Skocz do zawartości

[KOSZ] Nowa perspektywa rozwoju

Ankieta dotycząca rozwoju sieci dla MTA  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. Która koncepcja wg Ciebie jest lepsza?

Rekomendowane odpowiedzi

• Właściciel
Opublikowano

Nowa perspektywa rozwoju

Pojawiła się nowa perspektywa prowadzenia serwerów MTA:DayZ.

W związku z tym, że serwer nasz jest ogromnym sukcesem i jest rozpoznawalny w zachodnich krajach,

chcemy rozdzielić serwer na rynek europejski oraz polski. 

Co w praktyce to oznacza?

Przede wszystkim dokupienie nowego, oddzielnego serwera MTA.

I tutaj rodzą się dwie koncepcje prowadzenia serwerów;

- I koncepcja -

Serwer obecny zostanie przekształcony na rynek polski, co za tym idzie wszystkie wiadomości zostaną zmienione na polskie.

Nowy serwer zostanie kupiony w tej samej lokalizacji, czyli OVH Francja.

Usługi zagraniczne zostaną przeniesione na nowy serwer, jeśli Klient wyrazi taką wolę.

Plusy oraz minusy rozwiązania:

+ obecny serwer zachowa swoją unikalną adresację IP

+ obecny serwer utrzyma swoją pozycję na scenie polskiej, gdyż jest wysoko rozreklamowany 

- ping dla wszystkich graczy z Polski nie będzie niższy na obu serwerach

- opóźnienia dla graczy z Polski będą takie same, jak dotychczas i to na obu serwerach

- gracze zza granicy mogą pogubić się w takim kształcie dlatego, że większość informacji na forum jest po polsku,

a co więcej nie otwieraliśmy się na rynek europejski podczas reklamowania obecnego serwera

- gracze zza granicy będą zdezorientowani, kiedy obecny serwer zmieni wszystkie teksty na język polski

- II koncepcja -

Serwer obecny zostanie przekształcony na rynek rynek europejski, co za tym idzie wszystkie wiadomości zostaną zmienione na angielskie.

Nowy serwer zostanie kupiony w lokalizacji polskiej, czyli eTOP Warszawa.

Usługi polskie zostaną przeniesione na nowy serwer, jeśli Klient wyrazi taką wolę.

Plusy oraz minusy rozwiązania:

+ obecny serwer zachowa swoją unikalną adresację IP

+ obecny serwer poszerzy swoją pozycję na scenie europejskiej

+ gracze zza granicy będą lepiej zorientowani, dlatego, że gracze z Polski bez problemu zapiszą sobie nowy adres IP

+ nowy serwer będzie w większości spolszczony, co wzmocni jego pozycję na scenie polskiej 

+ opóźnienia dla graczy z Polski będą niższe, co może przyczynić się do poprawy hitbox'ów

+ ping dla wszystkich graczy z Polski będzie zdecydowanie niższy

+ / - zdezorientowanie na rynku polskim, chociaż z pomocą graczy udałoby się to szybko ogarnąć

+ / - konieczność rozreklamowania nowego IP na rynku polskim, chociaż z pomocą graczy i tak dużym zapleczem supportu udałoby się to szybko ogarnąć

- konieczność utworzenia na nowo oraz grup na nowym serwerze,

chociaż jeśli poddamy to pod dyskusje to będę mógł przenieść wszystkie dane na nowy serwer

---

Support zostałby rozdzielony na ENG oraz PL, a do tego zostałby utworzony osobny fanpage dla serwera MTA,

gdzie zamieszczane byłyby krótkie informacje o resetach oraz aktualizacjach.

Zapraszamy do dyskusji!

• Ustrzel fraga! (+) 5
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

O no na takim Anglojęzycznym serwerze mógłbym pograć, może bym nawet próbował dostać się na Moderatora na takim ENG, bo język mam w małym palcu, a zagraniczne community nie jest aż tak zbite w małą masę (każdy zna każdego) tak jak to jest na polskiej scenie.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem kombinowanie jest zbędne, dobrze jest jak jest. Ile (przerwa techniczna) trwałoby załatwianie koncepcji pierwszej, a ile drugiej?

+w obu przypadkach KONIECZNYM będzie przeniesienie WSZYSTKICH DANYCH (kont, grup, baz). Inaczej za cholerę nie wypali.

Edytowane przez coughboy
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Nesty napisał:

+ opóźnienia dla graczy z Polski będą niższe, co może przyczynić się do poprawy hitbox'ów

*Do poprawy hitregów. (Hitbox jest to gdzie np postac czy aut może dostać obrażenie, a hitreg to szybkość i dokładność załapania strzału) 

Hitbox:

hqdefault.jpg

Hitreg

gaE2ELT.jpg 

Przynajmniej tak to działa teraz na serwerze. Można to zauważyć strzelając ze sniperki w cel i za cel.

Jeśli coś mi się powaliło to proszę mnie poprawić.

A co do tych koncepcji to moim zdaniem rozdzielić serwer na 2 (polski i europejski), a serwer polski przenieść do eTOP Warszawa aby zmniejszyły się lagi dla polaków, a serwer europejski zostawić tam gdzie jest bo z tego co widziałem to gracze z europy mają dobre pingi.

Edytowane przez Francsk13
Opublikowano

Dla mnie to powinno zostać poprowadzone tak, by nie było długiej przerwy technicznej, bo jak będzie, to gracze z EU spierdolą.

• Właściciel
Opublikowano

Tak, hitbox'y są stałe i powiązane z daną grą masz rację. 

1 minutę temu, Bali napisał:

Według mnie rozdzielanie serwerów nie jest dobrym pomysłem, aktualnie ilość graczy zza granicy nie jest aż tak znacząco wysoka, by zacząć dzielić rozgrywkę na dwa różne środowiska. W moim mniemaniu wystarczy zrobić reorganizacje supportu pod względem znajomości języka angielskiego, żeby pomoc była sprawniejsza także dla zagranicznych graczy.

Nie do końca się zgodzę. Przez ostatni czas przewija się bardzo dużo graczy zza granicy tylko niestety problem jest z tym, że dużo gra Polaków, a Wy ich niestety... denerwujecie swoją arogancją ;) 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Można dodać wybór języka podczas logowania

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Właściciel
Opublikowano

Takie tłumaczenie zajęłoby z miesiąc. To nie jest proste zrobić wybór języka + implementację słowną, dlatego taka opcja odpada.

8 minut temu, Bali napisał:

wystarczy zaostrzyć atmosferę na serwerze poprzez nadawanie dłuższych i cięższych kar?

Dam Ci link do naszej ankiety, którą robiłem 10 dni temu dobre: https://strawpoll.com/g5f4acw

Taki poziom community MTA - samowolka, odzywanie się do adminów jak do kolegów, a po zwróceniu uwagi i mute to zaraz obrażanie się zaczyna.

• Właściciel
Opublikowano

Myślę, że nie masz racji, że to był trolling, ponieważ wiele jest skarg na działania Moderatorów i w większości są one niesłuszne byleby dokopać komukolwiek z Nas. 

Nikt w community na MTA nie patrzy obiektywnie, że zachował się źle, a jak dostanie perma i kolejną szansę, to odpierdala, czego przykładem jest, np. @ForekS.

Zaostrzenie polityki powoduje, że jesteśmy obrażani po różnych serwerach. A ja to najbardziej ze wszystkich - podszywanie się jest na każdym kroku.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano (edytowane)

Tak zaśmieszkuję, że ta trzecia koncepcja to anty-koncepcja :D 

XZ-ktkpTURBXy8yNTNmNGI2OWVmMWU5MmI0NjlkO

Edytowane przez Francsk13
  • Właściciel
Opublikowano

Sklep MTA dla polskich graczy został już przeorganizowany - jeszcze dzisiaj wypiszę zmiany. Z kolei dział ENG zostanie dzisiaj zmieniony, więc to kolejny krok w stronę graczy zza granicy, aby powiększyć dla nich support. Optowałbym za opcją nr II.

Opublikowano

Chętnie bym pograł na takim fragujemy w wersji Eng, ponieważ w końcu by był spokój od tych buraków co prowokują i wyzywają za zabicie go albo gdy kampisz pod bazą. Gracze którzy mieli styczność z serwerami zza granicy wiedzą jak jest i jak jest z wyzwiskami i prowokacjami. Jest spokojnie :)

Jestem za koncepcją nr II 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

koncepcja 2

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Według mnie na serwerze nie gra aż tak dużo graczy z zza granicy, aby rozdzielać serwer na dwa.
Wydaje mi się, że dobrą opcją dla graczy zza granicy będzie:
* Stworzenie 2 czatów - polski czat i zagraniczny czat.
* Stworzenie wyboru języka przed logowaniem, tzn. małe okienko w którym wybieramy język w jakim chcemy dostawać powiadomienia, itd.
* Dodanie na forum strefy anglojęzycznej, gdzie gracze z zza granicy mogliby się porozumiewać i działać na rozwój serwera, podsyłać swoje pomysły itp.
** Jeżeli dodalibyśmy ową strefę anglojęzyczną na forum oraz czat anglojęzyczny, można także na forum anglojęzycznym prowadzić rekrutacje moderatorów, a raczej Chat-Modów, którzy pomagaliby graczom zza granicy.

Pozdrawiam :)

• Właściciel
Opublikowano

AD 1. Powtarzam: przybywa nam coraz więcej graczy zza granicy i jest sporo szans na sukces serwera oznaczonego jako EU. Wy tego nie widzicie, ale my tak i dlatego sugerujemy zmiany.

AD 2. Nie ma możliwości stworzenia wyboru języka logowania, bo:

• Dwa serwery nie wynikają tylko z problemów komunikacyjnych, ale i również społecznych.
  • Chcemy rozdziału serwerów, aby przejąć po części rynek zagraniczny - jest sporo chętnych do obsługi takich graczy.
  • Mamy możliwości techniczne dzięki nowej wersji forum, aby działy dla języka PL były napisane po polsku, a dla języka ENG po angielsku ( wybór znajduje się na dole strony ).
  • Trzeba byłoby stworzyć specjalny plik z tłumaczeniem dla wersji ENG i PL, i po kolei w każdą linijkę wstawić zapytanie - dwukrotnie więcej roboty niepotrzebnej.

Warto dodać, że gracze z Polski będą cieszyć się lepszym pingiem i trafialnością, bo opóźnienia będą dwa razy niższe.

AD 3. Takie coś można zrobić.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Chcąc zrobić 2 serwery MTA: PL i ENG, to w grę wchodzi jedynie koncepcja nr 2. Nic więcej raczej dodać nie trzeba. Zagranicznych jest coraz więcej. Kto nie ryzykuje, ten nie ma!

Opublikowano

Jeżeli serwer Eu ma wypalić to trzeba trochę pomyśleć nad teksturami i zombie i npc (tak wiem że jest to w trakcie pracy) bo serwer nie przebije sie przez dobrze znane serwery które są dość dobrze dopracowane pod tym kątem .

Opublikowano

Granie na serwerze europejskim może wywołać wiele nieporozumień bo osoby w wieku 11 lat a grają tu takie będą płakać bo się nie dogadaja.  Pasowałoby też wprowadzić klimat postapo bo teraz wygląda to jak bajka chodzi o tekstury większość w nienaruszonym stanie.  To co zrobił klixer jest super ale trzeba by zrobić to na większą skalę bo w lv jest militarka i mosty a reszta jest jak nowo zbudowana. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności