Właściciel GET Opublikowano 11 Listopada 2012 Właściciel Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam serdecznie, Chciałbym poinformować o zaistniałych problemach, które miały miejsce na serwerze 4FUN w wersji MAX wczoraj oraz LITE czyli FFA i DD2. Przejdę od razu do szybkiej wiadomości odnośnie 4FUN. Wczoraj występowały potworne niestabilności, które dzisiaj prawdopodobnie ustąpiły (nie dostaję żadnych skarg). Sytuacja mam nadzieję, że się nie powtórzy, ale o tym troszkę dalej. Natomiast co do LITE czyli FFA i DD2, nasz genialny admin "mr x" wykrył poważne problemy związane z serwerem DD2. Od nie tak dawna serwer(y) z LITE zaczęły pingować. Co to oznacza? Oznacza to, że bez przyczyny niektórzy gracze dostawali zbyt wysokie skoki pingów lub i też cały czas pingował. Jak się później okazało, nie było to wcale związane z FPSami serwera, które utrzymywały się powyżej 250! Z początku można rzec, że z jednej strony w to nie wierzyłem, ale kiedy ktoś na pewnym forum napisał odnośnie pingowania serwerów na adresacji 31.186 (czyli wersja LITE - ECO ATM), następnie kolejna osoba to potwierdziła, zdałem sobie sprawę, że nasz admin mówił prawdę. Czekałem na rozwój sytuacji, lecz dzisiaj zdarzyło się coś niebywałego. Serwery nasze z LITE zaczęły szaleć. W panelu pojawił się status "sprawdzam", ale serwery działały! Jednak działały, ale co chwilę się zawieszały! Związku z tym, jeszcze przed tym szaleństwem dzisiejszym założyłem wątek na tym pewnym forum i napisałem co się dzieje obecnie z serwerami w wersji LITE. Pracownik z pukawki napisał, że mam się do supportu zgłosić i tak też uczyniłem. Zgłosiłem problem i dzisiaj wieczorem lub w nocy zajmie się najlepszy specjalista powołany od tego, aby rozpatrzyć sprawę naszych wszystkich serwerów. Związku z tym serwery DD2 i FFA zostają wyłączone do jutra. No chyba, że Pukawka je włączy lub naprawią jeszcze dziś. Wszystko się okaże jutro, proszę pamiętać, iż tym wszystkim zajmie się najlepszy specjalista z czego jestem zadowolony, lecz wszystko okaże się w praniu. Za wszelkie problemy przepraszamy naszych graczy i zachęcamy do gry na serwerze 4FUN. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za coś, za co nie jesteśmy winni i nie znamy przyczyny. Proszę mi wybaczyć błędny językowe jeśli występują, lecz napisałem to na szybko. Pozdrawiam, administrator techniczny - Nesty
Legendarny Fragowicz blakk Opublikowano 11 Listopada 2012 Legendarny Fragowicz Opublikowano 11 Listopada 2012 nasz genialny admin "mr x" wykrył poważne problemy związane z serwerem DD2. Od nie tak dawna serwer(y) z LITE zaczęły pingować. To już Ci mówiłem dawno... że większość ludzi ma wysokie pingi. :) Wczoraj występowały potworne niestabilności, które dzisiaj prawdopodobnie ustąpiłyMiałem Ci pisać. Zdarzają się co godzinkę, dwie. :)
Właściciel GET Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Właściciel Opublikowano 11 Listopada 2012 Nie pamiętam kiedy mi to mówiłeś, mniejsza z tym. Ważne, że ten problem nie jest tylko u nas.
Core Opublikowano 11 Listopada 2012 Elitarny Fragowicz Opublikowano 11 Listopada 2012 No ja wczoraj miałem taką sytuacje na 4FUN-ie. Gram sobie i nagle na jakieś 20 sekund totalna zwiocha i po 20 sekundach "puściło" klikam TAB i kazdy gracz ping powyżej 200.
mrX Opublikowano 11 Listopada 2012 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 11 Listopada 2012 Cieszę się,że moje zgłoszenie zostało poważnie potraktowane,ponieważ serwer Only dd2 jest dla mnie priorytetem i jako Administrator serwera" zgłoszenie tego typu problemu było moim obowiązkiem".Mam nadzieję,że wszelkie problemy z tym związane zostaną pomyślnie naprawione.Pozdrawiam
Właściciel GET Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Właściciel Opublikowano 11 Listopada 2012 Dostałem kolejne informacje, tym razem od administratora sieci innej, który posiada serwer na innym hostingu łącza ATMAN i takie same problemy występują. Oznacza to, że problem nie jest po stronie Pukawki tak jak sądziłem od początku.
Właściciel GET Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Właściciel Opublikowano 11 Listopada 2012 Kolejne informacje oraz wyjaśnienie w sprawie serwera DD2 i FFA: serwer szalał, pozwoliłem sobie tak to określić, zawieszał się i odwiedzał związku z tym odpowiedź: "[...] wynikał on z błędu w oprogramowaniu filtrującym niechciany ruch sieciowy (flood) do serwerów. Przez przypadek do filtru zapisane zostały niewłaściwe adresy, łącznie z adresem panelu, co blokowało możliwość określenia statusu[...]" Dodatkowo kolejne informacje, że na kolejnym hostingu "zabijaka" eTop Warszawa miała problemy z pingami. Związku z tym infrastruktura Pukawki nie jest niczemu winna.
Zasłużony Fragowicz Haczyk Opublikowano 12 Listopada 2012 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 12 Listopada 2012 Cieszę się,że moje zgłoszenie zostało poważnie potraktowane,ponieważ serwer Only dd2 jest dla mnie priorytetem i jako Administrator serwera"Podobnie jak dla mnie FFA. Również wypowiem sie jako H@ FFA. Zauważyłem ze FFA jest wyłączone jak i DD2 wiec odrazu zrozumiałem ze to nie typowy (bład serwera np odnośnie zle wgranej mapy itp) , logowałem sie do panelu próbowałem włączyć jednak serwer odmawiał , postanowiłem czekac na dalsze informacje odnośnie naszego hosta ponieważ jak wcześniej mówiłem domyśliłem sie ze problemy stoją po jego stronie ;) .
Właściciel GET Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Właściciel Opublikowano 12 Listopada 2012 Jeśli chodzi o ten status "sprawdzam" to Pukawka w wątku na pewnym forum napisała coś takiego (poza wiadomością z panelu): jeśli coś jest w [ ] to oznacza, że jest o mnie mowa [JA] zasugerował się (i słusznie, bo to ma prawo być wiarygodne) statusem serwera w panelu, który wskazywał na brak odpowiedzi z serwera. Serwer w tym czasie faktycznie działał poprawnie, jednak doszło do przypadkowego zablokowania łączności między panelem i serwerami, dlatego status wyświetlany był nieprawidłowo. Błąd po otrzymaniu zgłoszenia natychmiast poprawiliśmy. Jest to nasz błąd, mea culpa. Co do niestabilności, na chwilę obecną okoliczności są nieznane i prawdopodobnie występowały na każdej usłudze, która jest kolokowana w ECO ATM czy eTop Warszawa lub usługi, które są poprowadzone dodatkowo przez te lokalizacje. W sobotę mogliście zauważyć, że strona Fragujemy.com działała wolniej - właśnie to mogło być wynikiem tego, że coś było na łączu w Warszawie. Przypomnę, że w tym roku UnixStorm puścił łącze dodatkowe przez Warszawę, aby usługi działały jeszcze szybciej. Pukawka opisuje tak to: Co do niestabilności opóźnień sieciowych (potocznie "pingów"), ich źródło na chwilę obecną nie jest znane. Przesłane przez [PRZEZE MNIE] pomiary wykazywały wyłącznie chwilowe anomalie na trasie sieciowej poza infrastrukturą ATMAN-a. Wykonane również przez nas pomiary trasy sieciowej nie wykazały żadnych problemów na łączu. Wreszcie zrzut ekranu, przesłany przez [PRZEZE MNIE] co prawda pokazuje podwyższoną latencję u części graczy, ale u samego [MNIE] owa latencja bilansuje się adekwatnie z faktycznym opóźnieniem sieciowym, widocznym w net_graphie. Wskaźniki choke i loss są na poziomie, który może (choć oczywiście nie do końca na pewno) sugerować, iż sam proces serwera nie jest przeciążony i nie dochodzi do niestabilności w środowisku jego działania jak i samym procesie HLDS. Jednak w tym zakresie konieczne jest wykonanie jeszcze dodatkowych pomiarów porównawczych, które skonfrontujemy z niestabilnościami opóźnień, aby całkowicie wykluczyć możliwość powstawania niestabilności po naszej stronie. Każdy, kto napotka niestabilność, ma niezwłocznie skontaktować się ze mną. Nie możecie ukrywać tego przede mną, bo jeśli ja nie będę wiedział to jak ja mam pomóc rozwiązać ten problem lub przyczynić się do rozwiązania go? Proszę o tym pamiętać, bo ja tego nie robię dla siebie, a dla Was i to Wy chcecie mieć najwyższą jakość usługi oraz przyjemność z gry.
Właściciel GET Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Właściciel Opublikowano 12 Listopada 2012 Uwaga, problem z podwyższonymi pingami nadal występuje! Na razie zamykam temat i jak się poprawi sytuacja w eTop, ECO lub TPIX, wtedy napiszę. @@ Dzięki mnie pukawka "posłała pytanie" kto ma zapchane łącze. Przesłałem im odpowiednie dane łącza i wykazało, że w połowie łącza sieciowego, jedno podwyższa następny ciąg łącza czyli widocznie te po środku jest zapchane.
Rekomendowane odpowiedzi