Skocz do zawartości

[KOSZ] Dysk zewnętrzny

Rekomendowane odpowiedzi

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Witam, mam pewien problem nie tak dawno ok. 3/4 miesiące temu kupiłem dysk zewnętrzny toshiba 320GB model: HDDR320E03X i nie działa (wcześniej nie wiem bo nie podłączałem) podłączam do komputera "lampka" która ma sygnalizować o działaniu świeci się, lecz komputer nic nie wykrywa próbowałem w "urządzeniach" powielających porty usb próbowałem w portach komputerowych ( z przodu jak i z tyłu) i dalej nic. Dysk kupowałem od kumpla więc jedyne co mam to ten dysk. Porty mam sprawne bo inne urządzenia działają pod nimi sprawdzałem wielokrotnie, reset komputera nie pomaga, dysk jest sprawny ponieważ działa na laptopie siostry.

I laptop i komputer ma zainstalowany legalny windows XP.

• Fragowy Mister
Opublikowano

Sprawdź w BIOSie czy wykrywa go

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Sprawdź w BIOSie czy wykrywa go

Nic :/.

Może jakieś sterowniki są potrzebne? Może istnieje jakiś program do wykrywania "nie istniejącego" urządzenia dla systemu/komputera?

(Ja szukałem to nic nie znalazłem, lecz może wy jesteście jacyś super hiper i macie/znacie coś takiego)

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Proponowałbym "Panel sterowania" -> "Dodaj sprzet" | Sprawdz napisz czy wykryło .

Sterowniki jako takie nie sa niezbedne , ale moze powodowac konflikt jakis sterownik i nie bedzie wykrywac. ( Sprawdz porty np mp3/myszka itp czy bedzie działac) Mozliwe masz uszkodzone i nie wiesz ? Lub wylaczone w BIOS.

Opublikowano

Osobiście nigdy nie miałem z tym problemu, ale proponuję sprawdzić bios, tak jak mówią koledzy, a także dać HDD USB na jedną z pozycji bootowania (prawdopodobnie to nic nie da, ale wychodzę z założenia, że warto wszystko sprawdzić :P). Polecam program MHDD, ale jeżeli dysku nie wykrywa w biosie, prawdopodobnie i tutaj będzie pusto. Tak ogólnie trudno jest coś powiedzieć, bo nie wiem, jaki masz BIOS. Strzelam, że Award, ale nawet gdyby, to przecież znasz angielski, więc sobie poradzisz, prawda? :D

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Proponowałbym "Panel sterowania" -> "Dodaj sprzet" | Sprawdz napisz czy wykryło .

Sterowniki jako takie nie sa niezbedne , ale moze powodowac konflikt jakis sterownik i nie bedzie wykrywac. ( Sprawdz porty np mp3/myszka itp czy bedzie działac) Mozliwe masz uszkodzone i nie wiesz ? Lub wylaczone w BIOS.

Nic to sprawdzałem wcześniej ... w BIOS'ie sprawdzałem mam włączone.

Osobiście nigdy nie miałem z tym problemu, ale proponuję sprawdzić bios, tak jak mówią koledzy, a także dać HDD USB na jedną z pozycji bootowania (prawdopodobnie to nic nie da, ale wychodzę z założenia, że warto wszystko sprawdzić :P). Polecam program MHDD, ale jeżeli dysku nie wykrywa w biosie, prawdopodobnie i tutaj będzie pusto. Tak ogólnie trudno jest coś powiedzieć, bo nie wiem, jaki masz BIOS. Strzelam, że Award, ale nawet gdyby, to przecież znasz angielski, więc sobie poradzisz, prawda? :D

Ta poradzę se i trafiłeś ;). I nic ... Macie jakieś jeszcze pomysły czy po prostu nie zadziała i ch*j?

• 1 miesiąc temu...
  • 7 lat później...
  • Właściciel
Opublikowano

fg_gun.png

*** Wiadomość została wygenerowana automatycznie ***

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do Archiwum

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności