Karysu Opublikowano 18 Marca 2016 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 18 Marca 2016 Cóż.. Sam nie wiedziałem, że istnieją gry które z taką łatwością i skutecznością mogą wpływać na gracza. To było przynajmniej do czasu styczności z "Life is Strange". Jest to produkcja niezwykle genialna, stosunkowo prosta, a jednak przepiękna w całej swej okazałości. Początki gry może nie są zbyt wiadome i informacje nie są zbyt spójne, ale w miarę rozwoju fabuły wiemy o otaczającym nas świecie coraz więcej, a nasza więź z główną bohaterką staje się niezwykle mocna. Podczas mojej rozgrywki byłem tak "zsynchronizowany" z główną postacią, że dosłownie w tych samych chwilach odczuwałem dokładnie takie same emocje. Od radości, szczęścia i poczucia spokoju, poprzez obojętność, frustrację, smutek, agresję aż po olbrzymie poczucie bezradności. "Life is Strange" jest naprawdę niezwykłe, gdyż to nasze wybory kształtują przyszłe wydarzenia i niejako jesteśmy za to odpowiedzialni. Każda decyzja może spowodować powodzenie, szczęście innej osoby, ale również jej smutek i śmierć. Jedno nasze słowo, jedna nasza zła decyzja może odmienić całkowicie zwrot akcji. Co do fabuły to mogę powiedzieć, że opowiada o zwykłej nastolatce, z niezwykłym darem jakim jest możliwość cofania się w czasie. Jeżeli oglądaliście "Efekt motyla" to jest to właśnie coś podobnego do tego (jeżeli nie to zobaczcie, nie pożałujecie). Każda nasza podróż w czasie może całkowicie zmienić bieg historii, a do tego możemy wybierać stosunkowo odpowiednią opcję, która nie zawsze w przyszłości okazuje się tą właściwą. W ciągu naszych przygód nasza bohaterka odkrywa coraz to większe możliwości swojej mocy, a jednocześnie zdaje sobie sprawę z ich słabości. Podczas wykonywania zadań dochodzi także znakomicie dopasowany podkład muzyczny, który jeszcze bardziej podkreśla naturę danych sytuacji. Do tego dochodzą postacie niezależne, które nie są "papierowe" lecz dość zwykłe i nieidealne, czyli po prostu ludzkie.Atmosfera podczas gry potrafi się zmienić wielokrotnie, dzięki temu nie doświadczymy tu rutyny. Pragnę też powiedzieć, że pomimo mojej wielkiej niechęci do gier takiego typu, to nie spodziewałem się, że ta produkcja wpłynie również na mój światopogląd, spojrzenie na życie i docenianie wartości rodzinnych. Po całkowitym wczuciu się w tą grę nie mogłem się od niej oderwać, emocje związane z tą grą są silnie związane z życiem codziennym. Dodatkowo mogę powiedzieć, że potrafi ona w niezykły sposób "zasymulować" pewne sytuacje tak, jakbyśmy naprawdę ich doświadczali. Wybaczcie, że piszę tak ogólnikowo ale przeszedłem tą grę stosunkowo niedawno, a emocje dotyczące tej gry trzymają mnie do tej pory. Nie grałem jeszcze nigdy w produkcję, która może tak silnie wpłynąć na moje emocje, światopogląd i osobowość. Gra jest warta każdej ceny i daje cenną lekcję wraz z morałami, które sami możemy sobie wyciągnąć. Polecam tą grę każdemu, niezależnie od lubianego gatunku gier. Ta produkcja jest jedyną w swoim rodzaju. Jest wyjątkowa i wspaniała. Najgorsze są chyba odczucia po zakończeniu gry, nie wiemy wtedy co ze sobą uczynić a rozmyślanie na temat życia zajęło mi nawet 2 godziny. Póki co "Life is Strange" będzie produkcją, którą będę stale wspominał. Od czasu jej poznania i ukończenia będzie ona numerem jeden wśród mojej listy gier. Zatem gorąco wam ją polecam i zagrajcie, a nie pożałujecie. Moja ocena: 10/10 +++Emocje i odczucia ++Soundtrack ++Postacie ++Klimat +Tajemniczość +Miejsce akcji +Cała reszta Dodatkowo mogę powiedzieć, że pomimo iż jestem twardy i prawie nigdy nie ronię łez, tak tutaj przy tej produkcji poryczałem się jak dziecko, to 3 przypadek w moim życiu że czyjaś praca i sztuka tak na mnie wpłynęła. Do tej pory nie potrafię się z tego otrząsnąć, a gdy to mnie już się uda będę miał nowe zdanie na temat sensu życia. Rodzina, przyjaciele, zdrowie i szczęście mam nadzieję że w życiu nie spotka mnie nigdy wybór taki jak na zakończeniu tej gry. Nie potrafiłbym go po prostu dokonać, a przy ostatecznym wyborze w grze spędziłem na zastanawianiu się nawet 15 minut. 1
Legendarny Fragowicz NervousReckless Opublikowano 19 Marca 2016 Legendarny Fragowicz Opublikowano 19 Marca 2016 dodałbyś więcej zdjęć na przyszłość ;) 1
Vesp3r Opublikowano 19 Marca 2016 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 19 Marca 2016 Wszsytko fajnie opisane tylko mogles dodac pare zdjec z rozgrywki
Zasłużony Fragowicz None Opublikowano 19 Marca 2016 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 19 Marca 2016 Nawet pierwszy sezon The Walking Dead nie zmiata emocjonalnie tak jak robi to Life is Strange :)
Legendarny Fragowicz WielBond Opublikowano 5 Listopada 2017 Legendarny Fragowicz Opublikowano 5 Listopada 2017 Wiadomość została wygenerowana automatycznie. Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum. [!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.
Rekomendowane odpowiedzi