Właściciel GET Opublikowano 16 Lutego 2014 Właściciel Opublikowano 16 Lutego 2014 Cześć, Więc jak zauważyliście, znowu odbyło się przesunięcie planowanego otwarcia kolejnego serwera, tym razem na 1 marca. Co niektórych może to nie dziwić, z uwagi na ogrom pracy, jakie trzeba przy serwerach włożyć i słusznie. Już wyjaśniam dlaczego termin został przesunięty. Otóż, musimy uporządkować odpowiednio sprawy związane z serwerami: - 4FUN - ZM - COD ponieważ problemów znowu przybywa i wszystko wskazuje na to, że winę za to ponosi po prostu najnowszy HLDS, który wprowadza wiele zmian, np. restrykcję wobec plików .res. Zauważyliście zapewne, że cs_alpin z serwerów zniknął. Tak, zniknął, ponieważ po przeanalizowaniu sprawy: http://fragujemy.com/topic/13182-co-sie-dzieje/ okazuje się, że mapa po prostu nie nadaje się do rozgrywki na serwerach o nowym HLDS. Być może mapa posiada złe tekstury, źle zaznaczone pole, zły element i te sprawy - nie jestem ekspertem od tego, więc proszę nie domagać się ode mnie szczegółów na ten temat. Musimy uporządkować sprawy związany z obecnymi serwerami, a potem dopiero zająć się nowym serwerem - tak zdecydowałem, że będzie najlepiej. Bo FG ewidentnie na tym traci. 4FUN od kilku dni wykładał się głównie z powodu mapy cs_alpin, ale to nie jedyny problem. Od 3 dni pojawił się problem z mapami aim_map i aim_map_usp, przy których serwer pada. Nie jestem w stanie jeszcze stwierdzić dlaczego, dowiem się szczegółów na dniach. Wszelkie niestabilności i problemy z tego serwera zlikwidujemy na dniach. Teraz kwestia ZM. Wpierw zacznę od tego, że trzeba uporządkować ilość wysyłanych wiadomości do graczy. Ta operacja będzie kosztować nas wiele, ponieważ wymaga ogromnego skupienia, co może powodować bardzo częste problemy z SZ_GetSpace: overflow nick_gracza, po czym go wyrzuca. Potem dopiero skupimy się na poprawie rzeczy tj. przechodzenie przez siebie. Dlatego proszę o wyrozumiałość graczy. No i ostatnia kwestia to oczywiście COD. Prawdopodobnie znowu przyczyną crashy jest NOWY HLDS... Reasumując: do końca lutego można spodziewać się, że na kilka godzin lub dni usuniemy dane dodatki celem sprawdzenia czy kolidują one z pracą serwera i silnika. 1
Zasłużony Fragowicz Kanrin Opublikowano 16 Lutego 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 16 Lutego 2014 No jak mus to mus ;) Najważniejsze że DD2 twardo stąpa po ziemi ;)) Nesty szczerze to Cie podziwiam ja bym nie miał do tego nerwów ;)
Właściciel GET Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Właściciel Opublikowano 17 Lutego 2014 Dokonałem analizy serwera 4FUN. Okazuje się, że problem dotyczył segfault. Proces serwera zawiesił się w wyniku przeciążenia (konfliktu) dodatku z HLDS. Wiem za co jest to odpowiedzialne i postaram się w tym tygodniu to naprawić (chodzi o niedawno wprowadzony knife mod). Z analizy COD'a wynika, że jest on przeciążony. Będzie trzeba go jeszcze bardziej odchudzić, co nie oznacza, że serwer straci coś. Do końca marca serwer będzie optymalizowany, niewykluczone, że sam nawet własnego COD'a napiszę. Ale o tym będziemy gadać po starcie DD2. Co do ZM. Jeszcze nie do końca sprawa jest jasna, ale małymi krokami analizuję. 2
Zasłużony Fragowicz BONO Opublikowano 18 Lutego 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 18 Lutego 2014 Niestety ale COD będzie zawsze przeciążony, jest to taka modyfikacja, która trochę wymaga. Dobry serwer COD musi trochę ciągnąć siły od maszyny..
Właściciel GET Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Właściciel Opublikowano 18 Lutego 2014 To prawda, dlatego zamierzam napisać swój.
Właściciel GET Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Właściciel Opublikowano 22 Lutego 2014 4FUN powinien być już naprawiony. Aczkolwiek będziemy jeszcze testować go. ZM pozostanie pod obserwacją przez miesiąc jeszcze. Zajmiemy się serwerem w kwietniu lub pod koniec marca, ponieważ nie potrzebuje on aż tak naszej interwencji. Większość problemów została naprawiona. COD - poświęcimy uwagi tuż, a nawet zaraz po wyjściu GG+DM. Wątek zostaje zamknięty. Dalsze informacje o stanie serwerów dla bezpieczeństwa nie będą podawane, jedynie te najważniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi