Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Otóż mam problem. Po 'sformatowaniu' systemu i uruchomieniu laptopa pojawiają mi się do wyboru 2 systemy windows 7, jeden zainstalowany na dysku C natomiast drugi na D. W jaki sposób mogę usunąć jeden z nich, którego nie używam?

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Jeden dysk masz czy dwa dyski? Może podczas formatowania zainstalowałaś dysk na dwóch partycjach? :D 

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

No teraz takie pytanie, korzystasz prawdopodobnie z dysku D tak? no cóż żeby było normalnie na C musisz wykonać jeszcze raz format oba sformatować i zainstalować prawidlowo należy sprawdzić dokładnie na którego dysku się instaluje. Jeszcze nie widziałem innego sposobu żeby nie robić jak się windowsa instaluje. 

Opublikowano

Jeden dysk masz czy dwa dyski? Może podczas formatowania zainstalowałaś dysk na dwóch partycjach? :D

no no o to mi chodziło chyba :P

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Jeśli masz jeden dysk twardy to sformatuj dwie partycje jak tak masz i zainstaluj system na partycji C, potem sprawdź i daj znać. 

Opublikowano

Albo Po prostu przejdź się do jakiegoś informatyka i on Ci pomoże ;)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Najpierw niech dziewczyna spróbuje od nowa sformatować, nie zadziała to potem trzeba pomyśleć o informatyku. 

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Sprawdź, ktorego Win 7 używasz obecnie.

W menedżerze zadań możesz zobaczyć, z którego dysku jest uruchomiony jakiś składnik systemowy.

Jeżeli już wiesz, z której partycji korzysta Windows

To tę drugą formatujesz poprzez kliknięcie w Moim Komputerze na dysk prawym przyciskiem myszy. Będzie opcja "formatuj".

Myślę, że to pomoże.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

A co jeśli dziewczyna ma dysku c 50gb a na d 300gb? Lepiej żeby miała system gdzie mniej miejsca a na inne pierdoly wiecej miejsca.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Ale zauważ, że jeden system może działać nieprawidłowo, a drugi normalnie.

Tak nawiasem mówiąc :

Zawsze dysk 300 GB może podzielić na dwa o przeróżnych wielkościach danych z poziomu Windowsa w zarządzaniu dyskami.

Opublikowano

Diskmgmt.msc o ile dobrze pamiętam. Ja bym skopiował ważne rzeczy na pendrive (lub pożyczył od znajomych) a resztę sformatował i od nowa wgrywał system.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Jezeli ma już działający system, to po co znów nadpisywać pliki? Niech usunie tylko drugi, niepotrzebny system, nie zużyje tym tak bardzo dysku.

A każde nadpisywanie sektora wiąże się ze zwiększeniem czasu dostępu, co oznacza że po prostu szybciej będzie musiała później robić Zerowanie, żeby dysk odzyskał sprawność.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odkopie temat i zostawie info dla potomnych, taka sytuacja jest normalna i nie wskazuje na nic zlego.

Wystarczy w programie msconfig.exe, zakladka rozruch usunac poprzedni wpis!

Nalezy bardzo dokladnie okreslic ktory wpis usunac, usuniecie nowego wpisu z biezacym systemem spowoduje blad rozruchu, naprawienie bedzie wymagalo dopisana usunietej linijki z tryby ratunkowego.

1png_wnqnqwx.png

• Ustrzel fraga! (+) 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności