Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie fragowicze, aktualnie zbieram środki na nowego PC i mam pytanie dotyczące dobierania podzespołów.

Czy według was opłaca się kupować 8 GB pamięci ram, czy jednak dopłacić do tych przynajmniej 12 GB?

Opublikowano

I zależy też jakie inne podzespoły będziesz kupować. Nie kupuj np. Karty graficznej lepszej, a gorszy procesor. Zrób tak żeby do siebie pasowało bo jak nie zrobisz tak to sie odbije w różnych grach.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, landnito♛♛♛ napisał:

Zależy do czego będziesz używał pc, jaki masz budżet.

Chciałbym nazbierać coś ok 2500-3500 zł na samego pc.

To ma być komputer gamingowy.

Edytowane przez CzoloAndrzeja
Opublikowano (edytowane)

Matthew odrazy mówię i5 kupuj albo i4 bo reszta troche droga:#

A karte graficzną se wybierz mogę ci podesłać filmik z dobrymi podzespolami i dobrym komputerem do 3000 zł chyba, a za te 500 zł co ci zostanie możesz dokupić coś lepszego?

A jeśli chodzi o ram to raczej 8 se zostaw.

Edytowane przez (Vali) ♥MiSiU♥
Opublikowano

No to jak mówiłem zostaw 8 ram będziesz miał więcej na inne rzeczy i zależy też w jakie gry chcesz grać bo jak w cs to nie potrzeba 12 ram.

Więcej nie pomoge i Pozdrawiam życzę miłego kupna.

• Serduszko fragowe (+) 1
  • Administrator Główny
Opublikowano

Nie znam podzespołów jakie wybrałeś, a to jest ważne żebym mógł Ci doradzić jaką pamięć ram, aczkolwiek jeśli Tobie chodzi tylko oto czy aktualnie lepiej 8 gb czy 12 do samego gamingu, to lepiej 8 gb.

Nie wiem w jakie gry będziesz grał, natomiast liczba gier które dobijają do zapotrzebowania 8 gb jest jak na lekarstwo przy graniu w 60 stałych klatek na sekundę.

Opublikowano

8gb teraz to mało

Mi przy i5 3350 i 1050ti gry czasami biora po 12gb  ramu :D

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Jak juz miałbym kupować to 8gb albo 16Gb.  I szczerze mówiąc nie wiem czy  odczujesz różnice miedzy 8 gb a 12gb. 

• Właściciel
Opublikowano
W dniu 24.01.2019 o 00:50, CzoloAndrzeja napisał:

jednak dopłacić do tych przynajmniej 12 GB?

Dopłacić. Najlepiej 3 x 4 lub 2 x 6. 8 GB to stanowczo już za mało, jeśli chcesz wykorzystać potencjał komputera, np. do grania czy surfowania po Internecie i innymi czynnościami. U siebie mam 16 GB RAM to niejednokrotnie zdarza się, że zjada mi 10 GB RAM i mimo, że mam rezerwę kolejnych 6 GB, to warto uwzględnić, że w przyszłości wszelkie programy będą pobierały większą ilość pamięci wirtualnej, a nie mniejszą.

W dniu 24.01.2019 o 22:57, kelek napisał:

Jak juz miałbym kupować to 8gb albo 16Gb.  I szczerze mówiąc nie wiem czy  odczujesz różnice miedzy 8 gb a 12gb. 

Jasne, że nie odczuje różnicy, niemniej jednak jeśli będzie miał stałe "obciążenie" 7-7.5 GB RAM, to z pewnością nie wyjdzie to na dobre i prędzej czy później będzie musiał wymieniać RAM na nowe. 

To samo jest z paliwem - lepiej dokupić 5L więcej i mieć pewność, że na rezerwę nie zejdzie niż co 5 minut bić się z myślą "wejdzie na te rezerwę czy nie?".

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
2 godziny temu, GET napisał:

Jasne, że nie odczuje różnicy, niemniej jednak jeśli będzie miał stałe "obciążenie" 7-7.5 GB RAM, to z pewnością nie wyjdzie to na dobre i prędzej czy później będzie musiał wymieniać RAM na nowe.

Z tym się akurat zgodzę, też zależy do czego będzie używał, tak jak wspomniałeś że lepiej mieć więcej np 16GB zamiast 12GB. 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności