Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

urbino_12_electric_6_galeria.jpg

„Firma Solaris wyraża oburzenie z powodu decyzji Miejskich Zakładów Autobusowych w Warszawie i wyboru oferty na autobusy elektryczne chińskiej produkcji. Polski producent uważa, iż jest to działania na niekorzyść polskich podatników i polskiej gospodarki, a w szczególności na niekorzyść mieszkańców Warszawy” – czytamy w oświadczeniu wydanym przez firmę spod Poznania. W piątek MZA ogłosiły, że przetarg na dostawę 10 autobusów elektrycznych dla stolicy wygrała chińska firma BYD.

BYD za dziesięć autobusów eBus zażądał 15.576.346,94 zł. Z kolei Solaris zaoferował cenę 21.894.000 zł. Obie oferty w ogłoszonym w styczniu przetargu zmieściły się w tym, co na autobusy planowało wydać miasto (ponad 23 mln zł), ale gdy przed miesiącem otwarto oferty, było wiadomo, że Solarisowi trudno będzie pobić chińską propozycję, bo kryterium ceny decydowało w 90 proc. o ostatecznym rozstrzygnięciu przetargu.

Więcej?http://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/warszawa-solaris-oburzony-wyborem-chinskich-autobusow-2236.html

BYD_K9_01z_dw.jpg

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Tak jak wszędzie cena zawsze gra pierwsze skrzypce ale nie zawsze cena = jakość. Zastanawia mnie jednak jak będzie wyglądał serwis tych autobusów ale to już problem urzędu miasta. Już raz Polska nacięła się na chińską firmę COVEC efekt był taki jaki wszyscy wiemy.

• Właściciel
Opublikowano

Z jednej strony się nie dziwię, bo Solaris chciałby stać się monopolistą na rynku. Wystarczy zauważyć jak jakość tych autobusów zmalała w porównaniu do powiedźmy 2007-2008. Niestety taka jest prawda w mojej obiektywnej ocenie. Ale z drugiej strony też nie jestem za tym, aby rynek chiński aż tak bardzo nie destabilizował rynku polskiego. W końcu nie ma to jak polskie produkty. 

Tak jak wszędzie cena zawsze gra pierwsze skrzypce ale nie zawsze cena = jakość.

Nie można w ten sposób mówić, że nie zawsze cena nie jest równa jakości. Zawsze cena z czegoś wynika. Solaris ma produkty wysokiej jakości, a w/w moje stwierdzenie odnośnie malejącej jej odnosi się do takiego kontekstu, że stali się dość dużym eksporterem, więc ilość zamówień jest ogromna. Chiński autobus ma niższy koszt, ale warto zwrócić uwagę na cenę produktów, urządzeń i siły roboczej w tamtych rejonach. W Polsce zawsze będą koszty wyższe niż w innych krajach z powodów chociażby gospodarczych, które nie są zadowalające. Zawsze warto pamiętać o tym, że jeżeli przykładowo Polska firma Solbus wyprodukowałaby autobusy takie jak wyżej, lecz w cenie 13 mln, a Solaris za powiedźmy 22 to Solbus na czymś po prostu oszczędza. Nie ma innej rady. I obawiam się coraz bardziej, że nie tyle co Solaris, ale konern BMW czy Mercedes celowo produkuje samochody po to, aby za 4-5 lat kupić nowy. Tak jest w Niemczech przede wszystkim. Jak myślicie, dlaczego ceny samochodów są tam niskie, zaś robota dla mechaników bardzo wysoka? Właśnie dlatego. Tam za pierdółkę skasują Ci 1500 jewro, a w Polsce 500-600. Zatem nieopłacalne jest naprawianie samochodu, a kupienie nowego. Na razie starczy tego co powiedziałem, kiedyś napiszę jak wielkie koncerny (chociażby farmaceutyczne) posługują się UE po to, aby gorsze koncerny raz na zawsze padły. 

Zastanawia mnie jednak jak będzie wyglądał serwis tych autobusów ale to już problem urzędu miasta. 

Nie będzie żadnego problemu.

• 6 lat później...
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

fg_gun.png

*** Wiadomość została wygenerowana automatycznie ***

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do Archiwum

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie!

• Ustrzel fraga! (+) 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności