PaiN kiLLer .! Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Fragowicz Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Cześć. Zrobiłem prosty plugin który wyświetla liczbe graczy na serwerze na ilośc slotów. (gracze/sloty) /* Plugin generated by AMXX-Studio */ #include <amxmodx> #include <amxmisc> #define PLUGIN "New Plug-In" #define VERSION "1.0" #define AUTHOR "Daniel" public plugin_init() { register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR) set_task(1.0, "cos", .flags="b") } public cos(id) { new gracze = get_playersnum( 0 ); set_hudmessage(0, 255, 0, -5.0, 3.5, 1.0, 1) show_hudmessage(0, "Graczy %d/%d", gracze, get_maxplayers()); }
Właściciel GET Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Właściciel Opublikowano 7 Sierpnia 2013 /* Plugin generated by AMXX-Studio */ #include <amxmodx> #include <amxmisc> #define PLUGIN "New Plug-In" #define VERSION "1.0" #define AUTHOR "Daniel" new maxplayers public plugin_init(){ register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR) maxplayers = get_maxplayers() set_task(1.0, "cos", .flags="b") } public cos(id){ new gracze = get_playersnum(0); set_hudmessage(0, 255, 0, -5.0, 3.5, 1.0, 1) show_hudmessage(0, "Graczy %d/%d", gracze, maxplayers); }
PaiN kiLLer .! Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Fragowicz Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Widze że dodałeś zmienną globalną i przypisałeś wartość pobrania get_maxplayers. Ja zrobiłem jedną zmienną, hmm, plugin działa tak samo lecz ja niewiem jaka jest różnica między przypisaniem get_maxplayers do zmiennej niż napisanie tego w argumencie funkcji :) . Użyłem funkcji set task ponieważ wiadomości hudmessage czasem się bugują i po sekundzie znikają, użycie set_task jakby "naprawia błąd". Jednakże niewiem czy takie rozwiązanie probemu nie zaśmieca konsoli gracza :P. Nesty Słyszałem że używanie zmiennych globalnych wtedy kiedy niema potrzeby jest zbędne, ponieważ może prowadzić do błędu krytycznego Czemu użyłeś zmiennej globalnej ? :D.
Właściciel GET Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Właściciel Opublikowano 7 Sierpnia 2013 To źle słyszałeś. W tym przypadku lepiej jest sprawdzić tylko raz get_maxplayers, bo Ty co 1 sekundę będziesz to wywoływał, więc po co? Mało optymalne byłoby to.
Właściciel GET Opublikowano 8 Września 2015 Właściciel Opublikowano 8 Września 2015 Wiadomość została wygenerowana automatycznie. Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum. Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.
Rekomendowane odpowiedzi