Zasłużony Fragowicz Quater Opublikowano 9 Listopada 2015 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 9 Listopada 2015 Kocham siebie i to nie jest egoizm! Patrzysz na mnie i co widzisz, altruizm? Pozorne dobro, terror światopoglądowy... Pomagam? I myślisz, że jesteś wartościowy? Zwykły pyłek, przelotne zainteresowanie. Aż tak wielkie masz o sobie mniemanie? To ja jestem królem, panem, Bogiem! Cieszysz się leżąc już odłogiem? A może masz jakieś złe o mnie zdanie? Skąd więc to cholerne zainteresowanie? Czym sobie zasłużyłem, brakiem poszanowania? Uwaga i pogłos? Myślisz, że chcę poklaskiwania? Do obiadu, do zabawy, do pogrzebu? Unikat nie potrzebuje nawet twego gniewu. Stoję przecież tylko zapatrzony w siebie Trywialny tron ustawiony na samym niebie. Mam zacząć się zmieniać, stygmat śmierci? W końcu bliżej mi do tego, w głowie się nie mieści? Te rozważania, królewskie słowa, boska mowa Głupstwo, arogancja, ogarnia cię już trwoga? Nie potrzebuję ciebie, kogokolwiek, mnie... Pragnę, potrzebuję, powiesz mi teraz nie? Gdyby mnie to obchodziło, byłbym dzisiaj tam... Wolę jednak siedzieć zapatrzony w ideał... Sam! 6
Legendarny Fragowicz H4rmus Opublikowano 9 Listopada 2015 Legendarny Fragowicz Opublikowano 9 Listopada 2015 Czy nazwa tematu " *** " to jest nazwa tego wiersza? 1
Zasłużony Fragowicz Quater Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zasłużony Fragowicz Opublikowano 9 Listopada 2015 Ciężko mi na razie się ustosunkować, to wiersz pisany w stylu wolnym, który miał już kilka poprawek i pewnie jeszcze kilka będzie. Powiedzmy, że wstępnie nazywam go Audi, Vide, Sile
Legendarny Fragowicz enQ Opublikowano 9 Listopada 2015 Legendarny Fragowicz Opublikowano 9 Listopada 2015 Jaki cel masz w tym wierszu? Za dużo pytań, mam wrażenie, że próbowałeś tutaj zamieścić wszystko i nic. Który to Twój wiersz? Dlaczego tak, a nie inaczej? Dla mnie jest on... nie wiem jak Ci to napisać, każdy wiersz, który do tej pory przerabiałam, czytałam - miał dla mnie drugie dno, tutaj go zwyczajnie nie widzę. Celowo czy nie? 1
Zasłużony Fragowicz Quater Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zasłużony Fragowicz Opublikowano 9 Listopada 2015 Wszystko sprowadza się do swoistego egotyzmu, przesadnego wręcz narcyzmu pokazującego dwie płaszczyzny, odbiorcy i nadawcy. Tego, który stoi według siebie najwyżej i wszystkich, jak i każdego z osobna, którzy powinni napawać się jego wielkością. Nie daje to jednak żadnej satysfakcji, ideał jest nieskończony, a jednak ten koniec może wystąpić (stygmat śmierci). Ideał ma dość, co mu po aplauzie, na co mu chwała, skoro nie może być już lepszy, ideał zatraca możliwość rozwoju, staje w miejscu. Czeka go wieczna stagnacja, bycie najlepszym, sprowadza się się do bycia w miejscu. Brak celu sprawia, że ideał, patrzy na siebie i widzi wszystko, wszystko to jednak oznacza wieczną samotność. 3
Zasłużony Fragowicz The Next Best Opublikowano 9 Listopada 2015 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 9 Listopada 2015 Ideał, inaczej perfekcja oznacza brak rozwoju i włączenie hamulca w nasz apetyt na poszerzanie horyzontów, lub samorealizacji. To jak stan katatonii, wszystko w wokół nabiera tępa podczas gdy ty osiągnąłeś ten błogi stan i czekasz aż czas zrobi swoje. W tym świecie nie ma ideałów i nie ma ludzi idealnych, ludzie uważani przez nas za ideały często tak naprawdę nimi nie są. Daleko im do tego słowa i większości są to ludzie w cale nie lepsi od nas.Uważam ,że nasz potencjał rozwoju jest nieograniczony i mamy niepohamowany apetyt na wiedzę i wszystkim co z nią związane,na rozwój na wszelakie strony. Masz ciekawe spostrzeżenia, nie inaczej to ujmę. Ciekawie przedstawiasz w formie pisanej treści które mnie osobiście bardzo interesują i pociągają w pewnym sensie. Brak Celu i brak marzeń to śmierć za życia. Pozdrawiam kolejny świetny materiał.... :) 1
Zasłużony Fragowicz Quater Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zasłużony Fragowicz Opublikowano 9 Listopada 2015 Nie da się ukryć, że słowem ideał dzisiaj rzucamy na prawo i lewo, a przecież ono jest denerwujące. Człowiek powinien cały czas dążyć do bycia ideałem, a jednocześnie nigdy nie chcieć osiągnąć tego ideału. Jeśli całe życie będziemy się rozwijać, czy nie będzie ono największym spełnieniem? Jeśli jednak osiągnęlibyśmy ten prosto określany ideał, to stracilibyśmy sens, każdy dzień byłby taki sam, po co żyć w takim świecie. 2
Legendarny Fragowicz PoLaR Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Legendarny Fragowicz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Wiadomość została wygenerowana automatycznie. Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum. [!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.
Rekomendowane odpowiedzi