Legendarny Fragowicz Bersiak! Opublikowano 28 Września 2021 Legendarny Fragowicz Opublikowano 28 Września 2021 Witam! Jakieś dwa tygodnie temu z uwagi na spowolnione ruchy mojego chrupka, postanowiłem wymienić twardy dysk. Razem z dyskiem został zmieniony również system (wcześniej był Windows 8.1, obecnie jest Windows 10 Home). Obecnie wszystko działa płynnie i pięknie, ale jest niestety "ALE"... Wcześniej nie miałem problemu z FPS oraz płynnością gry w tzw. SG, a po wymianie dysku takowe problem się zaczęły. Maksymalna liczba FPS to 60. Jeżeli chodzi o config to ustawiłem wszystko co możliwe żeby zwiększyć FPS, w panelu NVIDIA wyłączyłem synchronizację pionową oraz ustawiłem inne ustawienia typowo pod 1.6 (ustawienia zalecane na innych forach). Niestety nie dało to żadnego rezultatu... Co jest najśmieszniejsze... W ustawieniach startowych (właściwości w STEAM) dodałem komendę "-nofbo", która pozwala osiągnąć więcej niż 60 FPS, jednak z tą komendą widok gry jest dość "zjebany?" i widoczne są czarne paski po bokach ekranu. Oczywiście próbowałem to naprawić komendą "-stretchaspect", jednak powoduje to powrót do 60 FPS. Ktoś coś?
Legendarny Fragowicz Kubuś :> Opublikowano 28 Września 2021 Legendarny Fragowicz Opublikowano 28 Września 2021 24 minuty temu, Bersiak! napisał: panelu NVIDIA wyłączyłem synchronizację pionową oraz ustawiłem inne ustawienia typowo pod 1.6 a wyłączyłeś w cs'ie? jak nie to wejdź w opcje video i masz tam 'wait for vertical sync' wyłącz to w pizdu i powinno pomóc 2 1
Legendarny Fragowicz heroine Opublikowano 28 Września 2021 Legendarny Fragowicz Opublikowano 28 Września 2021 Po zmianie windowsa z 7 na 10 tez miałam ten problem, zmieniłam ustawienia grafiki w grze (nie ma już fhd xD) i jest znośnie, fps_max 300 a i tak fpsow jest od 80 do 100 max. Nie wiem czy to wina kompa czy właśnie tego windowsa, chociaz u Ciebie z tym drugim problemu być nie powinno, z racji tego iż 8.1 był bardziej „wymagający?” Niż 10. 1
Zasłużony Fragowicz Damo Opublikowano 28 Września 2021 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) Może spróbuj tak: - Zakładka Video, zaznacz: Low video quality... ( ma to samo zastosowanie co -nofbo ) oraz ustaw gl_ansio 16 i wyłącz CS-a. - Odpal panel sterowania nvidia, zarządzanie ustawieniami 3d, filtrowanie anizotropowe: pod kontrolą aplikacji, wygładzenie krawędzi - tryb: zastąp ustawienia aplikacji i niżej 2, 4, 8 <- to już według własnych preferencji. - Dalej w panelu, zakładka: Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu, zaznacz Pełny ekran oraz niżej Pomiń tryb skalowania... Daj znać czy wygląd gierki jest ok, nie ma pasków i czy FPS-y są w porządku. Edytowane 28 Września 2021 przez Damo 1 2
Legendarny Fragowicz Bersiak! Opublikowano 29 Września 2021 Autor Legendarny Fragowicz Opublikowano 29 Września 2021 23 godziny temu, Jagermeister napisał: a wyłączyłeś w cs'ie? jak nie to wejdź w opcje video i masz tam 'wait for vertical sync' wyłącz to w pizdu i powinno pomóc Oczywiście, że tak! 22 godziny temu, Ruri napisał: Po zmianie windowsa z 7 na 10 tez miałam ten problem, zmieniłam ustawienia grafiki w grze (nie ma już fhd xD) i jest znośnie, fps_max 300 a i tak fpsow jest od 80 do 100 max. Nie wiem czy to wina kompa czy właśnie tego windowsa, chociaz u Ciebie z tym drugim problemu być nie powinno, z racji tego iż 8.1 był bardziej „wymagający?” Niż 10. Nie znam się na tego typu rzeczach, ale na 8.1 nie miałem podobnych problemów... 20 godzin temu, Damo napisał: Może spróbuj tak: - Zakładka Video, zaznacz: Low video quality... ( ma to samo zastosowanie co -nofbo ) oraz ustaw gl_ansio 16 i wyłącz CS-a. - Odpal panel sterowania nvidia, zarządzanie ustawieniami 3d, filtrowanie anizotropowe: pod kontrolą aplikacji, wygładzenie krawędzi - tryb: zastąp ustawienia aplikacji i niżej 2, 4, 8 <- to już według własnych preferencji. - Dalej w panelu, zakładka: Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu, zaznacz Pełny ekran oraz niżej Pomiń tryb skalowania... Daj znać czy wygląd gierki jest ok, nie ma pasków i czy FPS-y są w porządku. Paski po boku zniknęły, ekran jest w końcu normalny. FPS'y na chwilę obecną też są w granicach 85-100 (zależy od części mapy) Została jeszcze kwestia granatu dymnego... Jak wchodzę w SG to FPS'y spadają do 15-25. Idzie to jakoś zwalczyć? Tak jak wspomniałem wyżej, nie znam się na tego typu rzeczach, a wcześniej takie problemy nie były mi znane. 1
Legendarny Fragowicz Kubuś :> Opublikowano 29 Września 2021 Legendarny Fragowicz Opublikowano 29 Września 2021 Nie wiem czy nie musisz zejść do rozdziałki 640x480 w takim wypadku, pamiętam że na moim starym kompie musiałem tak zrobić, żeby w sg mieć stałe 100 fps.
Legendarny Fragowicz Bersiak! Opublikowano 29 Września 2021 Autor Legendarny Fragowicz Opublikowano 29 Września 2021 30 minut temu, Jagermeister napisał: Nie wiem czy nie musisz zejść do rozdziałki 640x480 w takim wypadku, pamiętam że na moim starym kompie musiałem tak zrobić, żeby w sg mieć stałe 100 fps. Co prawda przez te wszystkie lata wzrok mi się pogorszył, ale aż tak źle nie widzę... 4
Zasłużony Fragowicz Damo Opublikowano 29 Września 2021 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 29 Września 2021 7 godzin temu, Bersiak! napisał: Została jeszcze kwestia granatu dymnego... Jak wchodzę w SG to FPS'y spadają do 15-25. Idzie to jakoś zwalczyć? Tak jak wspomniałem wyżej, nie znam się na tego typu rzeczach, a wcześniej takie problemy nie były mi znane. Jedyna opcja to pogorszenie jakości / widoczności przez smoke'a, ale "polepszenie" wydajności, komenda: fastsprites 2
Legendarny Fragowicz Bersiak! Opublikowano 2 Października 2021 Autor Legendarny Fragowicz Opublikowano 2 Października 2021 W dniu 29.09.2021 o 23:23, Damo napisał: Jedyna opcja to pogorszenie jakości / widoczności przez smoke'a, ale "polepszenie" wydajności, komenda: fastsprites 2 Niestety nic to nie zmienia...
Rekomendowane odpowiedzi