Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

4 STYCZNIA 2019

POŻAR W ESCAPE ROOM'IE

5 OFIAR, 1 POSZKODOWANY

image.thumb.png.234f671b74a69b488d81f545058a475d.png

źródło

W Koszalinie doszło do pożaru w tzw. escape roomie, nie żyje 5 nastolatek, ogień został już opanowany. 

Do pożaru doszło w escape roomie przy ulicy Piłsudskiego w Koszalinie w piątek koło godziny 17. Strażacy szybko zlokalizowali i opanowali ogień. Niestety na miejscu znaleziono ciała 5 dziewczyn, wszystkie miały 15 lat - uczennice III klasy Gimnazjum nr 9, aktualnie wchodzącego w skład SP nr 18 w Koszalinie. Jeden mężczyzna został poważnie poparzony, to prawdopodobnie pracownik escape roomu. Nastolatki w obiekcie świętowały urodziny jednej z nich. 

- Odbyły się już sekcje zwłok zmarłych pokrzywdzonych. W wyniku tych sekcji ustalono, ze wszystkie osoby zmarły w wyniku zatrucia się tlenkiem węgla. To jest wstępna ekspertyza – powiedział w sobotę na konferencji prasowej rzecznik prokuratury Ryszard Gąsiorowski. 
Poinformował, że „to gaz najprawdopodobniej był przyczyną pożaru”. - Bezpośrednia przyczyną ognia, jak wynika ze wstępnych ustaleń, było jakieś rozszczelnienie butli, które zostały zainstalowane w piecykach tego budynku – zaznaczył. 

Szef MSWiA złożył kondolencje ofiarom pożaru i polecił wszczęcie kontroli w innych obiektach tego typu w całym kraju.

LINK DO STRONY INTERNETOWEJ ESCAPE ROOM'U W KOSZALINIE: http://www.toniepokoj.pl/

Do tragedii odniósł się prezydent Andrzej Duda:

1594394837_Screenshot-05_01002.thumb.png.8f7eda7bff74f9b1c71cec88efbafae7.png

źródło

źródła:

https://wiadomosci.poinformowani.pl/artykul/8462-pozar-w-escape-roomie-w-koszalinie-5-ofiar

https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Pozar-w-escape-roomie.-Prokuratura-podala-przyczyne-tragedii

• Smutek 4
  • Szok 1
Opublikowano

Straszna tragedia,dzieciaki miały jeszcze całe życie przed sobą... Nie wiem jak wygląda kontrola takich obiektów pod względem instytucji które tych kontrol dokonują ale wcale bym się nie zdziwił gdyby zostały one ( o ile już nie są ) "zrównane" z parkami rozrywki. Według niektórych źródeł w tym konkretnym obiekcie brakowało wyjść ewakuacyjnych bądź nie były one odpowiednio oznaczone. Spotkałem się z opiniami ludzi pod tytułem "Dlaczego rodzice puszczają takie gówniary do takich obiektów przecież wiadomo nie od dziś że dużo takich "pokojów zagadek" nie jest nigdzie zarejestrowanych i nie podlegają żadnym kontrolom". Po części się z tym zgodzę ponieważ firma w której pracuję ma pod ochroną conajmniej kilka takich obiektów w mojej okolicy lecz było również kilka takich osób które chciały nie ujawniać faktu że tutaj funkcjonuje escape room. Rodzice pozwalając swojemu dziecku skorzystać z tego typu rozrywki w dużej mierze nie sprawdzają obiektów gdyż albo "usłyszeli od sąsiadki/koleżanki że akurat tam jest bardzo fajnie" albo "No bo pojawiło się na facebooku w proponowanych i nasz brajanek/dżesika bardzo chciał iść".

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Smutek 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
3 godziny temu, Sebox napisał:

Straszna tragedia,dzieciaki miały jeszcze całe życie przed sobą... Nie wiem jak wygląda kontrola takich obiektów pod względem instytucji które tych kontrol dokonują ale wcale bym się nie zdziwił gdyby zostały one ( o ile już nie są ) "zrównane" z parkami rozrywki.

Spoiler

Według niektórych źródeł w tym konkretnym obiekcie brakowało wyjść ewakuacyjnych bądź nie były one odpowiednio oznaczone. Spotkałem się z opiniami ludzi pod tytułem "Dlaczego rodzice puszczają takie gówniary do takich obiektów przecież wiadomo nie od dziś że dużo takich "pokojów zagadek" nie jest nigdzie zarejestrowanych i nie podlegają żadnym kontrolom". Po części się z tym zgodzę ponieważ firma w której pracuję ma pod ochroną conajmniej kilka takich obiektów w mojej okolicy lecz było również kilka takich osób które chciały nie ujawniać faktu że tutaj funkcjonuje escape room. Rodzice pozwalając swojemu dziecku skorzystać z tego typu rozrywki w dużej mierze nie sprawdzają obiektów gdyż albo "usłyszeli od sąsiadki/koleżanki że akurat tam jest bardzo fajnie" albo "No bo pojawiło się na facebooku w proponowanych i nasz brajanek/dżesika bardzo chciał iść".

Niestety, ale coraz częściej dochodzi do sytuacji, gdzie tak naprawdę nadzór budowlany staje się jedynie papierkowy aniżeli rzeczywisty. Już teraz zaczną podlegać kontrolom, bo MSWiA zapowiedziało wszczęcie kontroli we wszystkich tego rodzaju obiektach, ale szkoda, że dopiero teraz, jak to mówią: mądry Polak po szkodzie.

Co do warunków panujących w opisywanym escape room'ie, znalazłam screen'a z wypowiedzią osoby, która w tamtejszym pokoju zabawek była i sytuacja nie wyglądała za dobrze:
image.thumb.png.255b5b02283d2cf0f795038021bb8d73.png

Szczęście w nieszczęściu, że dziewczynki nie spłonęły żywcem, bo z tego co się doczytałam, to śmierć nastąpiła w wyniku zatrucia tlenkiem węgla.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Serduszko fragowe (+) 1
Opublikowano

Jestem w wieku tych dziewczyn. Wystarczy, że sobie wyobrażę - co, gdybym ja poszedł na urodziny kolegi i już zwyczajnie nie wrócił? To miał być dla nich dobry dzień, urodziny jednej z nich, kto mógł sobie wyobrazić, że tego dnia stracą życie? Zwyczajnie przykre. Jeszcze bardziej przykre jest to, w jakim stanie znajdują się niektóre z tych obiektów. Z powyższego opisu wynika, że to była zwykła ruina prowadzona przez nieodpowiedzialną idiotkę. Oczywiście rząd reaguje już po fakcie. Escape roomy istnieją od całkiem dawna, ale koleś zalecił kontrole w momencie, kiedy są już pierwsze ofiary. Żałosne, widzę to samo w tym kraju odkąd właściwie pamiętam. Musi się coś stać, żeby ktoś ruszył dupę z miejsca i zajął się sprawą. Kompletnie nie znam się na polityce, owszem, nie świadczy to o mnie dobrze, bo wypowiadam się mimo braków w wiedzy. Wiem jednak, że coś takiego w żadnym wypadku nie powinno mieć miejsca. Do tego raczej każdy dojdzie na logikę.

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Serduszko fragowe (+) 2
Opublikowano

Miały jeszcze tyle życia przed sobą. Nic im już życia nie przywróci :(

Z każdym dniem odnoszę wrażenie, że powiedzenie "mądry Polak po szkodzie" staje się rzeczywistością. Czy musiało dojść do takiej tragedii, żeby zacząć myśleć nad kontrolami? Masakra.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Jedynie co powiem w tej sprawie, szok.Jechaliśmy do domu, a tu nagle w RMF FM mówią o tym. Szczere kondolencje dla rodziców tych dzieci.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano
10 godzin temu, Świnka Peppa napisał:

Szczęście w nieszczęściu, że dziewczynki nie spłonęły żywcem, bo z tego co się doczytałam, to śmierć nastąpiła w wyniku zatrucia tlenkiem węgla.

W pożarach człowiek nie ginie od płomieni a od gazów pożarowych m.in. tlenku węgla.

10 godzin temu, Świnka Peppa napisał:

Co do warunków panujących w opisywanym escape room'ie, znalazłam screen'a z wypowiedzią osoby, która w tamtejszym pokoju zabawek była i sytuacja nie wyglądała za dobrze:

Czyli można śmiało wywnioskować że rodzice nawet nie pojechali ze swoimi pociechami bo gdyby tak było to wyszliby tak szybko jak tam weszli. 

9 godzin temu, JakEii napisał:

Oczywiście rząd reaguje już po fakcie.

Ani rząd ani podległe mu służby nie są w stanie zareagować gdy funkcjonowanie takiego pokoju zagadek nie jest nigdzie prawnie uregulowane a budynek w którym się to odbywa stoi na takich samych prawach co zwykły budynek mieszkalny.

• Ustrzel fraga! (+) 2
Opublikowano

Okropna tragedia. I szkoda, że u nas w kraju zawsze jest tak, że wszystko jest sprawdzane dopiero po jakiejś tragedii. Nigdy przed, nigdy. A co najlepsze, tragedia wisiała w powietrzu bo ludzie pisali tam w komentarzach jak jest tragicznie.

Co do pożaru czy spłonięcia. Jest tak jak Sebox, ludzie giną od tlenku węgla. A dzieje się tak dlatego, iż krzycząc czy oddychając wdychamy to wszystko przez co dochodzi do poparzenia drug oddechowych itd. Dochodzi do uduszenia.

Nigdy nie wiadomo co nam życie przyniesie, ale gdyby któreś z was znalazło się w jakimś pożarze (co mam nadzieję nigdy się nie stanie), to pamiętajcie aby starać się nie oddychać. Mamy wtedy większe szanse na przeżycie.

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
3 godziny temu, Sebox napisał:

Ani rząd ani podległe mu służby nie są w stanie zareagować gdy funkcjonowanie takiego pokoju zagadek nie jest nigdzie prawnie uregulowane a budynek w którym się to odbywa stoi na takich samych prawach co zwykły budynek mieszkalny.

https://dziennikzachodni.pl/kontrole-escape-roomow-w-slaskiem-po-tragedii-w-koszalinie-w-mikolowie-zamknieto-obiekt-ponad-20-przypadkow-nieprawidlowosci/ar/13786556

Jak widać z powyższego artykułu (przypadek mojego rejonu) - najwidoczniej służby mogą reagować. I coś czuję, że w niedalekim czasie funkcjonowanie takich obiektów zostanie uregulowane. 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Okropna tragedia. Mam do Koszalina 42 km i u mnie całe media mówią o tym "Escape Rom'ie" jak wybuchł ten pożar. To były młode dziewczyny które miały  po 15 lat, a poszkodowany został także 26-latek. Jest w bardzo ciężkim stanie. – Mężczyzna trafił do szpitala z poparzeniami I i II stopnia. Dzisiaj jest dzień żałoby w Koszalinie.

ScreenShot_20190106172035.png.60a13f1401236292722fec83a906562c.png

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Szok poprostu szok,ale co mozna zrobić skoro policja reaguje dopiero po wydarzeniu ,a jakiegokolwiek typu kontrole są bardzo żadko

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Ekstra 1
Opublikowano

Powiedzcie mi...dlaczego w naszym kraju kontrolę tego typu miejsc jak i innych lub tak zwane "czystki" dokonują się dopiero po jakieś tragedii?!

Aktualne info, że ponad 300 taki escape room'ów zostało sprawdzonych po tragedii w tym ponad 15 bodajże zostało zamkniętych a ponad 50 zostało ukaranych mandatem.

28-letni właściciel z Koszalina może pójść siedzieć za to nawet do 8 lat, dlaczego?Bo chciał oszczędzić?Niestety w dzisiejszych czasach nie można prowadzić biznesu i na nim oszczędzać, jeśli się chce być na rynku, trzeba być na poziomie inaczej albo jakaś tragedia albo konkurencja Cię wykończy.

Okropne, że musiały zginąć tak młode nastolatki a młody mężczyzna z obsługi musiał mocno ucierpieć.Szczere kondolencje dla ich rodzin i bliskich :(

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Niestety taki nasz los, kiedyś musimy umrzeć. Jest to wielka tragedia dla tych rodzin,

Przynajmniej miały lekką śmierć przez ten tlenek.

• Śmiech 1
  • 1 rok później...
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

fg_gun.png

*** Wiadomość została wygenerowana automatycznie ***

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do Archiwum

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie!

• Ustrzel fraga! (+) 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności