.rAsTa. Opublikowano 16 Listopada 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 16 Listopada 2014 Pewnie wiele osób słyszało już na temat wirusa, który wykorzystuje pliki STEAM. Nazywa się on Trojan.SteamBurglar.1 i jest zdolny do kradzieży naszych itemów z gier takich jak Dota2, TF2 i CS:GO. No dobrze, ale w jaki sposób zostałem "zarażony" tym wirusem ? Odpowiedź jest prosta, każda zarażona osoba nieświadomie wysyła pewną wiadomość, która zawiera link jakiegoś "obrazka". Wiadomości zawsze są pisane w języku angielskim. Wygląda to mniej więcej tak : Hi bro see this ahahhaha **link do zdjęcia**Oczywiście żadnego zdjęcia tam nie ma, a gdy wejdziemy w podany link to automatycznie pobierzemy wirusa, który "przyczepi się" do naszych plików w komputerze.Jak to usunąć?Jest do bardzo proste, wystarczy po prostu użyć dobrego antywirusa. Polecam DR.Web, oni pierwsi zdiagnozowali to i opublikowali dokładny raport na temat tego wirusa. Link do niego dodałem na samym dole mojego postu. Jest to wersja demonstracyjna. Nie trzeba go instalować, bez problemu współpracuje z innymi antywirusami.Link : http://www53.zippyshare.com/v/76514008/file.htmlSkala problemu jest dość duża, dostałem dzisiaj około 15 wiadomości od różnych znajomych na steam.Radzę przeskanować komputer kilka razy i zmienić hasła na steam i maila do niego.Źródło: http://forum.csleczyca.pl/viewtopic.php?p=42334#42334 Linku do antywirusa osobiście nie sprawdzałem, pobieracie na własną odpowiedzialność.
Zasłużony Fragowicz kelek Opublikowano 16 Listopada 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 16 Listopada 2014 Faktycznie spamują mi na steam z czyms takim dobrze ze nie wszedłem...
Rex1s Opublikowano 17 Listopada 2014 Zawieszony Opublikowano 17 Listopada 2014 Właśnie miałem to jakieś 2 tyg temu.
Zasłużony Fragowicz Kanrin Opublikowano 17 Listopada 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 17 Listopada 2014 Wiele osób straciła bardzo dużo. Ale BTW. Zly dział Czy nie jest podejrzane że ktoś Ci podsyła link i w tekście jest angielski tekst "HI bro..."? Ja nie wchodze w żadne linki na steamie :) no chyba że ktoś mi to potwierdzi ;)
Zasłużony Fragowicz PiKaChU ^.^ Opublikowano 20 Listopada 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 20 Listopada 2014 Wiecie ludzie są też sobie sami winni na cholere wchodzą w linki, które podają im nie zaufane osoby? 3
Legendarny Fragowicz Ice Tea Opublikowano 21 Listopada 2014 Legendarny Fragowicz Opublikowano 21 Listopada 2014 Nie tylko wysyłają to znajomi, ale również zapraszają jakieś cwele do znajomych, które nie mają steam tylko fałszywe konto i wysyłają właśnie te wiadomości.
Zasłużony Fragowicz Kanrin Opublikowano 22 Listopada 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 22 Listopada 2014 Takich tez nie dodaje xD latwo sprawdzić bo dajesz "inne nicki" czy jakoś tak i Ci pokazuje ze to jego 1 Nick na steam i od dzis xD wiec od razu ignoruj :p parę dni temu 1 typ zaprosil mnie 3-4 razy :D aż go zablokowalem :p
Rekomendowane odpowiedzi