Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam pytanie, ponieważ mój kuzyn ma problem, ma stałe 60 fps w cs:go, nie dawno miał średnio 80 fps , korzysta on z laptopa 2,5 letniego "HP" 

Aktualna karta graficzna : Intel(R) HD Graphics Family

Płyta główna : nie mam pojęcia (nwm jak sprawdzić) 

Procesor : Intel Core i3 4005U CPU 1.70GHz 1.70GHz 

Ram :4gb

Rdzeń : 4

Mówi że ma wszystko wyłączone tzn .  "Xbox mam wyłączony,proces cs jest na najwyższym ustawiony,ustawione mam też na max wykorzystywanie rdzeń czyli 4 xD,  wydajność komputera mam ustawione do najlepszej wydajności, robiłem unpark CPU" 

W poście będę pisał za niego ponieważ on nie ma czasu na to, a że ja mam z nim stały kontakt to będę przekazywał. 

• Zmieszanie 1
Opublikowano

Na zintegrowanej karcie graficznej i niskonapięciowym i3 to dziwne, zeby w ogóle 60 miał. 

• Serduszko fragowe (+) 1
Opublikowano

@Magic1337 Tak jak napisałem wyżej, ma wszystko wyłączone :

• Xbox (odinstalowany) 
  • Unpark CPU zrobiony 
  • Włączone wszystkie rdzenie "4" 
  • Wydajność komputera ustawione na " największa wydajność"
  • W CS ustawienia najmniejsze. Rozdziałka normalna 4:3  800x600 , coś tam miał ustawione nie pamięta nazwy ale dwuliniowe coś :D, i wszystko powyłączane.
  • Nic nie ma odpalonego tylko cs:go i niekiedy ts lub internet (chrome)
  • Ustawienia kary graficznej, obraz 60 GHz  też daje fps
  • Aplikacje w tle ma wszystkie wył prócz tych systemowych i cs:go

Nie chodzi mu o zwiększenie FPS do 80 tylko o to że ma stałe 60 fps , nawet nie przekroczy tego 60 jest albo 59 albo 60, jego komputer (laptop) wyciśnie jeszcze ale widać że ma jakąś tak jakby blokadę włączoną xD 

Opublikowano

Moze po prostu komenda fps_max 0 lub 999, a jest ustawione na 60?

Tutaj nie chodzi co ma ustawione, po prostu dla mnie dziwne jest to że z takimi parametrami ten laptop może mieć 60 lub więcej fpsów.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Tak jak kolega niżej powiedział może to być ustawienie bezpośrednio w CS:GO

Możliwe że komputer sam z siebie pracuje mniej wydajnie i np. przegrzewa się. Ja swego czasu na laptopie miałem 80fps i nagle spadło mi do 40fps. Po przeczyszczeniu układów chłodzących oraz wymianie pasty znów wróciło 80.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Na tym sprzęcie mega ciężko mu będzie osiągnąć więcej i dziwne, że tyle miał.

Generalnie CS:GO jest oparty na silniku Source, który głównie ciągnie z procesora. Tutaj procesor nie dość, że jest i3 to w dodatku jest "U"pośledzony. Więc to jest swojego rodzaju ograniczenie. W dodatku bardzo mało RAM. 4GB to naprawdę minimum do normalnej pracy, a co dopiero gry obciążającej procesor.

Jeśli wcześniej wyciągał on 80FPS to prawdopodobnie dlatego, że grał na serwerach z mniejszą ilością graczy. Im więcej graczy na serwie tym więcej mocy procesora gra będzie potrzebować.

Można się pobawić w czyszczenie chłodzenia (wymiana pasty, przedmuchanie radiatorów etc.), ale efekt będzie mizerny. Jeśli problem występowałby po uznajmy kilkunastu minutach gry to wtedy tak - winne jest chłodzenie. Procesor się nagrzewa i zaczyna ograniczać moc, żeby się nie spalić. Natomiast jeśli to nie występuje to wina nie leży tu.

Można spróbować podwyższyć ilość FPS parametrami startowymi na Steam takimi jak:

1. -high (nadanie priorytetu wysokiego dla programu)
  2. +cl_forcepreload 1 (podczas dołączania do serwera całe chunki mapy będą się ładować zamiast robić to podczas gry)
  3. -threads X (gdzie X to ilość rdzeni. Source obsługuje maksymalnie 3 rdzenie dla stabilnej pracy, ale ten procesor i tak ma dwa więc wpisujesz w miejsce X 2)

Oprócz tego wszystkie ustawienia w grze na minimalne/wyłączone/nastawione na performance a nie quiality i BYĆ MOŻE coś się poprawi.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Serduszko fragowe (+) 1
Opublikowano

-processheap -threads 4 -novid -threads 4 -nojoy +novid +mat_queue_mode 2  +cl_forcepreload 1 -nod3d9ex -dx9 -Heapsize 2097152 takie posiada w opcjach uruchamiania , fps max ma na 100 próbował na max 0/600 itd. ale cały czas to samo, grał on wszędzie mm jak i serwery najczęściej na only dd2 gdzie było z  15 ludzi, teraz gra miej więcej tak samo. 

Opublikowano

Nie mam pojęcia jak kiedyś miał ponad 80 fpsów, bo dla mnie jest to niemożliwe. Na MacBooku Air z i5 i tam tez jest integrowana karta ledwo wyciągałem 60 fpsów przy CS GO.

Coś mi się wydaję, że kuzyn kręci z tymi fpsami wcześniej.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Jak by kręcił to by nie pisał :) tego.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Macbook to inna architektura więc porównywanie tego do jakiegokolwiek komputera z windą jest trochę nie na miejscu.

Niech Twój kolega sobie sprawdzi ustawienia w CS, do tego aktualizacja windy, sterowników etc. Niech spróbuje zrobić reinstall CS:GO.

Opublikowano

A co ma architektura do działania podzespołów, gdy zainstalujesz drugi system? To że nazywa się macbook i jest firmy Apple, a nie np HP? 

Opublikowano

Sprobuj wypisac w konsole : Fps max 0 albo 999 to powinno Pomoc :)           

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności