Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Potrzebuję pomocy dotyczącej programów i ustawień w systemie WINDOWS 7, które są obowiązkowe do spełnienia niżej wymienionych punktów.

Standardowa karta graficzna VGA.

Przechodząc do tematu...

Chciałbym sie dowiedzieć jakie programy potrzebuję zainstalować, by:

> mieć możliwość uruchomienia bardziej zaawansowanych programów pod kątem grafiki, np. Ipla, czy też obojętnie jaka gra. 

> mieć możliwość korzystania z opcji "HD" oglądając filmiki na YT.

> mieć możliwość gry na trybie OpenGL, bądź grafiki 3D (w zależności od gry). 

Starałem sie wytłumaczyć to tak szczegółowo, by szybciej osoba chętna do pomocy załapała i udzieliła mi jej. Niby karty graficznej uszkodzonej nie mam, sterownik zainstalowany mam (aktualizacja też), a nie mogę zrobić powyższych czynności. Co więcej... Adres sterownika karty graficznej przekierowuje mnie do folderu niewidocznego dla mnie, a jestem na uprawnieniach administratora. W sumie, wczoraj próbując ściągnąć CS mogłem go uruchomić tylko przez opcję zakończającą instalację, potem folder znikł i gdy próbowałem na nowo zainstalować to na pasku wyboru folderu przy instalacji był, a ja go normalnie na dysku nie widziałem. Wiem, że takie szczegóły mogą być mało ważne, ale może akurat podsunę komuś trop. I nie, komputer nie jest trefny. Na początku wszystko działało, dopiero po zrobieniu na nowo windowsa przestało to działać i nie wiem co robić. 

Dodam, iż jeżeli osoba pomoże mi z tym w 100%, to przewiduję jakąś nagrodę i nie jest to plus na forum. Co, to jeszcze sie zobaczy. buzka.png

• Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pobierz program GPU-Z i podaj dokładny model karty. Możliwe, że nie ma sterowników tej karty dla Win 7.

Opublikowano

Karta: Sapphire HD 6790

Przynajmniej na taką przekierował mnie ten program. Sterownik zapewne jest, bo przed odświeżaniem kompa (windows od nowa robiony) miałem ten sam system i wszystko śmigało. 

Opublikowano

Pobierz sterowniki tym narzędziem. Powiedz jaki będzie rezultat.

Opublikowano

Lepiej będzie jeśli to zrobisz, oczywiście według instrukcji producenta.

Opublikowano

Posiadasz płytkę ze sterownikami do płyty głównej? 

Opublikowano

Posiadam, ale z tym, że nie wiem, która to. <Nie jestem blondynką xD>

Tylko zapewne te sterowniki będą robione w biosie, a tego wolę nie tykać. No chyba, że normalna instalka, to spox. 

Opublikowano

Jeżeli w menadżerze urządzeń pokazuje Ci nazwę karty graficznej "Standardowa karta graficzna VGA" to ta karta działa na standardowych sterownikach graficznych windowsa. Do poprawnego działania karty musisz mieć zainstalowane sterowniki do chipsetu płyty głównej, karty graficznej i DirectX. Najpierw instalujesz chipset płyty głównej, później uruchamiasz system ponownie i dopiero wtedy instalujesz sterownik do karty graficznej. Później kolejny restart i powinno już wszystko być ok.

Podaj model płyty głównej i ilu bitowy jest Windows do znalezienia sterowników chipsetu.

Ew. jeżeli bezproblemowo zainstalowałeś sterownik do karty graficznej to teraz wystarczy, że tylko zainstalujesz chipset i directx.

Opublikowano (edytowane)

No dobra, ale muszę tam wybrać jaki typ instalacji chcę zrobić. Co wybrać? Z góry mówię, że w biosie robić nie będę, bo nigdy w to sie nie bawiłem i nie chcę nic zepsuć. ;/

Po drugie jak wybiorę jaki mam windows, to wyskakuje mi tabela z kilkoma downloadami, nie jednym. Który wziąć? 

Edytowane przez CrejzoluS
Opublikowano

I sądzisz, że to mi pomoże? Bo jeżeli tak, to będę szczęśliwy. ^^ Mam nadzieję, że instaluje sie to łatwo, bo będzie problem. 

Opublikowano

Nie jestem w stanie powiedzieć czy na pewno, jednak myślę, że tak szczególnie, że zainstalowanie sterowników płyty głównej to pierwsza czynność po przeinstalowaniu systemu ^^

Opublikowano

Hmm, ten czips (tak to będę nazywać xD) zainstalowałem, po czym zreinstalowałem sterownik karty graficznej i teraz muszę zrobić to z directem. Tylko obawiam się jednego, gdyż instalowałem go już wiele razy i zawsze mi on znika. Próbując go wyszukać zwyczajnie nie mam takiej możliwości, tak jakby go nie było. A jestem pewien, że go instaluje i żaden błąd nie występuje. Zresztą to samo miałem z CS'em ostatnio, gdy chciałem ściągnąć. Wszystko ładnie, nawet pograłem chwilę włączając go od razu po instalacji (miałem taką opcję w finalnej części instalacji) no i wszystko pięknie, żadnego crashu ani nic, ale po wyłączeniu go on zupełnie znikł. Gdy chcę zainstalować jakiś program i w instalatorze wybieram miejsce docelowe, to pokazuje mi te foldery, a tak normalnie jak wchodzę to ich nie mam. Nie wiem od czego to może być, ale to może być właśnie ta wada dlaczego nie działa mi tyle rzeczy. 

Opublikowano

Spróbuj wszystko zainstalować, zrestartować komputer i zobaczymy co będzie dalej.

Opublikowano

A polecisz jakiś z zaufanych stron? Tyle ich jest w internecie, a większość z nich ma badziewa, które instalują sie razem z programem. Chociaż w sumie wpisując w start "dxdiag" pokazuje mi, że mam zainstalowany Directx 11, więc nie wiem sam. 

Opublikowano

Hmm, a sprawdzałeś czy działa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności