Skocz do zawartości

[oddzielony] Migracja 4FUN do technologi w chmurze

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

40 % a płacisz za 100% zasobów , rozumiem ze nie chcesz obciążać serwera ale płacisz a nie korzystasz ?

• Właściciel
Opublikowano

40 % a płacisz za 100% zasobów , rozumiem ze nie chcesz obciążać serwera ale płacisz a nie korzystasz ?

Nie rozumiesz działania HLDS. Jeżeli przeznaczymy na serwer 32 slotowy 2,5 GHz i 40% tego jest wykorzystywane, to jest to prawidłowe. Nie może być obciążenie rzędu 80-90%, bo wtedy serwer leci łeb na szyję czyli pokaz slajdów.

Niestety HLDS jest mierną modyfikacją i nic na to nie poradzimy.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Nie rozumiesz działania HLDS. Jeżeli przeznaczymy na serwer 32 slotowy 2,5 GHz i 40% tego jest wykorzystywane, to jest to prawidłowe. Nie może być obciążenie rzędu 80-90%, bo wtedy serwer leci łeb na szyję czyli pokaz slajdów.

Zdaje sie ze rozumiem bo mialem z tym problem gdy hostowalem 32slotowe FFA.

Gdzie na maszyne 120 slotowa bylo nawalone 1/2 wiecej .

Czyli teraz 4FUN ile zasobów wykorzystuje ?

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Nie rozumiesz.

Nie wiem ile wykorzystuje zasobów, bo nie mam nad tym kontroli (obecnie Pukawka musi zagwarantować mi dostępność usługi i jakość, ja nie mam do tego praw), ale Ty właśnie nie masz pojęcia jak jest utrzymywany, np. serwer 4FUN. Pukawka ma specjalnie dostosowane maszyny, które są zdolne do pracy 24h na dobę przez cały rok. Na takiej maszynie jest jakaś przeznaczona ilość zasobów, np. procesor 2x2,6 i na takiej maszynie można postawić określoną ilość slotów, aby była dobra jakość serwerów. 4FUN jest jednym z serwerów na tej maszynie, bo ona może udźwignąć określoną ilość slotów. Nie oznacza to, że muszę wykorzystać wszystkie zasoby serwera. Wiązałoby się to z niestabilnościami maszyny. Przeciążenie maszyny nie powinno sięgać wartości powyżej 70%. Najlepiej do tej wartości utrzymywać. Bo jeśli za dużo żre serwer zasobów, to powoduje to niestabilności i niekorzystność.

To jest tak samo, ja masz procesor 2,4 GHz, co się dzieje jeśli CPU wykorzystanie wzrośnie do 100%? No komputer "wariuje", procesor zbyt szybko chodzi a w efekcie jest zbyt duża jego temperatura, co może skończyć się wymianą komputera w całości lub w połowie. Chyba nie muszę mówić dokładnie tego. Tak samo jest z serwerem CS 1.6. Nie wiem jak mam Ci to inaczej wytłumaczyć.

PUKAWKA.PL - GWARANCJA JAKOŚCI ~,~ I Wszystko Jasne [Nie tłumacz juz ,]

Jesli ma byc lepiej to jak najbardziej dobra decyzja. Ty tam sie znasz to sie nie wtrącam xD

• Właściciel
Opublikowano

Nie przepłacam. Wręcz przeciwnie, ja na tym CGS mogę ustawić sobie, np. 500 FPSów i pingboots 3. Jeśli wszystko będzie dobrze pracowało to czemu nie. Do czego zmierzam. Nawet jeśli zapłacę 20 zł więcej do CGS, to nawet i lepiej. Dlaczego? Bo być może na tym będę mógł postawić jeszcze 2 albo 1 serwer albo zainwestować wszystko dla jednego serwera, który będzie cieszył się jeszcze lepszą jakością.

Decyzje moje są przemyślane i zanim zdecydowałem się podjąć działanie przeniesienia serwera do CGS, musiałem się kilka rzeczy zapytać - bo to jasne. Wszystko wiem, zaproponowali mi dogodną ofertę więc czemu nie? To ma być dla Was, a nie dla mnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności