Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta : H110M PRO - D
Posiadam 2 sloty na pamięć ram. Mam 1 pamięć Ram 8gb. W jednej szynie wykrywa ram i komputer działa normalnie , zas gry ten sam ram włożę do drugiej szyny pali się kontrolka DRAM i brak obrazu z monitora. Myslalem nad dokupieniem 1 kości ram ale nie wiem czy jest sens. Wie ktoś o co chodzi?

Opublikowano

możesz spróbować reset biosu (wyjąć te baterie o o kształcie talerza) może ustawienia częstotliwości (jesli kupowałeś używaną) zostały zapamiętane z poprzednika a twoja jest za słaba twojego ale z opisu najprawdopodobniej masz przerwaną linie cpu-dimm, ram pewnie nawet by nie został rozpoznany jeśli masz gwarancje i za darmo możesz ewentualnie odesłać na diagnoze płytę ale jeśli musiałbyś płacić nie opłacałoby się jej naprawiać.

Opublikowano

Ale mam tylko jedną pamięć ram i jak kupilem płytę główną to ram siedział powiedzmy w szynie A ... Po jakimś czasie nie pokazywało obrazu z monitora więc przepialem TEN SAM RAM na szynę B i wszystko lata. Tylko chodzi mi o to że myślałem nad zakupem 2 kości ram i chciałem sprawdzić czy w szynie A nadal występuje ten problem (bo stało się tak o dziś dziala jutro nie - nie majstrowalem tam). Reset biosa może pomóc?

• Fragowy Mister
Opublikowano

Zresetuj BIOS i sprawdź. Najgorsze co cię spotka to pewnie pomieszany boot order bo o podkręcaniu na tej płycie to nie wspomnę...

Co do zakupu drugiej kości to najłatwiej jakbyś kupił drugą identyczną, dwie kości nie mogą działać jednocześnie na różnych częstotliwościach i timingach - z tym trochę babrania jest potem jak chcesz dwie rózne kości zmusić do działania. Jak nie masz możliwości kupienia drugiej takiej samej kości (oczywiście zakładając że ten drugi slot magicznie zacznie działąć) to proponowałbym kupić jedną kość a większą - wsadzić w działający slot i cię nie obchodzi. A starą sprzedać/oddać potrzebującym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności