Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Dobrze gada, polać mu!

Opublikowano

Biedny, wystraszony nieudacznik. Mówi coś nie mając o tym zielonego pojęcia. Jak można wzorować się na Izraelu, który zabrał innym skrawek ziemi, a teraz broni się przed nimi tocząc wojny od dziesiątek lat. Inna kwestia, kto może najwięcej zyskać na destabilizacji tego regionu? I kto go zdestabilizował? Nie zdziwię się jak w przeciągu 10-20 lat Izrael ponownie powiększy swoje terytorium. 

Co do nas samych, Polaków. Tak chętnie zapatrujemy się na historię II wojny światowej a elementarnych wniosków z tej lekcji nie potrafimy wyciągnąć. Byliśmy w podobnej sytuacji jak dzisiaj uchodźcy, a jednak ktoś nam pomagał. Kto jak kto, ale my powinniśmy najlepiej rozumieć ich sytuację. Inna nauka jaką powinniśmy wyciągnąć to fakt, że granie na społecznych emocjach i strachu prowadzi do radykalizacji poglądów. Do nienawiści, nietolerancji, ksenofobi. Jak to miało miejsce w Niemczech przed 39 rokiem. Co było owocem tej radykalizacji chyba każdy pamięta. Hitler też był wystraszonym nieudacznikiem. 

Jeszcze inna kwestia to fakt , że dzisiejsi polscy nacjonaliści/ faszyści zamieniają polskie symbole narodowe na symbole nienawiści i faszyzmu. Tak samo jak Hitler zamienił hinduski symbol szczęścia i pomyślności w symbol faszyzmu. Jeszcze trochę a symbol "Polska Walcząca" nie będzie się kojarzył z Polakami walczącymi o wolność z faszyzmem, a z zupełnie czymś odwrotnym. 

Jak Pan Marian ma w dupie prawa człowieka, to Rosja najbliższe takie miejsce. Tam pewnie czuł by się dobrze i w końcu mógł by oddychać pełną piersią. ;)

• Właściciel
Opublikowano

Pierwsza kwestia. Frez tutaj źle zatytułował temat dlatego, że aby zostać uchodźcą trzeba mieć odpowiedni status. Większość tych ludzi to imigranci ( notabene: przeważa ilość młodych mężczyzn, którzy zamiast bronić swoje kobiety to uciekają ) i nie wolno ich absolutnie nazywać uchodźcami. To taka uwaga techniczna.

Druga kwestia. Bardzo często pojawia się w dyskusji argument, że Polacy podczas II WŚ oraz w czasach PRLu byli uchodźcami. To jest głupota totalna, dlatego, że podczas II WŚ nie było żadnych masowych emigracji. Wręcz przeciwnie, jak mieliśmy być "uchodźcami", skoro Polacy jako jedyny właściwie kraj stawiał opór oponentowi. Co więcej, to myśmy się narażali chowając żydów po kątach, kanałach, piwnicach itd. A za czasów PRLu to był ruch Solidarność ( kilkaset odmian ) i ludzie wierzyli w to, co robili, więc po co było uciekać do innych krajów.

Trzecia kwestia. Ja tutaj nie mówię o pojedynczych przypadkach, bo takie na pewno były. Ale jak można w ogóle porównywać sytuację II WŚ z innego kręgu kulturowego do jakichś obecnych pasożytów muzułmańskich. Jakoś nie widać, aby w Syrii masowo budowano krematoria. To gadanie, że Polacy też byli w podobnej sytuacji jest naprawdę żenujące. 

Czwarta kwestia. Ty mówisz o poprawności politycznej, a ja szczerze mam to "w dupie" jak to Marian Kowalski określił. Trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Coraz więcej jest dzielnic we Francji, w Niemczech itd. gdzie policja by wejść na ten teren i przeprowadzić kontrole, może tylko i wyłącznie w zbiorowych jednostkach. Coraz więcej mówi się o tym, że nawet panuje "godzina muzułmańska", gdzie od 22 do 6 chodzą po osiedlu i karzą mieszkańców według prawa szariatu. Niestety, jest to ewidentny wynik najgorszej polityki migracyjnej ostatnich dekad. 

Ja popieram w całości tezę, że właśnie Niemcy wyciągnęli wnioski z II WŚ i tak jak kiedyś uznawali rasę panów, tak teraz będą przyjmować każdego człowieka nie zważając z jakiego kręgu religijnego pochodzi. No i efekt mamy, że Polska dzięki małemu socjalowi jest wolna od takich sytuacji jak we Francji i wielu krajach UE. To właśnie jest również efekt tych "nacjonalistów / faszystów" jak to określiłeś.

Nikt w Polsce nie miałby problemu, gdyby z Litwy czy Białorusi przybyli "imigranci". Są oni z podobnego kręgu kulturowego i co więcej są sąsiadami, bardzo chętnie wykonują różnego rodzaju prace i napędzają naszą gospodarkę. Ale jak można do Europy chrześcijańskiej sprowadzać muzułmanów, którzy podcinają nam gardła i zagrażają bezpieczeństwu, a także przyjeżdżają tu tylko po to, aby dostać w łapę jak najwięcej i nie pracować? To jest kluczowe i dlatego w Polsce narasta nienawiść w stosunku do tych osób. 

Za Pinocheta mimo, że panował faszyzm, to jednak przywrócono porządek. I taki pucz wojskowy brakuje w Niemczech i we Francji. Nawet nie udało się wyborów w Austrii sfałszować lewicowcom, bo będą powtórzone. Angela Merkel znacząco straciła poparcie i wszystko wskazuje, że zamiast Hollande do władzy dojdzie Marine Le Pen. Bardzo się cieszę z tego faktu, bo to, jak bardzo Europę zniszczyli eurokraci oraz socjaliści to woła o pomstę do nieba. 

Piąta kwestia. Zasadnicze pytanie: a gdzie tutaj faszyzm w Polsce? Gdzie tu brak demokracji i zbliżanie się do Rosji Putina? Gdzie te słowa KODu mają pokrycie w rzeczywistości? Nie dość, że krzyczą co chwile jak to Polska oddaje się w ręce Putina i odgradza się od UE, to jeszcze udają, że im naprawdę zależy na tej tolerancji, braku ksenofobii, homofobii itd... Kalisz jako jeden z głównych liderów KOD przyjechał do mojego miasta i na pytanie "to co z tymi homoseksualistami" odpowiedział "a ja mam ich w dupie" i to pokazuje prawdziwość tych wszystkich durno-podobnych ruchów społecznych. 

Ostatnia kwestia. Zgadzam się, że religia to wymysł ludzkości i nie to, że nie wierzę, bo każdy człowiek potrzebuje w coś wierzyć, ale totalną głupotą jest prowadzić z tego powodu wojny. Ale te słowa nie należy kierować do Europy chrześcijańskiej ( notabene: tak, najwięcej w historii zabiliśmy ludzi i tu trzeba się przyznać szczerze ), a do muzułmanów.

A co do kwestii Izraela, to tutaj chodzi o to, że nawet oni przekonali się o tym, że nie warto tych osób wpuszczać do kraju. Z jakiej racji my mamy ich brać, a sąsiedzi Syrii mają gdzieś tych ludzi?

PS. Chyba nie zrozumiałeś kwestii praw człowieka. To one stoją na "straży" człowieka, podczas kiedy właśnie brudas zamordował bez powodu kobietę w ciąży. I on te prawa ma w dupie, jak to Marian określił, a my z kolei mamy wobec niego je przestrzegać. Absurd. 

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

Ale potok słów. Myślałem, że ja duże piszę :P

Rozumiem, że mam się ustosunkować do każdego z argumentów.

To może zacznę ogólnikowo. Jedyna nienawiść którą niosę w sercu  (raczej w mózgu), to nienawiść do nienawiści. Dla mnie świat nie jest czarno-biały, a ma odcienie szarości. Niema dobra ani zła Każdego z nas stać na czyny wspaniałe i chwalebne. Jednocześnie na potworne i odrażające. Każdy z nas jest inny i to jest w nas wspaniałe.

1. Uchodźcy, imigranci, zwał jak zwał. Ludzie uciekający z regionu objętego wojną. To czy przeważa liczba mężczyzn czy kobiet, młodych czy starych wiesz tylko i wyłącznie z mediów. Domyślam się, że sam osobiście nie byłeś w tym czasie u wybrzeża któregokolwiek z państw bałkańskich.

2. Przez 30 lat mieliśmy struktury państwa na uchodźstwie. Początek w 39 roku. Dokładnie w tym roku w którym rozpoczęła się wojna. Zostaliśmy napadnięci jako pierwsi? Dlatego nikt inny wówczas się nie bronił? Czasy PRL to nie tylko solidarność, bo ta trwała relatywnie krótko. Ludzie uciekali jak tylko była okazja. To wówczas powstawała społeczność polska m.in w Chicago, jak i w całym USA. Największa po za granicami naszego kraju jaka powstała do tej pory. Szacowana na 10 mln ludzi. Ponad 25% populacji naszego kraju, po za jego granicami. 

3.Tego nie rozumiem. Wojna jak wojna. Mordują, gwałcą, rabują. Co za różnica jak? 

4.Imputujesz. Pisałem o prawach człowieka, a do tego każdy z nas ma prawo. Jakikolwiek by nie był. Zachodnie kraje płacą cenę kolonizacji i taniej siły roboczej z czasów największego ich rozwoju. 

5. Niemcy dalej mają się za panów i mają ku temu powody. Są chyba nadal 2 gospodarką na świecie. Jedyne czego im brakuje to taniej siły roboczej. To i przyjmują ją masowo. Kiedyś Turcy dzisiaj Syryjczycy. Polska to inny temat. Tutaj tylko desperaci chcący się odnaleźć w tym popieprzonym kraju. 

6. Toć byliśmy największymi sojusznikami Ukrainy w drodze ku Europie. Teraz Ukrainiec zły, prawie jak brudas. Paranoja i hipokryzja. 

7. Ciężko mi się do tego ustosunkować. To brzmi jak: " śmierć lewakom, niech żyje nowy lepszy faszyzm" 

8. Ja dostrzegam faszyzm w Polsce. Bo bliska droga ku niemu od nacjonalizmu. A politycy jak to politycy, kurwy tanie i nieudacznicy. Zawsze będą się starali zagrać na naszych słabościach. 

9. Chyba na szczęście Europa bardziej ateistyczna jak chrześcijańska. Takie oszołomy to tylko u nas i w pojedynczych krajach na południu. Powód do wojny każdy idiotyczny. Religijny, etniczny, czy nacjonalistyczny. 

10. Izrael najpierw zabrał im ziemie to nie dziwota, że się ich teraz boi. A to taki sąsiad co tylko się cieszy z ich nieszczęścia. Czeka żeby kolejny skrawek ziemi zabrać. Muzułmanie bardziej jak chrześcijan nienawidzą tylko żydów. 

11. Cokolwiek by nie zrobił, ma prawo być traktowany jak człowiek. Puki tego przestrzegamy, póty różnimy się od terrorystów. 

Reasumując i wracając do ogólników. Polska puki co trzyma się z dala od problemów zachodniej europy. Nigdy nie podbijaliśmy ani nie zniewalaliśmy obcych nam kultur. Wszystko co mamy musieliśmy sobie wywalczyć, lub ciężko na to zapracować. I tego się trzymajmy. 

• Właściciel
Opublikowano

AD 1. Media pokazują ciężarne kobiety, podczas kiedy z łodzi ponad połowa to młodzi ludzie, którzy zamiast bronić swoje kobiety uciekają. Cipy a nie chłopy.

AD 3. Różnica jest taka, że nikt nie pali ludzi w kotłach i porównywanie tej wojny do II WŚ jest głupotą. To są dwa różne zjawiska i nie wolno ich ze sobą łączyć.

AD 4. Nic nie imputuje, stwierdzam, że te prawa to fikcja. 

AD 5. Na świecie to przesadziłeś. Ale co z tego, jak tempo rozwoju jest od -2 do 0?

AD 6. Nie zapominaj o Wołyniu.

AD 7. Nie. Nikomu nie życzę śmierci, ale chodzi o to, że czas lewicowych ugrupowań, a także robotniczych to prahistoria.

AD 8. Masz rację. Mamy faszyzm w Polsce. Muszę w cholernym samochodzie zapinać pasy, bo jak tego nie zrobię to mój Pan ukarze mnie mandatem. 

AD 11. To jest odwrotnie to zasad europejskich. Kara śmierci powinna zostać przywrócona. Jakbym widział, że facet gwałci kobietę na ulicy to nie miałbym skrupułów, aby go zabić. I jeśli pójdę siedzieć to w słusznej sprawie. Za PRLu ludzie też siedzi w słusznej sprawie. 

Opublikowano

Cieszę się, że mimo różnych poglądów potrafimy dyskutować używając argumentów. 

Odeszliśmy od tematu. Jak dla mnie problem uchodźców to zemsta Rosji na Europie za sankcje. Najpierw wysłali tam lotnictwo które bombardowało tereny zamieszkałe przez ludność cywilną. Potem zamieszczali w necie materiały m.in zdjęcia ukazujące uciekających Syryjczyków w złym świetle. Do tego wszystkiego radykalizujące się w prawą stronę społeczeństwa europejskie. I problem gotowy, a raczej impas. Oni chcę do nas, my ich nie chcemy.  I tak niema zbytnio innego wyjścia, jak ich przyjąć. Do domu nie wrócą bo go po prostu nie ma. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Wiadomość została wygenerowana automatycznie.

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum.

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności