Właściciel GET Opublikowano 27 Stycznia 2013 Właściciel Opublikowano 27 Stycznia 2013 Tłumy żegnają prymasa Józefa Glempa Przewodził Kościołowi w najtrudniejszych momentach współczesnej historii Polski. Po długiej chorobie zmarł prymas senior kardynał Józef Glemp. Przez 28 lat pełnienia posługi prymasowskiej przyświecała mu dewiza "Przez sprawiedliwość ku miłości". Do końca pozostał bardzo bliski rodzinnym stronom. Inowrocław, w którym się urodził, odwiedzał co roku. Oddany wiernym i Kościołowi. Mimo ciężkiej choroby do końca był aktywny. Z ostatnią wizytą w Rycerzewie - miejscowości, w której spędził lata dziecięce i młodość kard. Józef Glemp był w listopadzie. Do swoich rodzinnych stron powracał przynajmniej raz w roku - w rocznice swoich urodzin i chrztu. I to właśnie w Inowrocławiu w dzień 80 urodzin zakończył trwającą 28 lat posługę prymasowską. - Cieszę się z tego okresu, że tyle dał mi pan Bóg sił, że mogłem to wszystko wykonać - mówił wtedy kard. Józef Glemp. --- Biskupi, księża, zakonnicy i zakonnice oraz tłumy wiernych uczestniczyli w żałobnej mszy świętej przy trumnie z ciałem prymasa Polski kardynała Józefa Glempa. Uroczysta liturgia rozpoczęła się w niedzielę po południu w kościele Świętego Krzyża na Krakowskim Przedmieściu. Mszy przewodniczył nuncjusz apostolski w Polsce abp Celestino Migliore, a homilię wygłosił przewodniczący Episkopatu Polski abp Józef Michalik. Obecni byli biskupi, m.in. metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz, metropolita krakowski kard. Stanisław Dziwisz, biskup warszawsko-praski abp Henryk Hoser oraz biskup polowy wojska polskiego Józef Guzdek. Przed rozpoczęciem mszy nuncjusz odczytał telegram od papieża Benedykta XVI. --- Urodził się z moim mieście.
Legendarny Fragowicz Riciooo Opublikowano 18 Października 2020 Legendarny Fragowicz Opublikowano 18 Października 2020 *** Wiadomość została wygenerowana automatycznie *** Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do Archiwum [!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie! 1
Rekomendowane odpowiedzi