Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Właściciel
Opublikowano

Jak zauważyliście, ostatnimi czasy na naszych serwerach trwają różne testy. Pierwszym serwerem był oczywiście DD2, na którym doszliśmy do wniosku, że przechodzenie przez graczy destabilizuje grę i wpływa znacząco na obciążenie serwera.

Dziś przeprowadzaliśmy testy na serwerze ZM. Testy trwały nie 30 minut (jak pierwotnie było mówione), a ponad 1h. Dzięki nim również mogliśmy wstępnie dokonać analizy, co destabilizuje grę. Szczegóły pozostawimy dla siebie.

Kolejnymi serwerami do testów będą odpowiednio kolejno: 4FUN, GG+DM i na sam koniec COD. 

Celem przede wszystkim tych testów jest dokonanie analiz, co wpływa znacząca na rozgrywkę i co można zrobić, aby poprawić jakość gry na naszych serwerach. Dopilnujemy wszelkich starań, aby testy potrwały możliwie krótko, natomiast trzeba się liczyć z tym, że pewne elementy będą "psuły" rozgrywkę, np. poprzez wyłączenie większości dodatków na serwerze. Zatem prosimy zrozumienie, testy wykonywane są dla Was, aby grało się możliwie jak najlepiej.

Pozdrawiamy,

zespół FGTeam

• Ustrzel fraga! (+) 3
  • Właściciel
Opublikowano

Testy zostały przeprowadzone na 4FUN i trwały one stosunkowo krótko. Nie stwierdziłem jakoby serwer posiadał jakiekolwiek problemy z obciążeniem, wszystko jest w normie i to bardzo na +. Widać, że praca nad serwerem 4FUN przyniosła rezultat i śmiało można serwer przedłużyć do 32 slotów. Jak pamiętacie, były spore obawy przed tym i duże dyskusje, negujące całkowicie przedłużenie slotów twierdząc, że 25 to jest optimum. I rzeczywiście, nie macie się nadal czego obawiać, gdyż 25 (max. 26) zostaje na zawsze. 

Natomiast martwią tylko komentarze, jakoby na serwerze występowały przycinki, lekkie cofania. Sprawdzę to dokładnie na dniach, być może problem leży głębiej (kwestia rate'ów serwera lub jednostki, na której się znajduje). 

Zostały serwery do testów: COD i GG+DM. Z GG większych problemów nie będzie, natomiast COD będzie już wyzwaniem. 

Pozdrawiam 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Właściciel
Opublikowano

Na początku rundy jest to związane z AMXBans, rzadko to jest. Gdy baza ma problem z połączeniem, to podczas łączenia są lagi. Taka wada modułu do bazy danych. 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Do lagów na początku mapy można sie nawet przyzwyczaić . Zauważyłem te "cofniecia" od wprowadzenia mapy de_nust2 i na tej mapie ludzie najczęściej narzekają na lagi , można coś sprawdzić w tym kierunku :)

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Ja nigdy nie miałem ani lagów, ani cofnięć i na początku mapy też żadnych zmian nie odczuwam  :P

• Właściciel
Opublikowano

Tak czy siak, sprawa została zgłoszona.

Zaktualizowałem dproto na serwerach: ZM, COD, GG+DM. Na ZM musiały odbyć się wyjątkowo 3 resety, za co przepraszam, ale moja nieuwaga.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przynajmniej raz na dzień jestem świadkiem kiedy to 4fun pada i następuje zmiana mapy na de_dust2. Poza tym nie odczuwam jakiegoś większego dyskomfortu podczas gry, tylko teraz sprawa z graczami z mapami. Wiem że nie da rady z tym nic zrobić ale w kółko lecą te same mapy: dd2, west, eldo, dd, inferno, nuke. Nie wiem co jest przyczyną niechęci gry na standardowych mapach, no ale cóż rocznik 2002 zaczyna odkrywać CS'a.

• Właściciel
Opublikowano

Nie ma żadnych padów na serwerze 4FUN, opinia wyssana z palca nie poparta żadnymi dowodami. Chyba, że występuje "lag" na początku rundy związany z MySQL (AMXBans).

Przynajmniej pady nie są związane z błędnym funkcjonowaniem serwera, bo w logach nic nie ma. A zawsze, gdy np. wywali serwer z powodu chociażby segmentation fault czy naruszenie ochrony pamięci, w debug.log jest wyraźnie napisane.

Pzdr.

• Właściciel
Opublikowano

Dzisiaj coś znowu serwery kuleją. Padał DD2, padał i COD i to bardzo dużo razy. Nie dało się tych serwerów włączyć. Fakt ten wykorzystałem na DD2, podmieniłem dproto na najnowsze.

A co do 4FUN. Sprawę zgłosiłem i prawdopodobnie inny klient obciąża jednostkę i system do ubijania procesora wariuje, co przekłada się na lagi serwera 4FUN.

• Właściciel
Opublikowano

Dotarła do mnie informacja, że skrypt na ubijanie procesora został poprawiony. Proszę sprawdzić dzisiaj jak się gra na 4FUN, czy są nadal ściny jakieś bądź cofki.

Opublikowano

Grałem dziś na 4 Fun i nie zauważyłem żadnych ścinek (wczoraj jeszcze były), więc problem został zapewne rozwiązany, dobra robota.

• Właściciel
Opublikowano

Uwaga! Dziś na COD przeprowadzimy testy serwera i wiele opcji będzie wyłączonych. Zainstalowaliśmy profilera na ZM i na COD celem dokonania pomiaru, co wykonuje się zbyt dużo razy i co wpływa negatywnie na pracę serwera. Pozwoli to na optymalizację wszystkiego jeszcze bardziej niż dotychczas. 

Podjąłem również współpracę z DarkGL - pomoże.

Pozdrawiam

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

O DarkGL toż to zaszczyt :) wiele facet potrafi i to trzeba przyznać :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności