ebola Opublikowano 20 Grudnia 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 WItam :) pisze ten post bo na google to lipa z wytlumaczeniem jest... chce złozyc PC i zastanawiam sie nad wyborem procesora. Fanatycy Intela beda mnie nakłaniac do kupienia procesora Intel ale mi tez zalezy na tym zeby ktorys z was ktory posiada procesor AMD wypowiedział sie w tym temacie zalezy mi na 2 stronach bo moze cos dowiem sie o Intel oraz AMD i bede mogl podjac decyzje co do wyboru. Zauważyłem na necie jest roznica cenowa miedzy AMD a Intel. Wahaja sie czasem o polowe ceny, widzialem rowniez ze czesto AMD ma lepsze taktowania od Intela a tak jak wyżej cena o 50% niższa. Czekam na wasza pomoc. Pozdrawiam :)
Legendarny Fragowicz blakk Opublikowano 20 Grudnia 2014 Legendarny Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Do jakiej konkretnie płyty głównej kupujesz procesor oraz jaki zasilacz wybrałeś? :)
Zasłużony Fragowicz kelek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ja mam intela i5 i jeste,m z tego zadowolony :-) ostatnio tez przegladalem AMD ale zdecydowanie Intel jest dobry.
ebola Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 wiesz płyte dobiore juz pod procesor :D mam taki plan ze procesor plyte glowna grafike ram i pozniej jeszcze inne pierdoly zalislacze radiatory itp
Zasłużony Fragowicz Nikoś Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Moim zdaniem AMD. Ja mam od paru lat i wszystko działa poprawnie bez szwanku
ebola Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 teraz aktualnie mam intela 2x 2gb i tez jest git w sensie zyje juz z 6 lat bez problemowo. AMD ma bardzo duzo opinii na necie i odziwo pozytywnych. Moj koleszka tez ma AMD 6 rdzeniowy i od 2 lat nic sie nie dzieje a chodzi prawie non stop. Ktos mi ostatnio mowil ze AMD procesory jedzą wiecej [W] od Intela jakie jest wasze zdanie ?
Legendarny Fragowicz TygryS Opublikowano 20 Grudnia 2014 Legendarny Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ja mam AMD FX 6100, może to jakieś pro nie jest, ale nie narzekam, jednak jak będę składać nowego kompa to będę brać intela ;) lepsza wydajność
Właściciel GET Opublikowano 20 Grudnia 2014 Właściciel Opublikowano 20 Grudnia 2014 Radzę wziąć intela, bo AMD w większości zużywa dużo mocy. Jeżeli, np. porównamy działanie Intela do AMD, to przy wykorzystaniu swoich maksymalnych możliwości pobiera, np. 150% mocy, czyli o 50% więcej niż potrzeba. Natomiast jak Intel potrzebuje 36% wykorzystania czegoś, to zużywa normalnie 36% [W], a nie przykładowo 60% jak ma to miejsce w AMD. Ponadto, Intel sprawdza się świetnie w odczytywaniu większych programów - ma lepsze wyniki o te kilka sek. od AMD. Co nie oznacza, że AMD jest zdecydowanie kiepski, bo cenowo w większości wychodzi o te kilka/kilkanaście zł mniej i jeśli porównamy cena/jakość, to AMD wyjdzie na korzyść od Intela. 4
Zasłużony Fragowicz kelek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 a może tak, ile chcesz wydać na przykladowo procek z płytą ?
ebola Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 do 1000zl na na karte graficzna okolo 1400 zl , na ram max 400 zl, a reszte to juz damy rade :D ogolnie zakres moj to 4000zl ale nie chce wydac calosci tylko zeby wyszlo taniej ale zeby ten pc kazda gre na ultra przyjął. Bo wychodza teraz gry co wymagaja np 8gb ramu procesory +3.00G i karty graficzne tez juz 4 robia bo wiedzmin musi na czymś pojsc :D własnie nie zapytalem sie jeszcze sluchajcie czym sie kierowac przy wyborze grafy lepiej kupic 2gb i z duzym taktowaniem czy 4gb z mniejszym taktowaniem ? np 256 mb
Legendarny Fragowicz TygryS Opublikowano 20 Grudnia 2014 Legendarny Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 2 gb z dużym taktowaniem. Jeżeli chcesz dobrze złożonego kompa to wejdź na morele.net lub na techplanet.pl
Var!at*BOOM Opublikowano 20 Grudnia 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Osobiście polecam ci Intel :))
SPOK3Y^ST3GA^^C3P Opublikowano 20 Grudnia 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Intel jest lepszy, ponieważ pobiera mniej energii. Jeśli masz słaby cooler i pastę na AMD, to procek może Ci się szybko spalić. Swój komputer kupiłem tydzień temu, za 3200 z monitorem i wszytskimi pwryferiami bez grafiki, jak jesteś chętny pisz pw. AMD ma więcej rdzeni, ale pytanie: Po co Ci 6 aplikacji naraz? Podobno Intel ma również więcej przerutników lub kondensatorów, dlatego są szybsze. Ja nie narzekam na mojego Intela (jedynie na net), bo wszystko płynnie działa, włącza się w 15 sekund. Pozdrawiam.
Legendarny Fragowicz CSHT. Opublikowano 21 Grudnia 2014 Legendarny Fragowicz Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ilość tranzystorów przekłada się na proces technologiczny, a co za tym idzie na wydzielanie ciepła i pobór energii. Intel w kwestii energii bezkompromisowo wygrywa w tym przedziale. Jezeli bierzesz procesor z wysokim TDP, to musisz sie liczyć z tym, że bedziesz musial kupic zasilacz o większej mocy. Intel ma zazwyczaj wydajność o 10-20% większą od AMD, co już coś znaczy w przypadku nowszych gier. Znacznie lepiej sprawdza się przy obróbce grafiki i renderowaniu (jednak tutaj ważna też jest ilość rdzeni). Myślę, ze i5 4 gen. ( i5 4570 ) spokojnie by ci wystarczył do wszystkiego. 1
ebola Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 21 Grudnia 2014 a ile taki procesor kosztuje masz jakies źródło kupna sprzetu w sensie przez neta? podziel sie :D
SPOK3Y^ST3GA^^C3P Opublikowano 21 Grudnia 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 21 Grudnia 2014 Z 800 zł
ebola Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 21 Grudnia 2014 a do czego jest MB to jest pamięć podręczna tak ? i do czego jest wykorzystywana ?
Legendarny Fragowicz CSHT. Opublikowano 21 Grudnia 2014 Legendarny Fragowicz Opublikowano 21 Grudnia 2014 Pamiec Cache procesora służy do zmniejszania czasów dostępu pomiędzy danymi zawartymi na dysku a procesorem. Odciąża tez szynę pamięci RAM, która jest znacznie wolniejsza od cache. Jest ważna, bo często ona ma wpływ na wydajność procesora. Reasumując. Im więcej cache, tym lepiej dla procesora i jego wydajności. 1
wasek Opublikowano 2 Stycznia 2015 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 2 Stycznia 2015 do gier tylko i wyłącznie Intel. Od wakacji jestem szczęśliwym posiadaczem Intel i5-4670K. Chyba najlepszy procesor w tej chwili za rozsądną cenę.
Rekomendowane odpowiedzi