Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ekipa, piszę z zapytaniem, obił Wam się o oczy jakiś laptop do pracy/gier za 4.500-5000zł? Liczę na matrycę 15.6-16 i stabilnie działający na DayZ/CS.GO/Arma 3?

• Bosman
  • Administrator Główny
Opublikowano

Ja jestem trochę nieobiektywny, gdyż jestem fanem AMD, natomiast jeśli chodzi o suche fakty to laptop z Intelem patrząc tylko na CPU jest wydajniejszy, co prawda nie ma ogromnej różnicy ale jednak.

W zależności o jaką pracę też np chodzi, gdyż jeśli np mówimy o renderowaniu to zdecydowanie lepiej wypadnie również Intel (posiada więcej rdzeni, aczkolwiek 8 u AMD to też nie jest mało).

Tak samo patrząc tylko po samym GPU, w obu jest RTX 3060, ale mocniejsza wersja tej karty jest w laptopie z AMD - w laptopie HP maksymalna moc TGP to 95W, zaś w laptopie Acer z AMD moc tej karty to 140W.

Przekątna ekranu również jest większa w laptopie z AMD, natomiast matryca sama w sobie jest odrobinę lepsza w laptopie z Intelem, posiada 300 nitów jasności co idzie za tym, że ma 100% sRGB.

Ja osobiście wybrałbym Acera.

Opublikowano
33 minuty temu, gtx napisał:

Ja jestem trochę nieobiektywny, gdyż jestem fanem AMD, natomiast jeśli chodzi o suche fakty to laptop z Intelem patrząc tylko na CPU jest wydajniejszy, co prawda nie ma ogromnej różnicy ale jednak.

W zależności o jaką pracę też np chodzi, gdyż jeśli np mówimy o renderowaniu to zdecydowanie lepiej wypadnie również Intel (posiada więcej rdzeni, aczkolwiek 8 u AMD to też nie jest mało).

Tak samo patrząc tylko po samym GPU, w obu jest RTX 3060, ale mocniejsza wersja tej karty jest w laptopie z AMD - w laptopie HP maksymalna moc TGP to 95W, zaś w laptopie Acer z AMD moc tej karty to 140W.

Przekątna ekranu również jest większa w laptopie z AMD, natomiast matryca sama w sobie jest odrobinę lepsza w laptopie z Intelem, posiada 300 nitów jasności co idzie za tym, że ma 100% sRGB.

Ja osobiście wybrałbym Acera.

53 minuty temu, gtx napisał:

Jeśli chodzi o pracę to Photoshop oraz Vegas, czyli render też wchodzi w grę. Co do AMD, to również przepadam za Ryzenami oraz Radeonami ostatnia stacja działała do tego stopnia, że renderowalem film i grałem na najwyższych w Hunt: Showdown, wcześniej pracowałem na NVidii i Intelach i niestety nie zaskoczyły mnie tak pozytywnie jednak laptop, a puszka to różnica.

• Administrator Główny
Opublikowano
8 minut temu, Żywy napisał:

jednak laptop, a puszka to różnica.

No to na pewno i to niestety spora.

Ja tam miałem już różne doświadczenia z zielonymi, czerwonymi i niebieskimi (z GPU Intela również czyli kartą ARC) i wiadomo, że każdy ma plusy i minusy ale jednak patrząc na całokształt to najlepiej mi się korzysta/korzystało z propozycji AMD.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności