Skocz do zawartości

[KOSZ] Zamieszanie w sejmie - Grzegorz Schetyna vs PIS

Rekomendowane odpowiedzi

• Właściciel
Opublikowano

Z całą pewnością nie jestem z ruchu typowo niepodległościowego jak Narodowcy, ale bliżej mi do tego, niż do takich PO, Nowoczesnych czy Ruchów Palikota. Poruszasz bardzo ważną kwestię, czyli to, jak Europa próbuje stworzyć drugą Amerykę Północną ( właściwie USA ). Zapomina się jednak, że kształtowanie pewnych modeli systemowych, wartości czy zachowań społecznych trwa latami. To jest proces długotrwały. W USA ludzi nie traktuje się jak idiotów, a jako normalnych obywateli, którzy mają prawo do posiadania broni, mają prawo wdychać co chcą na własne ryzyko itd. Co więcej, społeczeństwo jest oczyszczane z tych, którzy popełniają kardynalne błędy, np. masowe zabójstwa, czyli mam tu na myśli KS. Tak się rodzi zdrowe, normalne społeczeństwo i wtedy człowiek czuje się wolny i spełniony. 

Wystarczy spojrzeć, że Polacy to naród, który da się przekupić za butelkę wódki. I to widać w każdych wyborach parlamentarnych. My nie jesteśmy dojrzałym społeczeństwem, bo jeśli 500+, mieszkanie+ i inne głupoty są ważniejsze niż to, jak bardzo pokolenia młode są zadłużane przez właśnie takie rozdawanie pieniędzy to wniosek nasuwa się sam. Z drugiej strony przykład idzie z góry. Jak Polacy mają szanować obecne prawo ( bez względu na to jakie by one nie było ) czy poważne instytucje, skoro te nie dają odpowiedniego przykładu? A wszystkie zachowania idą z góry. Jak barachło siedzi w sejmie i robi burdy, tak w kraju obywatele robią dokładnie to samo. 

Dojrzałe społeczeństwo jest, np. w Szwajcarii. Odrzucili ostatnio darmową kasę. Mało kto by się opowiedział za tym, aby to odrzucić. Tylko widzisz, Szwajcaria to też inny model demokracji i społeczeństwa. Mimo, że nie jestem demokratą, to jednak organizacja kilka razy w ciągu roku referendum wychodzi jak widać temu kraju na dobre. Natomiast trzeba mieć świadomość, że to wszystko kształtowało się latami i boli, jak bardzo Unia Europejska ujednolica kraje i niszczy dorobek kultury Europy. Dlatego mimo, że nie należę do Narodowców, to jednak jestem za podtrzymaniem suwerenności krajów europejskich, co za tym idzie państw narodowych. 

Trzeba sobie jasno też powiedzieć, co to znaczy państwo narodowe. To nie tylko jest kwestia tego, że na terenie danego państwa zamieszkuje większość mieszkańców etnicznych, ale również samodzielnie decydowanie o swoich sprawach i podnoszenie świadomości czy też wagi tego państwa. Bo ja sobie nie wyobrażam wielokulturowości w naszych kręgach. Owszem, nikt nie broni przebywania na terenie RP Żydom, Romom, Litwinom, Ukraińcom, Czechom, Niemcom itd. Ale ta mniejszość musi dostosować się do panujących realiów w danym państwie. I tak właśnie jest w USA, natomiast zapominasz o jednym fakcie. Czarni zamieszkujący kilka największych stanów w USA są najczęściej winnymi różnych przestępstw z udziałem broni. To jest prawda obiektywna, żaden rasizm. Pytanie teraz: czy pozwolić na to w ramach kraju wielokulturowego czy też wygonić ich i niech robią zamieszki w Erytrei, Maroko, Sudanie, Libii itd. No tu jest dylemat moralny, bo nawet jeśli w USA takie rzeczy się dzieją, to jednak występuje jakaś równowaga, harmonia społeczna. 

Zgadzam się również, że finansowanie partii politycznych z budżetu być nie powinno. Dlatego w tym punkcie popieram Kukiz'15. Jednak na obecną chwilę jest to niemożliwe do spełnienia. W Polsce nadal jest bałagan nie tylko legislacyjny, ale i też funkcyjny. Bardzo często kompetencje albo się powiela albo określa tak niejasno, że nie wiadomo kto tak naprawdę, np. powinien reprezentować Polskę za granicą w danej uroczystości. Przypomnij sobie, jak prezydentem był Lech Kaczyński, a premierem Donald Tusk. Ile tam było kłótni o to, czy Kaczyński ma gdzieś jechać czy MSZ. 

Wracając do kwestii państw narodowych. Jako patriota z całą pewnością wolę polskie produkty, a nie te unijne czy chińskie. Niemniej jednak, jestem za wolnym rynkiem bez deregulacji, nie jestem za państwowymi szpitalami, lasami itd. Jak Niemiec chce sobie zakupić działkę w Polsce i zrobić wielką halę produkcyjną, aby zatrudnić 100 Polaków, nie ma problemu. Bo to, że wolę akurat Polaka budującego taką halę niż Niemca to jest inna kwestia, tylko wpierw to trzeba umożliwić poprzez regulacje w prawie takie działania, a potem dopiero wymagać. 

Pozdrawiam

Opublikowano

dla mnie to jest osobiscie cyrk 

Wedlug mnie w sejmie nie powinni zasiadac ludzie powyzej 40 roku zycia gdyz sa przesiakniecie socjalizmem ktory nie zostal do konca wypleniony z naszego kraju. Ludzie emigruja bo partia ktora rzadzi to tylko bierze przyklad: 

-wybory parlamentarne jesli chca zebysmy glosowali to po co biora potem pieniadze za nasze głosy, lepiej przeciez  przeznaczyc te 50 mln na poprawe zycia dla nas

Kolejna sprawa ktora mnie boli to program 500+ bo po huja bogaczom dadza ten hajs  ? czy pijakom ? Nie dopracowany projekt

I odnosnie Co Nesty o Szwajcari powiedzial Dobra rozumiem ze nie zakceptowali tego bo co np jaa pracuje i zapierdalam 12 godzin dzienie a pijak siedzi i za nic dostanie pieniadze Czy tego jest sens ? Kolejny nie dopracowany projekt

A co do UE powinismywyjsc ale zostac w stowarzyszeniu bo teraz nie ma sensu bycia gdyz placimy zalozmy 500 mln a dostajemy 380mln bo juz dla nas nie ma tylu pieniedzy co kiedys... Czy tez te pomniki  piekne pomniki i wgl ktore powini upamietniac bohaterow narodowych a co na nich pisze ? " Projekt wspolfinansowany ze srodkow..." 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Właściciel
Opublikowano

Ja sobie bardzo cenię wiceministra Patryka Jakiego. W wielu programach mam przyjemność go słuchać i wiem, że to jest osoba nie przesiąknięta tym starym systemem. 

Ja myślę, że projekt 500+ jest dopracowany w dość wysokim stopniu i nie da się go więcej czy mniej zmodernizować. To nie chodzi o stopień dopracowania, to chodzi o to, że tego projektu w ogóle być nie powinno. Już patologia coraz bardziej się rozwinęła w rodzinach i pokazują to statystyki.

Zwracasz również uwagę na jedną rzecz. Tak, Polska teraz jest płatnikiem netto w UE, czyli więcej kasy zwracamy do budżetu niż otrzymujemy.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie te programy też nie są wprowadzane bez powodu. Ostatnio dużym problemem jest niż demograficzny w państwach europejskich. Tak jak europa zachodnia stara się to zrobić za pomocą sprowadzania uchodźców, tak w Polsce wyjściem może być program 500+. Nie uważam jednak, że jest to dobry pomysł. Moim zdaniem powinni dopracować jakieś ulgi podatkowe lub coś w tym rodzaju. To prawda, że ten program przyczyni się trochę do wzrostu dzietności, lecz te dzieci będą "niższego sortu". Mam na myśli tutaj to, że bogaty raczej nie będzie zainteresowany taką kwotą, zaś klasa średnia i biedni tak. Program ten jest raczej pomocny dla klasy średniej, która zarabia i może nieść nadzieję dla tego kraju. Mamy tutaj jeszcze biednych (którym również należy się pomoc), lecz dodajmy do tego patologię, która za browca spokojnie se spłodzi te dziecko. Lecz to nie jest żadne rozwiązanie. I dlatego uważam, że ten program to będzie porażka.

Edytowane przez Karysu
Opublikowano (edytowane)

Już nie będę edytował posta ale napiszę

Po H*ja nam 500+ niech mniej z wypłaty zabierają i będzie lepiej i każda pracująca osoba będzie bardziej szczęśliwa że nie musi dzielić się hajsem z patologia

A jeszcze dam przykład z życia wzięty bo byłem świadkiem

Facet bez łapy i ogólnie problem z mowieniem a baba na komisji wsprawie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności dają mu najlzejsza grupę czy to nie chore?

Edytowane przez Bujak
  • Właściciel
Opublikowano

Jesień narodów. Niby przełom w państwach europejskich, a w Polsce ekipa okrągłego stołu ugadała się, że będą wymieniać się pod różnymi szyldami władzą. Nie ma od tamtego czasu żadnego progresu. Rozkradziono cały dobytek państwowy i tylko gęby przy korycie zostały zmienione. 

Karysu, żadne ulgi i żadne programy mieszkania+ czy 500+. Obniżyć radykalnie podatki do 15% i zlikwidować PIT, CIT. Zresztą, PIT i CT ma zostać zlikwidowany oficjalnie od 2018 roku bodajże. Zobacz sobie statystyki ministerstwa, gdy był VAR 21% i gdy teraz jest 23%. Dostrzeżesz, że więcej towarów i usług było kupowanych, co za tym idzie było więcej kasy w kasie państwa niż w przypadku 23%. Różnica wynosi nawet kilkunastu milionach. 

Opublikowano

Bodajże Rumunia obniżyła VAT i ich gospodarka ruszyła

Powinna być druga Norymberga dla komuny

Opublikowano

oj bujak bujak, strasznie odważny jesteś w ferowaniu wyroków. zastanów się  bo może dotyczyć twoich rodziców. teraz wszyscy antykomuniści a kiedyś nie było okna zeby nie wisiała na nim czerwona i biało-czerwona flaga. 

na dzień dobry rozsądku życzę.

Sorki ale umnie w rodzinie nikt nie przyobrazal czerwonej flagi....

Ale mozesz no nie wierzyc w to co mowie

A co do drugiej norymbergi to mi bardziej chodzilo ze rozliczyć Jaruzelskiego i resztę czerwonej hołoty 

• Właściciel
Opublikowano

Gdybym miał być obiektywny, to za Komuny rzeczywiście było lepiej, co nie oznacza, że było tak jak być powinno. Obecna III RP to PRL-BIS - widzimy przecież kontynuację starego systemu przez PIS tylko w gorszym wydaniu.

Opublikowano (edytowane)

Hmm.. Za komuny istniała cenzura i świat może wydawał się piękniejszy. Teraz mamy dostęp do informacji i być może dlatego uważamy, że jest chu****. No w sumie jest, ale to nie znaczy że za komuny było lepiej. Ja tak w ogóle jestem za tym, by Polska obrała w końcu jeden kierunek: Albo Socjalizm, albo kapitalizm. Tymczasem mamy teraz i jedno i drugie. Problemem jest tutaj fakt, że jedno z drugim się kłóci i dlatego mamy tutaj taki burdel. Polecam kanał: Prosta Ekonomia, tutaj można się dowiedzieć ciekawych rzeczy :)

Gdybym miał być obiektywny, to za Komuny rzeczywiście było lepiej, co nie oznacza, że było tak jak być powinno. Obecna III RP to PRL-BIS - widzimy przecież kontynuację starego systemu przez PIS tylko w gorszym wydaniu.

Nesty, wybacz. Ale twoja ocena wydaje mi się jednak subiektywna ;)

Edytowane przez Karysu
  • Właściciel
Opublikowano

Karysu, ależ co Ty opowiadasz. Większość starszych osób woli powrotu do Komuny i wcale im się nie dziwie, bo dla nich najważniejsze było wolność robienia, a nie gadania. Gadać to sobie każdy może, ale doskonale wiemy, że np. wódź Solidarności Walesa był agentem SB i do dzisiejszego dnia to ukrywa. Więc co to za gadanie, że siedzieli za rzekomą wolność i w imię demokracji? 

Tak samo kwestia więzienia. Dwóch dziennikarzy odmówili podpisania lojalki i do dzisiejszego dnia żyją spokojnie i nigdy nie trafili do więzienia. Można było? Można. 

I nie, nie mamy żadnego kapitalizmu. Gdyby tak było, to można byłoby wyjść normalnie na ulicę i sprzedawać słynne paróweczki. A tak to brak niewidzialnej ręki rynku wszystko zamiata. 

• Właściciel
Opublikowano

Ja jestem akurat przeciwnikiem demokracji, bo niestety Polacy nie są dojrzałym narodem, aby w takim systemie być. Co więcej, większość Polaków ma gdzieś wybory i kto nimi rządzi, więc niech to będzie jakakolwiek monarchia, czyli parlamentarna, konstytucyjna, despotyczna czy elekcyjna. Gdyby zapytać przeciętnego Polaka "Ilu posłów zasiada w sejmie" "Do czego służy senat" - żaden z nich nie odpowie właściwie, bo przeciętnego Polaka nie interesuje polityka tylko to, aby przeżyć do 10 albo utrzymać pracę i rodzinę.

Nie zgadzam się z Tobą, że mamy niezależność i suwerenność. Niestety, to zostało zawłaszczone przez UE i to niestety wina Polaków. Przypominam 7-8 czerwiec 2003.

wyobraźcie sobie ze  większość krajów europejskich tak samo pomyśli. co będzie??. powrót kilku milionów sfrustrowanych polaków którzy stracili dobre miejsca pracy w krajach europejskich. 

Ale co Ty opowiadasz za głupoty. Stefa Schengen może istnieć bez udziału UE, bo ona nie ma nic do niej. Wątpię, że w dzisiejszych czasach po rozpadzie UE kraje europejskie nie będą chciały się integrować na tle gospodarczym. 

Wizy w USA dla Polaków miały zostać zniesione, podczas kiedy każdy kolejny prezydent odkłada ten temat na bok. I co, Polacy jakoś wyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych i bez problemu znajdują pracę. 

Jedyny minus rozpadu UE to to, że niemiecka gospodarka podupadnie, bo nie będzie miała murzynów z Litwy, Polski, Ukrainy do wykonywania prac "uwłaczających" godności życia ludzkiego.

• Właściciel
Opublikowano

Waco, kompletnie nie rozumiesz co ja piszę w temacie i jeszcze przekręcasz moje słowa. 

Niemcy to takie nygusy, że im się nie chce robić drobnych robót, bo to uwłaszcza godność ich życia, dlatego spora część ich jest za tym, aby tych imigrantów zostawić w kraju. Ale zanim była fala ich do Europy, to kto był czarnuchem do robót w Niemczech? No właśnie.

I tak, proponuję powrót do normalnych czasów. Unia Europejska rozlatuje się coraz bardziej. Tam to się pierdoli codziennie na durne tematy, np. ile wody w kiblu schodzi albo jak czyścić wannę. Jeśli już UE miałaby zostać to tylko i wyłącznie w koncepcji Europa ojczyzn. Już coraz bardziej lewica boi się, że do władzy dochodzi prawica i mamy świetny przykład ostatnich wyborów na prezydenta w Austrii, gdzie na 100% był kant po to, aby wygrał kandydat z zielonych.

nie zapomnij jakie pieniądze zostają  w Polsce po odwiedzinach tych którzy jak to napisałeś ,, wykonują prace uwłaczające godności życia ludzkiego`` .

a jakież to prace?? co w pracy za kilkanaście euro na godzinę jest uwłaczającego ??, co złego jest w tym ze zagraniczni pracodawcy wyrywają sobie polskich specjalistów??? 

tylko nie mów ze praca za 4 czy 6 złotych na godzinę jest bardziej wartościowa i mniej ,, uwłaczająca godności życia ludzkiego``.

chciałbym żeby polska była mocna, mądra i bogata. żeby wszyscy chcieli do nas przyjeżdżać a my nie musielibyśmy nigdzie za praca  wyjeżdżać . trudne to to.

Żeby tak było, to trzeba wreszcie przestawić się na krwiożerczy kapitalizm tak, jak to miało miejsce w Chinach. 

Powyższy filmik wskazuje jasno i konkretnie, że przyjazne państwo to takie, które:

- nie robi z obywatela niewolnika;

- nie nakłada do obywatela horrendalnych podatków;

- nie rozdaje pieniędzy poprzez programy 500+ czy mieszkanie+;

- każdy obywatel ma wolność robienia, czyli wychodzi na ulice i chce zarabiać to sprzedaje na wolnym rynku;

- broni państwa na arenie międzynarodowej.

To są oczywiście myśli skrótowe. Jeśli chcesz Polski mocnej i bogatej, to jedź do sejmu i uświadom tych baranów, że koszty pracy u nas są za duże, a także system podatkowy jest bardzo źle i skomplikowanie skonstruowany. Nieuszczelnienie VAT'u to praktycznie bolączka każdego rządu.  

• Właściciel
Opublikowano

w chinach nie było krwiożerczego kapitalizmu, do dzisiaj rządzą komuniści i jedyna partia jest komunistyczna partia chin.

W gospodarce Chiny są nadal komunistami? A to dobre :D W kwestii społecznej ja się tu nie wypowiadam.

Popatrz na osiągnięcia Chin w dziedzinie gospodarki, bo o niej rozmawiamy w kontekście tego kraju.

• 1 rok później...
Opublikowano

Wiadomość została wygenerowana automatycznie.

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum.

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności