikacje płatne

- płacenie za muzykę (chociaż i tak mam cracked spotify) 

Ja osobiście dostałem od PLAYa za darmo Tidal'a i mam muzykę za darmo, ale jakbyś chciał poświęcić chwilę czasu na iTunes to możesz wgrywać tak samo muzykę na iphona... jednak jest to trudniejsze niż zabawa z androidem...

Jeśli chodzi o płatne aplikacje, to nie są to apki które są mi aż tak do szczęścia potrzebne. Dodatkowo dla deweloperów wykupienie licencji jest dużo droższe i od niedawna weszła moderacja aplikacji, która pozwala na wypuszczenie gry co oznacza, że to że kupiłeś licencje, to nie znaczy że Twoja gra się pojawi na app storze. To jest zdecydowany kolejny plus, bo app store nie jest tak zawalony śmieciowymi appkami skopiowanymi lub nic nie wnoszącymi (jedynie reklamy) jak w androidzie, bo gdzie indziej można znaleźć 5000 kopii jednej gry która odniosła sukces na platformie mobilnej jak nie na Androidzie? Na iOS jest tego może jakieś 2%.

31 minut temu, Mr. President napisał:

Ale wydanie 3000 na iphone 7 porównując do 2000 zl na S7 Edge, gdzie zdaniem moim (i kolegi ajfonowca) Samsung robi ładniejsze zdjęcia, wolniej się rozładowuje i działa tak samo szybko (w dalszym ciągu) jak ajfon, nie ma sensu. 

Wiesz... jak jesteś osobą która zmienia telefony co pół roku-2lat to fakt... zakup iphona nie ma za bardzo sensu, ale jak kupujesz telefon raz na 5-7 lat jak ja, to iphone jest najlepszym wyborem, bo właśnie jest najbardziej stabilny, a android w cenie nawet nienajdroższego iphona za rok będzie do wyrzucenia bo będzie się już zacinał i mulił.

Opublikowano

Jestem osobą, która zmienia telefony co około rok-dwa. 

Ale za to tablety miałem dwa w życiu - iPada i teraz mam Samsungowy z najwyższej półki w czasie, gdy kupowałem. 

Tego mam już ponad 2,5 roku, pamięć prawie cała zawalona i zero ścinek w menu, zero ścinek w appkach, w ogóle nie straciłem chyba 30 sekund, żeby się na ten sprzęt denerwować.

Jak miałem iPada, to nie miał zawalonej pamięci, a po dwóch latach już musiałem go porzucić, bo od dłuższego czasu doprowadzał mnie do szału - problematyczne stawało się pisanie na Messengerze, uwierz mi. Tyle nerwów, co ja zjadłem na to urządzenie to szok. 

Od tego czasu stwierdziłem, że nie ma co wydawać 2x więcej za telefon, który będzie działał tak samo lub gorzej od odpowiednika Androidowego. Teraz akurat używam Samsunga, bo już ich kilka miałem i byłem zadowolony. Ostatni mój telefon to Sony, ale pod koniec jego uzytkowania też mnie lekko denerwował.

I zależy do czego ktoś kupuje telefon. Jeśli ktoś kupuje do posłuchania muzyki, telefonowania i okazjonalnego zrobienia zdjęcia, to nawet nie musi kupować flagowca Samsungowego, wystarczy jakiś przeciętniak za 1000-1500 i spokojnie 3-4 lata można użytkować bez większych problemów (wiem, bo widzę np. po Samsungu A5 dziadka, na którym jest robione trochę zdjęć i jest prowadzone bardzo dużo rozmów telefonicznych - spisuje się idealnie). A na ajfona jednak 4k trzeba minimum wydać. No i nie daj Bóg się ładowarka zepsuje, to 100 zł za kostkę i 100 zł za kabel xddd tak było przynajmniej 3 lata temu jak mi się zepsuła, teraz taniej na pewno nie jest.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Jestem za androidem :D

Miałam chwilę na ios

Jest tam po prostu chu**ia, nie można prawie nic... Jak nie masz pieniędzy to jesteś niczym :)

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Serduszko fragowe (+) 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności