Legendarny Fragowicz Kurwikłak Opublikowano 4 Lipca 2015 Legendarny Fragowicz Opublikowano 4 Lipca 2015 Witajcie, Jako iż ostatnimi czasy nie mam możliwości "normalnego" grania w cs:go z powodów technicznych postanowiłem podzielić się z wami moim doświadczeniem i wiedzą na temat CS:GO. 1. Monitor Na start chciał bym zacząć od Monitora. Jako iż wiele osób sądzi że do naprawdę dobrej gry są potrzebne wybujałe monitory chciałbym wam przedstawić moją wersję tych dyskusji. Do cs:go wcale nie potrzebujemy monitora 120 czy 144 Hz, wystarczy nam zwykły monitor 59 czy 60 Hz (sam na takim gram). Rzeczą kluczową przy wyborze monitora jest czas reakcji monitora czyli to jak szybko monitor jest w stanie pokazać nam to co nasz PC zobaczył. Na rynku standardowo mamy do czynienia z monitorami o wartości 5ms, prawda jest to mało, ale nie spodziewacie się nawet jak kolosalna różnica jest w płynności rozgrywki pomiędzy monitorami 5ms a np 2 ms. Pamiętajmy jednak że monitory 16:9 czy 16:10 (posiadany przezemnie) dadzą nam większe pole widzenia niż monitory 4:3, Wielkość monitora zależy w większości od naszych preferencji, moim zdaniem monitory 22'-24' są najbardziej odpowiednie do tej gry, przy mniejszych ciężej coś zobaczyć a przy większych ciężej się skupić. 2. Karta Graficzna Podstawową sprawą przy waszej karcie graficznej jest Aktualizacja Sterowników! Dowiedz się jaką masz kartę graficzną, znajdź producenta i na jego stronie poszukaj dostępnych aktualizacji sterowników. 3. Konfiguracja Windowsa Najważniejszą sprawą tutaj jest ustawienie profilu zasilania na "Wysoka Wydajność". Drugie w kolei są programy które nie są nam potrzebne podczas grania w cs:go, w takim przypadku otwórz menu start wpisz msconfig a w oknie które pojawi się po uruchomieniu pliku przejdź w zakładkę uruchamianie i tam wyłącz wszystko oprucz antywirusa i samego windowsa. Trzeci w kolejności jest stan czystości twojego windowsa, postaraj się przeskanować komputer którymś z antywirusów, wyczyść błędy w rejestrze (CCleaner), oraz wyczyść folder z plikami tymczasowymi ( Tutaj napiszemy program) Otwórz notatnik, wpisz tam: del C:\Windows\Prefetch\*.* /Q Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks a następnie zapisz plik jako wszystkie pliki ale z rozszerzeniem .bat np. SprzedamOpla.bat 4. Myszka Myszka do gry w cs-a powinna przedewszystkim być wygodna, nie patrz na to jakie myszki mają twoi koledzy, jakie one są drogie albo jak fajne podświetlenie mają, w myszce zwróć uwagę na Ultrapolling czyli częstotliwość komunikowania się z komputerem 500Hz+ będą dobre. Czas reakcji - To samo co w monitorze najlepsze są wartości 1-2 ms. Dpi - no proszę was. Poco mi myszka mająca 5000 dpi. W grze Counter Strike Global Offensive liczy się dolny zakres dpi, optymalne wartości oscylują na poziomie 400-800 dpi. Tutaj macie tabele z dpi i czułościami topowych graczy cs:go: Tabela Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę jest podkładka: im większa tyl lepiej. Ja sam obecnie używam podkładki o rozmiarze A4 ale już wiem że jest za mała (360 no scope z AWP i myszka spada). 5. Opcje w grze Parametry startowe: -novid -high -threads 4 +cl_forcepreload 1 -snd_headphone_pan_exponent 2-snd_front_headphone_position 45 -snd_rear_headphone_position 135 -novid - Pomija intro Valve podczas uruchamiania gry.-high - Ustawia grę jako wysoki priorytet dla procesora.-thread 4 - Przypisuje wszystkie rdzenie procesora do CSGO. (Pamiętaj aby najpierw sprawdzić ile masz wątków)-nod3d9ex - Wyłącza dodatek DirectX, co pozwala szybciej przełączać Alt + Tab.snd_... - Lepsza jakość dźwięku. Ustawienia w grze: 1. Ustaw cienie na niskie albo bardzo niskie bo to one zjadają fps. 2. używaj antyaliasingu na poziomie 4x MSAA (jeżeli masz mało fps to to poprostu wyłącz) 3. wyłącz całą muzykę w grze. 6. Config Nie nie podam wam mojego configu i odrazu muszę wam wybić z głowy to że config gra. No proszę was, wejdźcie na serwer odejdźcie od kompa i powiedzcie żeby config za was grał, mniej więcej tak to wygląda dla tych co mówią że config czyni mistrza. Podam wam kilka przydatnych komend: cl_cmdrate "128" cl_updaterate "128" -obie funkcjonują przy łączeniu z serwerami a chodzi o przepustowość. m_rawinput "0" - Komp nie ingeruje w ustawienia myszy w cs:go m_mouseaccel1 "0" - Akceleracja zawsze off Pamiętajcie ! m_mouseaccel2 "0" - Zawsze! cl_disablehtmlmotd "1" - nie pojawiają wam się reklamy serwerów. cl_autowepswitch "0" - nie zmienia wam broni jak coś podnosicie cl_hud_playercount_schowcount "1" - pokazuje wam ilu żywych zostało zamiast ich awatarów. 7. Internet Nie oszukujmy się, najlepiej gra się na kablu, podczas połączenia wi-fi możemy napotkać skoki pingu. Ping w grze powinien nie przekraczać 50 ms a im niższy tym lepszy. Jeżeli poradnik wam się podoba i chcecie abym kontynuował zostawcie fraga ^^ (Jeżeli zauważycie błędy w poradniku to śmiało to zgłaszajcie, ja też jestem tylko człowiekiem) 10
Shhizer Opublikowano 4 Lipca 2015 Elitarny Fragowicz Opublikowano 4 Lipca 2015 Dobry poradnik, wszystko ładnie opisane :D
Rekomendowane odpowiedzi