Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Steam1.jpg

Pewnie wiele osób słyszało już na temat wirusa, który wykorzystuje pliki STEAM. Nazywa się on Trojan.SteamBurglar.1 i jest zdolny do kradzieży naszych itemów z gier takich jak Dota2, TF2 i CS:GO. No dobrze, ale w jaki sposób zostałem "zarażony" tym wirusem ? Odpowiedź jest prosta, każda zarażona osoba nieświadomie wysyła pewną wiadomość, która zawiera link jakiegoś "obrazka". Wiadomości zawsze są pisane w języku angielskim. Wygląda to mniej więcej tak :

Hi bro see this ahahhaha **link do zdjęcia**
Oczywiście żadnego zdjęcia tam nie ma, a gdy wejdziemy w podany link to automatycznie pobierzemy wirusa, który "przyczepi się" do naszych plików w komputerze.

Jak to usunąć?

Jest do bardzo proste, wystarczy po prostu użyć dobrego antywirusa. Polecam DR.Web, oni pierwsi zdiagnozowali to i opublikowali dokładny raport na temat tego wirusa. Link do niego dodałem na samym dole mojego postu. Jest to wersja demonstracyjna. Nie trzeba go instalować, bez problemu współpracuje z innymi antywirusami.

Link : http://www53.zippyshare.com/v/76514008/file.html

Skala problemu jest dość duża, dostałem dzisiaj około 15 wiadomości od różnych znajomych na steam.

Radzę przeskanować komputer kilka razy i zmienić hasła na steam i maila do niego.

Źródło: http://forum.csleczyca.pl/viewtopic.php?p=42334#42334 

Linku do antywirusa osobiście nie sprawdzałem, pobieracie na własną odpowiedzialność.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Faktycznie spamują mi na steam z czyms takim dobrze ze nie wszedłem... 

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Wiele osób straciła bardzo dużo. Ale BTW. Zly dział 

Czy nie jest podejrzane że ktoś Ci podsyła link i w tekście jest angielski tekst "HI bro..."?

Ja nie wchodze w żadne linki na steamie :) no chyba że ktoś mi to potwierdzi ;)

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Wiecie ludzie są też sobie sami winni na cholere wchodzą w linki, które podają im nie zaufane osoby? 

• Ustrzel fraga! (+) 3
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Nie tylko wysyłają to znajomi, ale również zapraszają jakieś cwele do znajomych, które nie mają steam tylko fałszywe konto i wysyłają właśnie te wiadomości.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Takich tez nie dodaje xD latwo sprawdzić bo dajesz "inne nicki" czy jakoś tak i Ci pokazuje ze to jego 1 Nick na steam i od dzis xD wiec od razu ignoruj :p parę dni temu 1 typ zaprosil mnie 3-4 razy :D aż go zablokowalem :p

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności