Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, planuję zakupić sobie drugi komputer do kolekcji, tym razem do gier, aniżeli do pracy. Chodzę po forach i zarzucam ten temacik.

Do rzeczy: 

Budżet to 5000zł

Nie chcę nic składać, interesuję mnie już złożona opcja, oczywiście bez OS ze względu na wygórowaną cenę (~650zl) za sam system, który zdobędę 10 razy taniej.

Z racji że gdzieś tam w tym IT się siedzi, chociaż kompletnie nie od strony podzespołów - wiem że intel ostatnio nie ma za dobrych produktów, dlatego procesor AMD zdecydowanie do mnie przemawia. Dodatkowo karta nvidia wchodzi w grę. Te dwie rzeczy są dla mnie "must have". 

Jeżeli chodzi o ram, 16 również będzie okej, chociaż liczę że w tej kwocie zyskam coś z 32.

Monitor, myszkę, klawiaturę, słuchawki i mikrofon mam. Interesuję mnie sama puszka. 

Na swoje oko znalazłem coś takiego, ale nie mam pewności

Lenovo Legion T5 Ryzen 5-7600/32GB/1TB RTX5060

Z góry dziękuję za zaangażowanie 

Opublikowano

Słuszna decyzja, ceny idą ostro w górę widać to po samym ramie, dlatego jak ktoś chce nowego kompa albo zrobić up.  To najlepszy moment :) 

Od siebie mogę Ci polecić „porady komputerowe” na fb, wystarczy, że wkleisz tam to co tutaj i mózgowcy się rzucą, zapodając najlepszy zestaw w tej kwocie. Na 100% odradzam Ci kupno gotowca, jest to typowy skok na kasę. 
podaj link co masz na oku albo nawet odezwij się na Steam to może bd mógł jakoś pomóc ;)

• Ustrzel fraga! (+) 2
Opublikowano

Spróbuję przez fb, o ile przyjmą nowe konto bo osobiście nie korzystam ^^

Znalazłem coś takiego:

https://www.x-kom.pl/p/1361172-desktop-lenovo-legion-t5-ryzen-5-7600-32gb-1tb-rtx5060.html

Kwestia jest taka że nigdy nie skręcałem komputera, może być z części oddzielnych, lecz od razu żeby ktoś to złożył razem.

Opublikowano

I widzisz tu masz kwotę 4600, na fb na 100% Cię przyjmą i polecą coś o wiele lepszego. Bo już tutaj widzisz masz Procka gdzie tak naprawdę 7500f bardziej się opłaca bo jest tańszy, a różnica w wydajności to chyba ok 2%. 
Ja mam 7500f + xfx Rx 7800 xt 16gb co teraz wychodzi jakieś 2760zl 

7600 + rtx 5060 8gb = 2100zl 

Nie wiem w jakie gry celujesz ale na 8gb vramu możesz się zawieść. Jak bd pisał na fb pamiętaj, żeby też doprecyzować w jakiej rozdzielczości masz zamiar grać :) 

co do składania to się nie dziwię bo ceny mają też zaporowe :) osobiście wszystkie podzespoły kupiłem i zaniosłem do złożenia, wyszlo mnie to 200zl z instalacją win, aktualizacjami i ustawianiem wszystkich pierdol. Kupno samego Win11 to ok 110zl 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Zawsze jak karta to celuję w nvidie. Skąd decyzja u Ciebie na radeona?

Opublikowano

W tej kwocie wtedy nie było nic lepszego :) +16gb vram 

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

5k hm da radę coś z tego wycisnąć, karta możesz celować w nvidie 2060, procesor i płyta główna a to bym musiał popatrzeć ale od msi są dość tanie, procek i7 gen 5, chłodzenie, od be quiet, zasilacz 700w na spokojnie starczy z zapasem, ram z tymi cenami teraz niby ciężko ale myślę że znajdziesz jeszcze nawet po 400zl z 16gb ramu, ogólnie liczę że ci się uda 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano (edytowane)

Generalnie na dzisiaj temat kupna podzespołów jest ciężką sprawą patrząc co się aktualnie dzieje na rynku - ramy to jakiś kosmos. Natomiast mogę Ci zasugerować grupki na fejsie, tam są bardzo klarowne i doświadczone osoby, które złożą ci z pewnością jak najlepszy sprzęt - jakościowo i cenowo. Sam jestem na paru grupach, na każdej z nich są ogarniacze - jeżeli chcesz to podlinkuję na PW. Odradzam składanie samemu bez wiedzy lub z pomocą pracownika danego serwisu poprzez chat - nie rób tego błędu co ja :P Na grupkach ludzie, którzy komplementują takie zestawy dziesiątkami nie zrobią Ci krzywdy - fachowcy :) 

Od siebie mogę dopowiedzieć - tak jak sam napisałeś w temacie, tak - AMD jest obecnie lepszą opcją, ma lepsze perspektywy na przyszłość, ew. upgrade.

Edytowane przez uhtredd
  • Ustrzel fraga! (+) 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)

Wybór, który wskazałeś, jest bardzo solidnym fundamentem, szczególnie biorąc pod uwagę obecną sytuację rynkową Seria Lenovo Legion T5 cieszy się dobrą opinią ze względu na przyzwoitą kulturę pracy i przemyślaną cyrkulację powietrza, co w "gotowcach" nie zawsze jest standardem.Oto szczegółowa analiza Twojego pomysłu oraz alternatywy w budżecie do 5000 złTwoja propozycja z Ryzen 5 7600 i RTX 5060 jest bardzo rozsądna i w 100% wpisuje się w twoje wymagsnia.Jeśli znajdziesz wersję z kartą RTX 5060 Ti w tej samej cenie (co zdarza się na promocjach), warto dopłacić te kilkaset złotych dla dodatkowych rdzeni CUDA i wyższego taktowania:

Edytowane przez GENERAL ALADEEN
  • Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano (edytowane)

Udało mi się dorwać rtx4060 i wzmocniony potężnie i7, wydałem trochę więcej, ale jak mus to mus, przynajmniej jest mobilna jednostka. Chociaż procka mogłem wziąć AMD, bo jednak temperatury się podnoszą na i7. Najnowsze tytuły chodzą jak marzenie - wysokie/średnie a i ultra w grach ~6/7 letnich, w 1.6 do 1200fps z kamerą w glebę, więc na pewno zajrzę na DR pokicać.

No niestety z RAMem się nie wyrobiłem - też zostało tylko 16gb :(

Dzięki bardzo za zaangażowanie Kochani, można zamknąć. 

Edytowane przez D3STINY
  • Zmieszanie 1
  • Serduszko fragowe (+) 1
  • Emq zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności