Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opublikowano nagranie z zamachowcem, który przeprowadził najkrwawszy ataku w kościele św. Sebastiana w Negombo, w którym zginęło 110 osób. Wideo przedstawia moment tuż przed eksplozją.

Na nagraniu widać, jak mężczyzna z plecakiem i detonatorem w dłoni wchodzi do kościoła. To w nim ukrył materiały wybuchowe. Tuż przed wejściem do świątyni zamachowiec przechodzi obok dziewczynki, którą głaszcze po głowie. Chwilę później następuje wybuch. Eksplozja w Negombo była najgroźniejszą z serii skoordynowanych ataków, do których doszło w Niedzielę Wielkanocną na Sri Lance. Zginęło w niej co najmniej 110 osób. W sumie w niedzielnych atakach na Sri Lance zginęło 310 osób, a 500 zostało rannych. ISIS wzięło na siebie odpowiedzialność za niedzielne zamachy terrorystyczne na Sri Lance - poinformowała powiązana z tą organizacją agencja prasowa Amaq.

Źródło: https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/sri-lanka-opublikowano-wideo-z-najkrwawszego-zamachu-w-kosciele-aa-sWP7-iBy4-4HAV.html

• Smutek 2
  • Szok 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Jak dla mnie tragedia na wielka skale, ale do takich zdarzen bedzie nadal dochodzic. Jezeli sluzby otrzymaly wczesniej informacje o planowanych atakach najprawdopodobniej przez NTJ (taka lokalna grupa islamskich ekstremistow, najprawdopodobniej powiazana z tzw. Panstwem Islamskim - i tutaj dygresja: nie powinno sie uzywac nazwy ISIS, bo od 2014 roku, czyli gdy ogloszono Kalifat, ta nazwa z formalnego punktu widzenia nie powinna byc stosowana obecnie), a nic z tym nie zrobiono, to o skutecznosci dzialan prewencyjnych sluzb w tym kraju, jak i w krajach do Sri Lanki podobnych, nie ma co nawet rozmawiac.

P.S Gdzies wyczytalam, ze byl to "odwet" za ataki na meczety w Nowej Zelandii 

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

To się chyba,nigdy nie skończy. Żal,tylko tych niewinnych osób,które zginęły w taki sposób i taki dzień. Mam nadzieję,że sprawiedliwość dopadnie tych,którzy za tym stoją. Jak nie w tym życiu to w następnym.

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Szkoda, że takie akty terroru nigdy się nie skończą. Zwykli ludzie cierpią, często przypłacają własnym życiem za błędy oraz chciwość ludzi postawionych 'wyżej'. Nie mam pojęcia dlaczego nie możemy żyć w pokoju i troszczyć się o nasze wspólne dobro jakim jest Ziemia. Nie rozumiem dlaczego ludzie nie mogą pojąć tak prostych rzeczy, tak fundamentalnych. Poniżej zamieszczam zdjęcie z wydarzenia, które miało miejsce jakiś czas temu, ale w obliczu dzisiejszych czasów nadal aktualne i dające przykład. 

1035668863_84eaa62921e637415bbb715f50895be8780000.thumb.jpg.6731e4ef81d096d3abc594c1ea96cd84.jpg

Inną kwestią jest, że ludzie, często o mniejszym wykształceniu, mają skłonności rasistowskie i patrzą na wszystkie ataki jakoby były przeprowadzone przez muzułmanów. To jest absurd. Moim zdaniem sytuacja nie ustanie dopóki ludzie nie zrozumieją, że muzułmanie to jedno, a terroryści to drugie. 

Lekko odbiegłem od tematu, ale musiałem się podzielić swoimi przemyśleniami, bo coraz częściej widzę akty przemocy na tle narodowościowym i religijnym w naszym otoczeniu.

Pozdrawiam

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

kikla bomb atomowych wzdluz granic turcji, syri i sprawa rozwiazana. Nie wiem czy wiecie ale w niemczech  tego dnia rakietnicami zaatakowali idacych do kosciola 24 osoby rane i we francji atak na kosciol byl w Nowym Jorku zlapali kolesia z dwoma karnistrami bezyny w kosciele, a Noter..... w 2 miejscach zostalo podpalone moj kolega ma widok na katedre bo od dziecka prawie tam sie chowa i to nie byl samozaplon. Mamy otwarta wojne. 3 etapy sa:

1. Zajac Panstwa (oblec je) 

2. Niszczyc zabytki i osrodki kultury i religi.

3. Otwarta wojna

Teraz z Libi szykuje sie 900 tys. transfer 1 na 10 to bojownik Is nawet premier libi ostrzega ale go sie olewa.

Statystyki macie tutaj 

Średnio co miesiąc:

345 chrześcijan ginie z powodów związanych z wiarą
105 Kościołów i budynków chrześcijańskich jest spalonych lub zaatakowanych
219 chrześcijan jest przetrzymywanych bez procesu, aresztowanych, skazanych i uwięzionych

https://www.opendoorsusa.org/christian-persecution/

https://www.opendoorsusa.org/christian-persecution/world-watch-list/

Mamy otwarta wojne i media milcza bo LGBT ugrupowania i poprawnosc polityczna UNI i panst wywiera nacisk aby milczec.

Ps. Pracowalem z arabem i pytam sie co dla niego jest dzichad ? On do mnie dopoki ich religia nie bedzie na calym swiecie jako jedyna to dla nich caly czas jest dzichad.

W skrocie to nie jest religia (koran jest ksiega przemocy) jak to ludzie okreslaja to jest slepe posluszenstwo pranie czerepu od dziecka i fanatyzm. Gdyby Husajna nie zabili nie bylo by tego bo on takich pomylencow od razu wiecie co ... robil od tamtej pory caly swiat ma przej....

Utkwila mie jedna ich powiesc: Jezeli goscie ktorzy przyjda do ciebie zazycza towjej zony lub dzieci masz im ja dac, a jesli odejda to masz ich sciac. 

NO sory ale muzlim zostal zamieniony slowem islam, druga rzecz jesli jestes u nich w domu to nic ci nie grozi poza nim to masz kose w plecy. 

Ich religia i koran nakazuje nawracac w sposob bolesny jesli zlapie chcescijanina i powie ala.. ak.....  to ma dostac 100 chlost i 7 dni wiezienia, kobiety niewierne maja isc na niewolnice a jesli zona cie zdradzi masz ja sciac. 

To jest fanatyzm 21 wieku i prosze nie utoz..... to z religia.  Mam kilku znajomych arabow z wiary islamskiej i oni szanuja mnie za jedno bo im powiedzialem jak bedzie wojna to z mojej strony nie bedzie litosci tak jak oni nie beda mieli dla nas.

W wojnie, którą toczy islam z cywilizacją zachodnią zamachy terrorystyczne są akcjami dywersyjnymi, które odwracają uwagę od znacznie poważniejszego zagrożenia: systematycznego zasiedlania Europy przez muzułmanów. Zamachy tak absorbują uwagę nie tylko publiczności, ale też mediów, że proces zasiedlania odbywa się bez poważniejszych sprzeciwów. Islamskie ośrodki w krajach arabskich nie ukrywają, że ich celem jest podbój Europy. Osiedlanie się na naszym, kontynencie milionów muzułmanów ma doprowadzić do ustanowienia tu ich władzy oraz prawa szariatu. Europa ogłosiła wojnę z terroryzmem. W wojnie tej wróg został błędnie zdefiniowany. To nie terroryzm, ale arabski islam w wersji wahabickiej i salafickiej toczy wojnę z Europą. Terroryzm to tylko dywersja.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
46 minut temu, SMIGLO napisał:

Ps. Pracowalem z arabem i pytam sie co dla niego jest dzichad ? On do mnie dopoki ich religia nie bedzie na calym swiecie jako jedyna to dla nich caly czas jest dzichad.

W skrocie to nie jest religia (koran jest ksiega przemocy) jak to ludzie okreslaja to jest slepe posluszenstwo pranie czerepu od dziecka i fanatyzm. Gdyby Husajna nie zabili nie bylo by tego bo on takich pomylencow od razu wiecie co ... robil od tamtej pory caly swiat ma przej....

Utkwila mie jedna ich powiesc: Jezeli goscie ktorzy przyjda do ciebie zazycza towjej zony lub dzieci masz im ja dac, a jesli odejda to masz ich sciac. 

NO sory ale muzlim zostal zamieniony slowem islam, druga rzecz jesli jestes u nich w domu to nic ci nie grozi poza nim to masz kose w plecy. 

Ich religia i koran nakazuje nawracac w sposob bolesny jesli zlapie chcescijanina i powie ala.. ak.....  to ma dostac 100 chlost i 7 dni wiezienia, kobiety niewierne maja isc na niewolnice a jesli zona cie zdradzi masz ja sciac. 

To jest fanatyzm 21 wieku i prosze nie utoz..... to z religia.  Mam kilku znajomych arabow z wiary islamskiej i oni szanuja mnie za jedno bo im powiedzialem jak bedzie wojna to z mojej strony nie bedzie litosci tak jak oni nie beda mieli dla nas.

Tu się z Tobą nie zgodzę, Tomku. Również mam kilku znajomych muzułmanów, którzy nie próbują mnie zabić tłuczkiem od mięsa na każdym rogu. Jak już wcześniej wspomniałem,  terror, a religia to dwie różne rzeczy.

Tak, nazywam to religią bo sam jestem wierzący ( chrześcijanin ) i jeżeli oni wierzą w Boga, tak jak chrześcijanie, to nie wiem dlaczego nie powinniśmy nazywać muzułmanizm religią. Jest duża różnica między muzułmaninem a islamistą: pierwszy się modli, a drugi pilnuje aby inni się modlili. Mohamed Adham Abd El Aal, przewodniczący Muzułmańskiego Związku Religijnego w Warszawie, dodał, że „każdy porządny muzułmanin jest przeciwny temu, co robią islamiści”. W wierze chrześcijańskiej również nie brak fanatyków. Również OGROMNYM problemem jest błędna interpretacja, nie tylko Koranu ale i Biblii. Ostatnio był przecież przypadek palenia ksiąg w jednym z polskich kościołów, bo "tak jest napisane w Biblii". Każdy, "dobry", człowiek nie chce wojny. Naprawdę, musimy otworzyć oczy, bo to nie jest problem religii, tylko ludzi. 

P.S. Ataki nie są wykonywane tylko przez 'isalmistów', ale również chrześcijan. To jest terror, a dla fanatyków "święta wojna" .

Edit. 

Do statystyk się nie odnoszę, bo to suche informacje. Co do Libii, to nie miałem pojęcia jak sprawa wygląda. Dziękuję, że mi to przybliżyłeś @SMIGLO. :) 

Edit. 2 

Myślę, że w ostatnim akapicie możesz mieć rację, ale kto to wie. ? 

Pozdrawiam 

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Pmietaj co im na sercu nigdy tego nie uslyszysz, ja usyszelm prawde. Powiedzialem ze jezeli ktos od nich by mi ruszyl zone dzieci to wydlubie mu oczy utne uszy i jezyk na koncu poder... gardlo. Dlatego dostalem odpowiedz co znaczy dla kazdego z nich dzichad dlatego sa oni w pracy przyjacielscy i ugoscza cie w domu. 

Kiedys tez mialem na poczatku samozachwyt nimi i ich religia ale szybko mi przeszlo na kontygencie co widzialem to moje.

• Ustrzel fraga! (+) 2
Opublikowano

Coś okropnego. Jestem ciekawy, co Ci niedorozwinięci ludzie wymyślą dalej.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
3 godziny temu, SMIGLO napisał:

kikla bomb atomowych wzdluz granic turcji, syri i sprawa rozwiazana.

Sprawa rozwiazana? W jaki niby sposob? 

Teraz z Libi szykuje sie 900 tys. transfer 1 na 10 to bojownik Is nawet premier libi ostrzega ale go sie olewa.

Patrzac na to jak wczesniej wygladaly migracje, to wcale nie jest az tak ogromna liczba (aczkolwiek kazdy z nas na pewno by chcial, zeby wgl nikt do nas nie przybywal, ale niestety nie da sie tego od tak zatrzymac, a szkoda...). Zreszta wiecej uchodzcow z Syrii i Iraku przybylo do panstw osciennych (czyli tych na Bliskim Wschodzie) niz do Europy. Do nas niestety przybywaja glownie migranci ekonomiczni.

Statystyki mozna zobaczyc tutaj: https://migration.iom.int/europe?type=arrivals

To, ze 1 na 10 to bojownik tzw. Panstwa Islamskiego, to sa spekulacje, bo skad mozna o tym wiedziec? Zreszta wiekszosc ekstremistow z tej organizacji terrorystycznej ucieklo do Europy juz z jakis rok temu, gdy rozpoczete zostaly operacje ladowe i masowe naloty na ich pozycje. Mowi sie, ze sa oni "uspieni" w panstwach europejskich i czekaja na decyzje z "gory": kiedy, jak i gdzie zaatakowac.

Pracowalem z arabem i pytam sie co dla niego jest dzichad ? On do mnie dopoki ich religia nie bedzie na calym swiecie jako jedyna to dla nich caly czas jest dzichad.

Pierwsza kwestia: Dzihad. Jest on interpretowany dwojako:

1. Maly dzihad - jest to wersja dzihadu, ktora Ty opisales, a ktora jest tak interpretowana przez ekstremalne ugrupowania. Czyli w skrocie: walka z niewiernymi, "swieta wojna" itp.

2. Wielki dzihad - jest on praktykowany przez wiekszosc muzulmanow, czyli walka z samym soba, ze swoimi slabosciami.

Niestety przez bledy Zachodu (chociazby tak jak napisales - obalenie Husajna, atak na Irak w 2003, na Afganistan, bezprecedensowe wspieranie Izraela) utworzyly sie liczne ugrupowania fundamentalistyczne, ktore zaczely prowadzic swieta wojne z Zachodem (czyt. USA i Europa). Dlaczego tak rosly w sile? Bo dali ludziom nadzieje, nadzieje na lepsze zycie przy ich boku. Obiecali usuniecie "wroga" (Zachod) i ich wplywow z Bliskiego Wschodu, pokazali i glosili najbardziej ekstremalne interpretacje islamu (salafizm - to wyznaje tzw. Panstwo Islamskie i wahabbizm - to wyznaje Al-Kaida), a ludzie nie majac praktycznie nic do stracenia (liczne kryzyse gospodarcze, wyzysk z ropy, przymusowe wprowadzanie demokracji itp) zaczeli sie do nich przylaczac (nie wszyscy, ale jednak tzw. Panstwo Islamskie uroslo w ogromna sile - zdobylo praktycznie wszystkie atrybuty panstwa (terytorium, ludnosc, wladze - oprocz uznania miedzynarodowego). To pokazuje jak bardzo ludzie w tamtym rejonie sa juz sfrustrowani tym, ze swiatowe mocarstwa w tym regionie prowadza swoje potyczki, chcac usilnie miec jak najwieksze wplywy tam (bo nie oszukujmy sie, ale to, jakie sa tam zloza ropy naftowej, zacheca kazde mocarstwo do tworzenia tam swoim wplywow). 

Tutaj male sprostowanie - Koran to normalne Pisamo Swiete (jak nasze), ono nie jest problemem. Problemem sa interpretacje Koranu, bo co szkola, co inne ugrupowanie czy muffti, to inna interpretacja. 

I tutaj sie z Toba zgodze, ze niestety od dziecka wpaja sie im wiare, np. od urodzenia szepcze sie bobasom wersety Koranu. Wpaja im sie, ze wiara jest najwazniejsza dla nich rzecza, ze wszystko kreci sie kolo Allaha. A zeby zachecic ich do zabijania, w szczegolnosci wlasnie poprzez samobojstwa za pomoca pasa szahida, wmawia im sie, ze meczenska smierc jest rowna z pojsciem do raju, gdzie na mezczyzn czekac bedzie 12 hurys (niewiast), a na kobiety 12 mlodziencow.

Podsumowujac: to, jaka fala tychze osob nas zalala, powinna nas niepokoic, bo niestety nic dobrego z tego nie wyjdzie. Przenosza oni swoja wiare, swoja kulture, a co najgorsze: swoje problemy na terytorium Zachodu, ktore jest odmienne kulturowo i politycznie. Jak temu zaradzic? Soft Power, ktorego uzywa UE nic nam nie pomoze. Trzeba zaczac stosowac Hard Power i doprowadzic do przymusowego powrotu do swoich ojczyzn. Niestety polityka migracyjna i azylowa UE na to nie pozwala, bo przeciez bawia sie w zbawcow swiata. 

Zreszta jest to temat rzeka i chyba nie ma na to prostego lekarstwa. 

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Rece odpadaja jak was czytam, ale czytajcie i praktykujcie w toco wam sie wciska @Świnka Peppa zapraszam na kontyn... wzgorza golan moze wtedy oczy sie otworza.  Pomieszkacie z nimi dluzej to sie przekonacie i klapki spadna z oczu i propaganda. No nic, nie bede sie juz wypowiadal bo szkoda szczepic jezyka.

A jesli chodzi o dane to byly dane wywiadowcze 1 na 10 byl w tej fali a co do libi ostrzezenia sa ze nawet 2 na 10 bedzie. ale jak zwykle olewka mediow bedzie mjak te 8 miliardow z UK z Tax co wyplynelo przez 20 lat.

Pytam sie Ahmeda z pracy starej co ty robisz z tymi zasilkami i 1000f co miesiac integracyjnego a on do mnie:

do rodziny wysylam bo walkczymy z niewiernymi.

• Śmiech 1
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
1 godzinę temu, SMIGLO napisał:

Rece odpadaja jak was czytam, ale czytajcie i praktykujcie w toco wam sie wciska @Świnka Peppa zapraszam na kontyn... wzgorza golan moze wtedy oczy sie otworza.  Pomieszkacie z nimi dluzej to sie przekonacie i klapki spadna z oczu i propaganda. No nic, nie bede sie juz wypowiadal bo szkoda szczepic jezyka.

Chyba nie przeczytales mojej wypowiedzi ze zrozumieniem, bo w wiekszosci aspektow Cie poparlam, jedynie z innej perspektywy przedstawilam kilka rzeczy.

Co do informacji z Libii, masz moze jakies zrodlo? Bo z ciekawosci bym poczytala.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

no fakt wybacz @Świnka Peppa  bo koncze projekt drona - nie powiem dla kogo ale tylko uchyle rombka ze bedzie zwalczal cele naziemne.... electronika pasja

• Smutek 1
  • 1 rok później...
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

fg_gun.png

*** Wiadomość została wygenerowana automatycznie ***

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do Archiwum

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie!

• Ustrzel fraga! (+) 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności