Eithne Opublikowano 13 Marca 2016 Fragowicz Opublikowano 13 Marca 2016 Witam. W wakacje zamierzam kupić komputer do gier. Po przeglądaniu wielu ofert w internecie, jedne komputery miały dysk SSD a drugie nie. Więc tu moje pytanie, Czy dysk SSD dużo wnosi podczas grania?
Karysu Opublikowano 13 Marca 2016 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 13 Marca 2016 Hmm. Wiele przeszedłem mając dysk twardy, a od stycznia mam również dysk SSD. Sadze,że mogę się wypowiedzieć na ten temat. Zatem zaczniemy od tego, że po ponownym zainstalowaniu systemu nie ma widocznych różnic. Co do gier to tak samo. Jednak dysk SSD w połączeniu z dyskiem twardym daje znacznie wyższa wydajność. Wystarczy tylko zainstalować system na dysku SSD, a gry na dysku twardym. Dzięki temu gry sprawniej chodzą a dyski są odciazone. Co do wymagających gier, to przeniósłem tylko z 2-3 z nich na dysk SSD (tam gdzie też mam Windows) i widzę nieznaczny wzrost FPS na te gry. Ale to pewnie przez mój sprzęt który jest dość slaby. Co do samego dysku ssd, to się nawet cieszę że go kupilem. Dysk twardy już tak nie trzeszczy jak kiedyś, a system uruchamia się bardzo szybko nawet przy moim zawalonnym plikami windowsie. Zatem jak masz wybór to możesz zrobić tak jak ją. Czyli wykorzystać dysk SSD dla systemu i kilka bardziej wymagających gier, a twardy dysk na całą resztę. Mam nadzieje, że pomoglem. Pozdrawiam.
Zasłużony Fragowicz kelek Opublikowano 13 Marca 2016 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 13 Marca 2016 Co do dysku ssd to chodzi tu o prędkości działania systemu o ile Windows na ssd zainstalowany. Wejdź na youtube i wpisz sobie foto dysk ssd to się dowiesz na jakiś zasadzie działa.
Adek Opublikowano 14 Marca 2016 Elitarny Fragowicz Opublikowano 14 Marca 2016 SSD nie wnosi dużo do grania. Wszystkie tekstury do danej lokacji są ładowane w trakcie wczytywania poziomu albo do pamięci karty, albo do pamięci RAM komputera (wyjątek stanowi przypadek, gdy zarówno pamięć RAM w karcie jak i ogólna w kompie są zapełnione. W obecnych czasach jednak jest to rzadkość, ponieważ karta o małej mocy prędzej nie wyrobi się z obliczeniami, aniżeli skończy jej się pamięć). Obecnie gry projektuje się tak, aby jak najrzadziej odwoływały się do dysku. Powodem takiego postępowania jest maksymalne ograniczenie negatywnego wpływu jaki ma on na rozgrywkę (im krótsze wczytywanie nowego levelu tym lepiej). Dodatkowo obecne komputery mają na tyle szybkie dyski HDD, oraz pojemne pamięci RAM, że doczytanie kilku MB tekstur nie stanowi wielkiego problemu. Tak więc, nawet jeżeli danej tekstury nie ma w pamięci jej doczytanie nie jest wstanie wpłynąć w znaczący sposób na generowany FPS. Reasumując: Nie kupuj.
Rekomendowane odpowiedzi