Karysu Opublikowano 30 Marca 2016 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 30 Marca 2016 Witam witam! Zastanawiam się nad nową kartą graficzną, lecz mój budżet jest mocno ograniczony. Karta ta ma być dość dobra do gry w najnowsze gry typu GTA 5, choćby na najgorszej grafie (mi to lotto :] ) Mój obecny sprzęt: Intel Core 2 Duo E8400 (3.00 GHz) 4 GB RAM MSI Geforce G210 1GB DDR3 PCI-E HD Dysk SSD GOODRAM CX100 ATA (120 GB) Dysk MAXTOR STM3250820AS ATA (230 GB) Monitor ASUS 1366x768 Prosiłbym także o jakąś poradę, albo coś odnośnie ulepszenia/zoptymalizowania obecnego sprzętu. Mój budżet na sprzęt do maksimum 300zł. Poza tym nie mówcie mi, że taki sprzęt nadaje się do kosza, bo nieraz grałem na grafice zintegrowanej nawet w GTA 4. Proszę o konkretne komentarze i z góry dziękuję za opinie i porady :)
frez Opublikowano 30 Marca 2016 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 30 Marca 2016 Za te pieniądze powinieneś kupić używke. Możesz poszukać czegoś wśród GTX 560 Ti, ale najpierw sprawdź czy będzie pasowała do innych podzespołów i czy zmieści się w obudowie.
Karysu Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Aha zapomniałem dodać, że płyta główna to Intel G41 Express Chipset :) Socket 775 PCI PCI-E 16x USB 2.0 Tak poza tym zastanawiałem się nad tą kartą: ASUS GeForce GT 720 2GB http://allegro.pl/karta-graficzna-asus-geforce-gt-720-2gb-i5983325111.html Za te pieniądze powinieneś kupić używke. Możesz poszukać czegoś wśród GTX 560 Ti, ale najpierw sprawdź czy będzie pasowała do innych podzespołów i czy zmieści się w obudowie. Czy ja wiem, czy używka byłaby dobra? Gwarancja to dość ważna rzecz. EDIT: Znalazłem jeszcze jedna karte graficzna http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-r7-250-oc-v1-2gb-ddr3128bit-dvihdmid-sub,66418.html Fajna nawet i 300 zł kosztuje. Jak wasze opinie o tym? Edytowane 30 Marca 2016 przez Karysu
Legendarny Fragowicz CSHT. Opublikowano 30 Marca 2016 Legendarny Fragowicz Opublikowano 30 Marca 2016 Karta NV GT to nie to samo co GTX. Pod żadnym pozorem nie bierz kart: GT:610/710, 620/720, 630/730, 635/735, 640/740. Nie nadają się do gry. Karty Radeona z serii R5 też słabo sobie radzą. Z serią R7 jest trochę lepiej.
frez Opublikowano 30 Marca 2016 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 30 Marca 2016 Jak chcesz mieć nową, dobrą kartę to niestety musisz dopłacić kilka stów.
Karysu Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 30 Marca 2016 Mi tylko chodzi o to żeby działała jako tako. Nie musi być dobrej grafy, tak jak pisałem, lecz by odpaliła jakieś nowsze tytuły bez problemu. Może być nawet 30 fps, byle tylko było. Co do nowych kart to w cenie 300 zł pasuje mi tylko ten Geforce 720, Geforce 730 i MSI ATI Radeon R7 250 OC. Karta NV GT to nie to samo co GTX.Pod żadnym pozorem nie bierz kart: GT:610/710, 620/720, 630/730, 635/735, 640/740.Nie nadają się do gry.Karty Radeona z serii R5 też słabo sobie radzą.Z serią R7 jest trochę lepiej. Hmm? Dlaczego nowe karty geforce, które wymieniłeś nie nadają się do gry? Ze względu na cenę nie znajdę innej, chyba że właśnie ten Radeon R7.
Legendarny Fragowicz CSHT. Opublikowano 30 Marca 2016 Legendarny Fragowicz Opublikowano 30 Marca 2016 To są karty pokroju zintegrowanych, które nic nie wnoszą. Szkoda kasy na ten badziew ;) Postawiłbym na GTX 460/560/660 - sprawdzone używki. EDIT: Szukaj GTX 650 OC, na 100% go znajdziesz. 1
Karysu Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Kurde.. Zawsze myslalem ze takie serie jak 710-730 sa lepsze niz np 660. Ale skoro o uzywkach mowa, to chyba zastanowie sie jednak nad nimi. Mam nadzieje, że to wypali i np., 7 days to die lub GTA 5 pójdzie na minimalnych :)
Legendarny Fragowicz Bimbasek Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Legendarny Fragowicz Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Polecam GTX 460 - sam korzystam, w miarę daje radę, używka na aledrogo to jakieś 100-150 złociszy. Jednakże pomyślałbym nad zmianą procka na Twoim miejscu :D
Legendarny Fragowicz CSHT. Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Legendarny Fragowicz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zmiana platformy musiałaby nastąpić stopniowo, jeżeli nie ma pieniędzy.
Karysu Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeżeli o procku mowa, to jak już to albo musiałbym sobie zakupić quad na socket 775 (co w dzisiejszych czasach sensu ni ma, bo to już przestarzałe jest), albo musiałbym se inwestnąć w jakąś dobrą płytę główną np. na socket działający z Intel i3 lub i5. AMD coś mi tak nie pasuje. Kiedyś miałem dawno temu i jakoś mi tak nie podpadł do gustu (czay gdy procek 1,2 GHz to było coś :P). Chociaż może dzisiaj jest inaczej z AMD, jednak fundusz na płytę główną z najnowszym wejściem socket i procesor (nawet najsłabszy na ten socket) dość dużo mnie wyjdzie. Dlatego karta graficzna to pierwszy punkt modernizacji kompa. Cóż kasy za dużo się ni ma, a tą którą się ma zazwyczaj na inne rzeczy idą np. studia Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Karysu
Legendarny Fragowicz Bimbasek Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Legendarny Fragowicz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Na Twoim miejscu zamiast coś zmieniać w tym kompie, zacząłbym oszczędzać na nowy. Ja za 1100 zł. może potwora nie kupiłem, ale zły też nie jest. IntelCore i5 650, GTX 460, 4GM RAM, dysk 1TB. Sam jesteś świadom tego, że Twój obecny sprzęt to prawie jak dinozaur, więc niezbyt ma sens inwestowanie w niego małymi kroczkami :D Miałem dokładnie ten sam procek co Ty posiadasz obecnie i zmiany nie przynosiły zbyt wielkich efektów, praktycznie żadnych. Wiadomo, że wszystko musi ze sobą współgrać i jedna lepsza część niewiele da, bo najprawdopodobniej będzie spowolniona przez resztę sprzętu.
Karysu Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Na Twoim miejscu zamiast coś zmieniać w tym kompie, zacząłbym oszczędzać na nowy. Ja za 1100 zł. może potwora nie kupiłem, ale zły też nie jest. IntelCore i5 650, GTX 460, 4GM RAM, dysk 1TB. Sam jesteś świadom tego, że Twój obecny sprzęt to prawie jak dinozaur, więc niezbyt ma sens inwestowanie w niego małymi kroczkami :D Miałem dokładnie ten sam procek co Ty posiadasz obecnie i zmiany nie przynosiły zbyt wielkich efektów, praktycznie żadnych. Wiadomo, że wszystko musi ze sobą współgrać i jedna lepsza część niewiele da, bo najprawdopodobniej będzie spowolniona przez resztę sprzętu.Cóż, rzecz w tym, że robię to małymi krokami nie tylko dlatego, że wolałbym niektóre części zostawić, lec także to, że 1 część do kompa po max 300zł kupuje co pół roku, zatem oszczędzanie nie miałoby najmniejszego sensu. Gdybym tak zrobił pewnie miałbym w kieszeni jakieś 600 zł, lecz dopiero za może rok kupiłbym zestaw, a tak do teraz grałbym w cs 1.6 na software, bo karte graficzna kupiłem dopiero po zakończeniu liceum, czyli w sierpniu. No cóż, takie klimaty :/EDIT: Zresztą ten sprzęt i tak jest po upgrade. Karta graficzna GT 210 w sierpniu (wcześniej zintegrowana), a teraz w grudniu procek, który aktualnie mam (wcześniej Intel Pentium 4 530) i dysk SSD 120GB. Za te rzeczy w grudniu dałem 250 zł :) Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Karysu
inhuman Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Napiszę tak... Gry takie jak GTA V to gry które nie wymagają nie tylko karty graficznej. Jest w niej dużo lokacji mocno obciążających grafikę ale jest również dużo lokacji wymagających silnego procesora. Mój brat ma starego czterordzeniowego phenoma 2 x4 który jest podkręcony na 4x4ghz i do tego starą grafikę gf gt9800 i próbował grać w gta. O full HD zapomnij nawet na minimalnych detalach. Jeśli już to 720p i niskie detale. FPSy to tak około 20-30 klatek więc średnio grywalnie. Nie ma się co porywać na takie produkcje z takim sprzętem. Lepiej chyba zainwestować w konsole chociażby starszej generacji i nie martwić się o wymagania. Odnoście kart graficznych to osobiście radeona bym nie polecił. Jeśli GF to tylko z seri GTX jeśli patrzysz na modele to wygląda to tak pierwsza z cyferek modelu oznacza serię karty a dwie kolejne jej wydajność tak więc karta GTX760 będzie starsza technologicznie od GTX960. Natomiast model GTX 980 będzie mocniejszy od modelu GTX 970 czy 960. Dlatego jak myślisz o karcie GTX x20 to zapomnij o graniu to samo w przypadku x40. O grach możesz myśleć w przypadku kart x60 minimum :) Pozdrawiam
Karysu Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Heh.. Kumpel ma Intel core 2 duo i gtx 660 i GTA v chodzi mu na średnich. Mi zależy nie na grafice a 30 fps, tak jak pisałem w zupełności mi wystarczy. Grunt ze by nie skakało mi do 15-20. Ten procek co teraz mam myślę że się nada, a gtx 550 lub r7 wydają się odpowiednie do zagrania w lepsze produkcję. 20 kwietnia wypłata idzie, więc mam czas na zastanowienie się nad jak najlepszą karta przy optymalnej cenie.
Legendarny Fragowicz CSHT. Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Legendarny Fragowicz Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Gtx 650 OC. To już jest Kepler, więc wydajność będzie bardzo zadowalająca
Karysu Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Heh.. Odnośnie tematu to zdecydowałem się jednak na GTX 660. Kolega ma i mi sprzeda, tak więc do końca czerwca powinno być git. Tak w ogóle odkryłem coś zdumiewającego.. Na tym moim "badziewnym sprzęcie", który rozpisałem powyżej uruchomiłem te GTA 5 xD. Mam około 30 fps (czasem są jakieś lekkie lagi 1 sekundowe, lecz dość rzadko), a na wsi normalnie działa. Heh. Ta gra jednak jest nieeebo lepiej zoptymalizowana niż GTA 4. :) EDIT: Oczywiście gram na minimalnych, ale mnie to nie przeszkadza. Edytowane 9 Maja 2016 przez Karysu
Rekomendowane odpowiedzi