Skocz do zawartości

[KOSZ] Problem z pingiem na 4FUN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z działaniem serwera 4FUN w 1.6 - łączę się z serwerem i mam pingi po 500-1000, nie jest to kwestia problemu po stronie łącza, gdyż utrudnienia występują wyłącznie na tym serwerze (wchodząc na serwer D2 mam normalny ping w granicach 2-10). Przy pomocy winMTR sprawdziłem trasy do serwerów docelowych i są identyczne - wszystko taką samą drogą ląduje w eTop, więc nie jest to kwestia złego routingu (co ważne same pingowanie do serwera 4FUN pokazuje normalne wartości, problem występuje dopiero po połączeniu się z serwerem z poziomu aplikacji).

Czy możecie sprawdzić o co chodzi?

Wołam osoby z potencjalnie "większymi mocami": 

@Nesty@Nefretete @GanGrena stary jak swat @szubi84 @Virus. @Dario203

• Właściciel
Opublikowano

Kosy są już dawno wyłączone i nie mają z tym nic wspólnego. Twój ping może wskazywać na problem poza serwerem. I z reguły tak jest w okresie wrzesień - listopad, gdyż usługodawcy zamiast wykupić wcześniej już w październiku dodatkowe routery na styku to czekają z tym do połowy listopada i przez to wielu z Was ma lagi i ściny. Ten problem praktycznie występuje co roku i jest ta sama śpiewka. Natomiast zdumiewa mnie kilka innych faktów:

• Rzeczywiście wg pomiaru wszystko jest okej tylko pytanie w którym momencie go robiłeś? Grając na 4FUN?
  • Problem jest rzekomo od dzisiaj, ale przecież dzisiaj nic nie robiliśmy na serwerze.
  • Być może wystąpiła jakaś awaria na łączu i tego nie wychwyciłeś.
Opublikowano

Dość dobrze znam świat telekomunikacji, zwyczaje oraz reguły w nim panujące - to o czym piszesz nie jest do końca zgodne z prawdą, ale nie będę ciągnął tego tematu, bo zwyczajnie nie mam ochoty rozmawiać o tym po godzinach "biznesowych".

Zupełnie nie łączę modyfikacji związanych z kosami z moim problemem, gdyż pojawił się między 20, a 21 i trwa nadal. Tak jak wspominałem trudności są tylko i wyłącznie ze grą na serwerze 4FUN, dlatego nie ma możliwości by były to problemy po stronie inicjującej (co potwierdzają wykonane testy MTR). Sprawdzę jeszcze jak ta kwestia wygląda na innym urządzeniu, ale to już nie dziś. 

PS. Test MTR robiłem przy wyłączonym CSie.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Właściciel
Opublikowano

Dobrze wiemy, że szczególnie mali dostawcy usługi, tj. Internet celowo zmniejszają przepustowość łącza na okres letni i zwiększają na okres zimowy. Zwykły kowalski nie ma o tym pojęcia, bo z reguły to go nie dotyczy i nie wpływa znacząco na jakość Internetu. Problem dopiero zaczyna się ukazywać od września / października, kiedy to zwiększa się ruch. 

Niby polityka jest rozsądna, bo po co mają przepłacać za coś, co jest nie do końca wykorzystywane. Z drugiej strony, aby straty finansowe pokryć, dopiero budzą się w listopadzie, bo wtedy to zaczyna się najlepszy sezon, który trwa do marca.

Jak wspomniałem: problem jest nam znany od kilku lat i co roku praktycznie są tego typu zgłoszenia od różnych graczy. Ci bardzo często wydają wyroki, że to jest wina serwera, ale prawda zazwyczaj okazuje się inna. Twój opis problemu wszystko wskazuje na to, że to musiał być problem poza serwerem, którego nie udało Ci się wykryć. Może niekoniecznie związany z samym usługodawcą, ale np. awaria na łączu. Nie ma co ukrywać, że Orange przejęło sporą część telekomunikacji w Polsce, a ja co rusz słyszę o różnych awariach...

PS. Szkoda, że pomiaru nie robiłeś podczas grania na serwerze, bo wtedy wynik mógłby być ciekawszy.

• Ustrzel fraga! (+) 3
  • 2 tygodnie później...
  • Właściciel
Opublikowano

Wiadomość została wygenerowana automatycznie.

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum.

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności