rozgrzewka Opublikowano 21 Lipca 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 21 Lipca 2014 Wiem, że były robione przymiarki do uruchomienia TP.Samo istnienie tego działu najlepiej o tym świadczy, ale chciałbym Was zapytać jakie macie obecnie nastawienie do tego typu serwera. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w Polsce jest duży deficyt serwerów TP. Wiadomą rzeczą jest, że serwer TP przeznaczony musi być jedynie pod graczy S*. Potencjalny cheater jest w stanie wyrządzić o wiele większe spustoszenie na serwerze tego typu, niż na innych. Swoje pytanie kieruję do wszystkich, a w szczególności do Właścicieli i Administratorów. Z informacji, które posiadam, był wybór między serwerem [TP], a [GG +DM] w ogólnodostępnej ankiecie. Zwróćcie jednak uwagę, że [GG+DM] świeci pustkami, z bardzo prostego powodu. Większość osób grających na Waszych serwerach to gracze NS**. S'owcy* są w mniejszości i dlatego w ankiecie wygrała opcja serwera [GG+DM]. Otwarcie serwera TP bardzo szybko poszerzyłoby spectrum Waszych użytkowników, gdyż posiadalibyście "produkt" przeznaczony dla tejże grupy graczy. Rozumiem, że obecnie Waszą docelową grupą są NS**, gdyż to oni generują znaczną część "ruchu" na Waszych serwerach, ale jestem przekonany, że warto zainwestować w serwer TP, który szybko zyskałby miano Waszego serwera flagowego. To tyle tytułem wstępu. Chciałbym żeby ten temat nie został zamknięty po jednej wypowiedzi Administratora/Moderatora. Dajmy ludziom się wypowiedzieć, podyskutujmy na ten temat jakiś czas, a nuż coś dobrego z tej dyskusji wyniknie. Zapraszam do wyrażania swojego zdania, szczególnie graczy S*. legenda * - Steam **- Non steam
Właściciel GET Opublikowano 21 Lipca 2014 Właściciel Opublikowano 21 Lipca 2014 A widziałeś serwer 4FUN albo ZM, gdzie tych steamów jest od cholery? GG+DM świeci pustkami? Jakoś z wykresu tego nie widać.
rozgrzewka Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) @Nesty Przede wszystkim mówimy o poszerzaniu oferty serwerowej. A widziałeś serwer 4FUN albo ZM, gdzie tych steamów jest od cholery? Ale więcej jest NS prawda? - nie musisz odpowiadać na to pytanie, bo obaj znamy odpowiedź. Chyba nie będziesz polemizował z tym, że brakuję serwera przeznaczonego tylko dla S. Co do tego, czy widziałem serwer 4FUN lub Zm. Kliknij w moją sygnaturkę to się przekonasz, że " swoje " na zm przegrałem i nie wyciągam swoich wniosków z kapelusza, ale są one sprawdzone wielogodzinną grą. :) GG+DM świeci pustkami? Jakoś z wykresu tego nie widać. Potencjał nie jest w pełni wykorzystywany, czego - jestem pewien - nie byłoby na TP. Na poparcie swoich słów o deficycie serwerów tp(na poziomie !): http://serwery.wiaderko.com/serwery/typ:team+play Jak wiadomo popyt(gracze) kształtuję podaż(serwer) . Osobiście wierzę, że jest on duży :) . Edytowane 21 Lipca 2014 przez rozgrzewka
Właściciel GET Opublikowano 21 Lipca 2014 Właściciel Opublikowano 21 Lipca 2014 Więcej jest NS, bo valve robi wszystko, aby gracze STEAM przenieśli się na CS:GO. Sam temat: http://fragujemy.com/topic/17526-fix-naprawa-zacinaj%C4%85cych-si%C4%99-karabin%C3%B3w-przy-strzelaniu-fullauto/#entry81640 o tym świadczy, bo oni to wiedzą i nie robią nic w kierunku usunięcia tego. Druga sprawa. Ta gra powinna być darmowa, a ona wciąż kosztuje dużo, więc praktycznie lepiej każdemu jest ściągnąć NS'a. Nie powinno Cię to w ogóle dziwić, że jest więcej NSów i nie rozumiem w ogóle tego rozdziału na steam i ns. Otwarcie serwera TP tylko dla STEAM będzie niekorzystne, bo mamy w Polsce nieliczne już serwery STEAM, które z dnia na dzień padają. Nie mówiąc już o TP, które co prawda przyciąga graczy, ale nie jest racjonalnym punktem dla steam. Przypominam, że jeszcze rok temu Owoce-Egzotyczne były full, steam rzecz jasna, a dzisiaj? Trzecia sprawa. Nie polemizuje, że brakuje, ale czy to jest wystarczający argument, aby takie coś utworzyć? Czwarta sprawa. Tak naprawdę nie ma co pchać się już do CS 1.6, a przenieść się rzeczywiście na CS:GO i utworzyć szerokie grono graczy. FG powinno być centrum gier, a nie skupianie się tylko na CS 1.6 i robienie serwera STEAM "bo poszerzy to horyzonty" - czyje? @ Na poparcie swoich słów o deficycie serwerów tp(na poziomie !): http://serwery.wiaderko.com/serwery/typ:team+play Jak wiadomo popyt(gracze) kształtuję podaż(serwer) . Osobiście wierzę, że jest on duży :) . Ja wiem, że bez popytu nie ma podaży. Ale na czym Ty się opierasz? Tam jest IKS only DD2, który celowo został zaliczony do TP. A tam jest 24/24 non-steamów, ledwo 1 steam wejdzie. W dodatku, na tej liście tylko z 5 serwerów tam poważnie są dobre, ale potencjał ich spadł, bo i graczy steam ubywa...
rozgrzewka Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) @Nesty Więcej jest NS, bo valve robi wszystko, aby gracze STEAM przenieśli się na CS:GO. Sam temat: http://fragujemy.com...uto/#entry81640 o tym świadczy, bo oni to wiedzą i nie robią nic w kierunku usunięcia tego. Sam fakt, że muszą ludzi nakłaniać do zmiany na GO, świadczy o tym, że gracze nie chętnie odnoszą się do zmiany. Wręcz nie chcą tego robić. Główną przyczyną z pewnością są pieniądze, nie każdy gracz jest tak naiwny, żeby zamienić 1.6 na GO, które różnią się detalami. GO oferuję lepszą grafikę, ale i gorszą grywalność ( Tak, to moje zdanie. Grywalność oceniamy subiektywnie.) Druga sprawa. Ta gra powinna być darmowa, a ona wciąż kosztuje dużo, więc praktycznie lepiej każdemu jest ściągnąć NS'a. Nie powinno Cię to w ogóle dziwić, że jest więcej NSów i nie rozumiem w ogóle tego rozdziału na steam i ns. Otwarcie serwera TP tylko dla STEAM będzie niekorzystne, bo mamy w Polsce nieliczne już serwery STEAM, które z dnia na dzień padają. Nie mówiąc już o TP, które co prawda przyciąga graczy, ale nie jest racjonalnym punktem dla steam. Przypominam, że jeszcze rok temu Owoce-Egzotyczne były full, steam rzecz jasna, a dzisiaj? W najmniejszym stopniu mnie to nie dziwi, że NS jest więcej, niż S. Jest też tak, że mądrzy ludzie na świecie są w mniejszości. Największą bolączką demokracji jest to, że idioci decydują o losach całego społeczeństwa. Zapytaj przeciętnego wyborcę - Dlaczego oddał/a Pan/i głos na partie x ? - 90% społeczeństwa nie będzie potrafiło odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Co do drugiej poruszonej przez Ciebie kwestii w w/w cytacie : Dochodzimy do pytania ilość, czy jakość ? Ja preferuję jakość. Zadaj sobie pytanie, co ma zrobić gracz, który z chęcią pograłby na TP, ale co wejdzie na jakiś okazuję się, że jest S/NS i krew go zalewa, gdy słusznie lub nie dopatruję się u kogoś cheatów. Wiadomo, że NS może mieć większego skilla, ale gracz, który pierwszy raz wbiję na taki serwer, ucieknie z niego tak szybko jak wszedł. Przyczyna jest prosta " nie będę grał z cheaterami ! Poszukam sobie jakiegoś TP tylko dla S" . Tu pojawia się szansa dla tejże sieci, aby wprowadzić niemalże monopol na serwery tp(DOBRE!). Trzecia sprawa. Nie polemizuje, że brakuje, ale czy to jest wystarczający argument, aby takie coś utworzyć? @Nesty Kto się nie rozwija ten się cofa.Jeżeli gra jest warta świeczki to trzeba w nią zagrać. Czwarta sprawa. Tak naprawdę nie ma co pchać się już do CS 1.6, a przenieść się rzeczywiście na CS:GO i utworzyć szerokie grono graczy. FG powinno być centrum gier, a nie skupianie się tylko na CS 1.6 i robienie serwera STEAM "bo poszerzy to horyzonty" - czyje? Zawsze byłem zwolennikiem rozwoju. Centrum gier to dobry kierunek. Fundament już masz, ale wszystko musisz robić małymi kroczkami ( ang. baby steps ). Wiesz, że zmiana oferty programowej( przejście z 1.6 na GO) równa się utracie znacznej ilości użytkowników/graczy. Proponuję Ci zrobić ankietę : Ile osób posiada w swojej kolekcji CS:GO. Większość osób, które go nie posiadają po prostu odejdą z sieci. Sztuką do sukcesu Nesty jest zjeść ciastko i mieć ciastko. Celem ku temu są właśnie baby steps. Edytowane 22 Lipca 2014 przez rozgrzewka
Właściciel GET Opublikowano 21 Lipca 2014 Właściciel Opublikowano 21 Lipca 2014 Zależy co masz na myśli pod słowem "grywalność". Co do struktury demokracji, nie będę się wypowiadał, bo ja uważam demokrację za kretynizm totalny. My również stawiamy na jakość serwerów, a nie na ich ilość. Fragujemy.com rozwija się małymi krokami, istniejemy długo, a mimo to inni w ciągu tego, co istniejemy zbudowali większe potęgi. Teraz niestety są to trupy pod względem serwerów niż forum.
Właściciel GET Opublikowano 22 Lipca 2014 Właściciel Opublikowano 22 Lipca 2014 Bardzo bym Cię prosił, żebyś przestał edytować swoje posty i to, co na dole napisałem odpowiadać. Bo ja nie będę co chwilę sprawdzał czy Ty napisałeś coś, edytowałeś i cholera wie co jeszcze. Dajesz mi mądre rady, ale czy koniecznie potrzebne? Ja mam swoje doświadczenie, wiem co mówię w tej kwestii i ja oczywiście jestem zwolennikiem merytorycznej dyskusji jaką toczysz tutaj. Ale na litość, nie wygłaszaj mi modlitw o ciastkach, bo to jest naprawdę mało znaczące. Ja nie proponuję żadnej kasacji CS 1.6, tylko zastopowanie rozwoju serwerów w tej grze. Ale nigdzie nie wspomniałem, że z tych serwerów chcę zrezygnować na rzecz CS:GO, bo byłoby to cios w plecy. Chcemy poszerzać ofertę i przekształcić Fragujemy.com w centrum gier. I nikt nie powiedział, że będą kasacje, wręcz przeciwnie. 1
rozgrzewka Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 Zależy co masz na myśli pod słowem "grywalność". Co do struktury demokracji, nie będę się wypowiadał, bo ja uważam demokrację za kretynizm totalny. Parafrazując słowa Winstona Churchill'a " demokracja to parszywy ustrój, ale nic lepszego dotychczas nie wymyślono" . Ten sam człowiek powiedział : " Żeby zrozumieć jak głupia jest demokracja wystarczy 5 minut z przeciętnym wyborcą ". Uważam podobnie. Polska powinna posiadać silnego prezydenta ... i skończe lepiej na tym bo się rozpędzę, a nie chcę mówić o polityce w tym temacie. Fragujemy.com rozwija się małymi krokami, Czy nie uważasz, że kolejnym krokiem może być uruchomienie serwera TP?
rozgrzewka Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 Z góry przepraszam za edytowanie swoich postów, ale nie chciałem pisać ich jeden pod drugim. W celu zachowania norm rozmowy. :)
Właściciel GET Opublikowano 22 Lipca 2014 Właściciel Opublikowano 22 Lipca 2014 Nie zawsze są do tego środki. I proponuję Ci również zrezygnować z tego różowego i wielkich liter, bo nie za dobrze się to czyta. Ratuję Cię retoryka wypowiedzi oraz styl.
rozgrzewka Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 Swoją drogą zastanawiałeś się kiedyś nad wykorzystaniem banerów, które pojawiają się po wejściu na serwer jako miejsca, które mógłbyś przeznaczyć potencjalnym reklamodawcom ?
Właściciel GET Opublikowano 22 Lipca 2014 Właściciel Opublikowano 22 Lipca 2014 Taki sposób zaśmiecania nas nie interesuje. Wolimy uczciwe praktyki, szanując graczy i ich przestrzeń. Nie dyskutujmy o tym... TP jest w planach i będzie mam nadzieje.
rozgrzewka Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że i tak od razu naciskam Enter, jak większość graczy, a co " napisane " nie interesuje mnie . Nikt nie miałby nic przeciwko, z prostego powodu i tak ten baner musi wyłączyć i tak :). Nie widzę w tym nic nieuczciwego.
rozgrzewka Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Stay tuned! Wiem, co to oznacza i bardzo się z tego cieszę, że potwierdziłeś moje przypuszczenia.Aczkolwiek dajmy szansę wypowiedzenia się innym. Być może nie tylko ja na tej sieci jestem wielkim entuzjastą serwerów TP. :) Edytowane 22 Lipca 2014 przez rozgrzewka
Właściciel GET Opublikowano 22 Lipca 2014 Właściciel Opublikowano 22 Lipca 2014 A ja z doświadczenia wiem, że to graczy denerwuje i powstaje mnóstwo durnych tematów jak się tego pozbyć... Mamy MOTD z Neobans, które zawsze się wyświetla na początku mapy. Co chwile jakiś jest temat z prośbą o usunięcie, bo każdy uznaje to za reklama, a tak nie jest - to nie jest reklama... Więc opowiadasz bajki. Bo o ile ja też naciskam enter i nie widzę problemu, tak wytłumacz to wszystkim graczom. Tak samo jak jest problem to od razu uciekają, a nie pomagają i mówią (wiernie cytując): "chujowy serwer" "zjebany serwer" "lagi w pizdu", a nie rozumieją, że każdy problem jest innej wagi i nie jest tylko związany z błędnym działaniem serwera, a sił wyższych. I jeszcze coś: nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Nie chodzi o to, aby robić podwójne posty, spamować za każdym razem. Ale skoro masz odpowiedź na Twój następny post, to odpowiadaj ponownie nie tworząc spamu. A nie, że poprzedni post edytujesz i odpowiadasz na mój poniższy. 1
rozgrzewka Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Rzuciłem tylko jeden z wielu pomysłów, które chodzą mi po głowie. Rzeczywiście... masz rację. Czasami głupota ludzi i ich nieporadność jest zatrważająca, za co należy podziękować " czerwonej hołocie ", która skutecznie zaszczepiła w społeczeństwie bakterie socjalizmu... Edytowane 22 Lipca 2014 przez rozgrzewka
Zasłużony Fragowicz kanix Opublikowano 22 Lipca 2014 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 Co do serwerów typu TP to bardzo lubię grać na nich - jestem zwolennikiem współpracy w grze.
SQN Opublikowano 22 Lipca 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 Ja od niedawna zaczalem grac mixy/mieszance podoba mi sie taka rozgrywka wiec z przyjemnoscia pogralbym na TP.
SPOK3Y^ST3GA^^C3P Opublikowano 22 Lipca 2014 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 22 Lipca 2014 Ja grywam na serwerze AIM (wiadomo only Steam) i zawsze jest 8-12 osób, nawet o 10 jak niektórzy jeszcze śpią. Sam na starym Steamie miałem około 30 znajomych, którzy aktywnie grali na FG (i grają), dlatego można pomyśleć o serwerze Steam, lecz nie na 31 lecz na coś mniejszego - mniej się płaci za "wynajem", a graczom się lepiej gra.
rozgrzewka Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Emerytowany Fragowicz Opublikowano 23 Lipca 2014 Zapraszam do wypowiadania się. Póki co swoje zdanie wyraziło 5 osób, a jest Nas troszkę więcej. ;)
Rekomendowane odpowiedzi