Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo. Od razu napiszę, że nie wiedziałem gdzie napisać ten temat. Więc jeżeli jest w złym miejscu, to przepraszam, i proszę o przeniesienie.

Może kilka osób z was pamięta mój problem z kompem. Markelon i Krakers na pewno powinni pamiętać (bo grałem z nimi i błąd się pojawiał).

Otóż chodzi o to, że mam problem najprawdopodobniej ze sprzętem.

Podczas dłuższej/krótszej (różnie) gry, robi się black screen i nagle ekran powraca z poniższymi błędami.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

na Drugim screenie dodatkowo widać zużycie pamięci. Z początku myślałem że to procesor. Wyjaśniałby to poniższy screen.

Dołączona grafika

Po pewnym czasie zauważyłem też takie błędy związane z grafiką.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dodatkowo dość często pojawiał się blue screen. Z tego co wiem, nazwa wymienionego pliku jest powiązana z grafiką.

Dołączona grafika

Wczoraj zacząłem się wkurzać, ponieważ przy dłuższej grze w Borderlands (10minut+) komputer przestał reagować, dźwięk padł. 0 reakcji i jedynym sposobem był reset komputera. Zdarzyło się tak kilka razy, więc wziąłem się do roboty i robiłem różnorakie testy. W programie "FurMark" testowałem wszystko pod taką samą rozdzielczością itp. jak w grze. Przyznam że klatkowało. Ale bardziej zmartwił mnie fakt, że moja karta graficzna miała 109 stopni. Nie dowierzałem tak naprawdę, ponieważ moja karta chyba powinna się już spalić. Myślałem że to błąd programu więc pobrałem "GPU-Z" i włączyłem go . Oto wyniki.

Dołączona grafika

Włączyłem grę borderlands i pograłem chwilę przy włączonym programie. Zminimalizowałem grę. A tu co?

Dołączona grafika

Naprawdę nie wiem już co robić. Tak więc proszę was o pomoc. W serwisach mówili że to na pewno nie karta graficzna. Jednak zaczynam w to wątpić.
Pomóżcie. I napiszcie co robić...

Mój sprzęt :
-Karta Graficzna : NVIDIA Geforce GT 220 1GB + Magistrala 128 Bit
-Procesor : AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core 4600+ 2.40 GHz
-Zasilacz : 400W
-Ram : 3GB

• Właściciel
Opublikowano

Od razu mówię, że jeżeli masz taki błąd (blue screen) i dość często, to masz uszkodzone pliki przez wirusa.

Musisz zeskanować i pozbyć się jak najszybciej, bo Ci się to poprzenosi dalej. Blue screen najczęściej występuję też, gdy uszkodzone (naruszone) są pliki systemowe lub sterowniki. Tak więc masz poszlakę ode mnie.

Opublikowano

@UP . No właśnie to nie wirusy. Miałem tak samo, nawet po wgraniu nowego Windowsa.

Win 7. 64 i 32 Bit

XP . 64 i 32 Bit

A sterowniki wypróbowywałem już chyba wszystkie. Teraz mam najnowsze. To samo z Directem.

Format nic nie daje. To nie wirusy. Być może uszkodzony południowy mostek na płycie głównej. Ale ta temperatura karty graficznej?.

Teraz blue screenów już nie mam. Na szczęście.

@Edit

A to błąd sprzed chwili. A miałem włączone tylko Google Chrome. Skype i steam.

Dołączona grafika

Sory wielkie za spoilery, ale nie chce aby to zajmowało zbyt dużo miejsca.

• Właściciel
Opublikowano

To może po prostu część komputera jest do wymiany.

Niekoniecznie może wirus, ale uszkodzenie w Windowsie lub innych plikach. A skoro już tak po zainstalowaniu miałeś, to źle zainstalowany jest system :> Tak się jeszcze zastanawiam bo może masz nieadekwatny sprzęt.

Opublikowano

Ale przy kazdym systemie to samo? . ; / .

A Sprzęt nie powinien się gryźć.

A ty jak myślisz? To grafa? (i czy dałoby coś zamontowania dodatkowego wiatraczka do karty?)

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Na 75% wina karty graficznej. Miałem coś takiego, kupiłem kartę graficzną nową i teraz ok. W 100% nie jestem pewien, że to wina karty.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Zacznijmy od tego, że 90 stopni na GPU to jest mega dużo ( mi nie dolatuje do 35 :p )

Spróbuj zkillować dysk twardy bo możesz mieć uszkodzony bootsector lub jakiś sector dysku.

Ps. Zaktualizuj opengl

Opublikowano

@UP

Mega to mało powiedziane. Ja po prostu boję się grać, bo myślę że mi się karta spali. ; /

Bo zapewne masz biste chłodzenie karty graficznej. Jaśniej proszę :D .

OpenGL aktualizowałem już , i nic nie pomogło.

Opublikowano

Średnio się na tym znam, ale może w biosie ustawi niższą temperaturę? W sensie mniejszą minimalną temperaturę. A może Ci się po prostu przegrzewa? Mógłbyś wstawić parametry wszystkich podzespołów po paru godzinach pracy?

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Średnio się na tym znam, ale może w biosie ustawi niższą temperaturę? W sensie mniejszą minimalną temperaturę. A może Ci się po prostu przegrzewa? Mógłbyś wstawić parametry wszystkich podzespołów po paru godzinach pracy?

A co ma minimalna temperatura do tego? Zacznijmy od tego, żw 70-80 stopni to jeszcze, ale 100 O_O :D. W biosie raczej nie ma czegoś takiego jak minimalna temp. karty graf. Ogólnie nie wiem od czego ten błąd, ale proc 2,4GHz to trochę mało na dzisiejsze standarty.t

Opublikowano

@UP. Mój poprzedni komp miał jeden rdzeń 1.9GHz i nie robił problemów. Teraz te cyrki z grafika... Może jak wymienię kartę to będzie okej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To Screen obciążenia grafiki po ponad godzinie grania w WOT'a :

Dołączona grafika

A to procka :

Dołączona grafika

Nikt nie wie, co to może być? :(

Opublikowano

@UP . Wytłumacz dokładniej gdzie to sprawdzić, bo jestem zielony w tych sprawach.. :(

• 2 lata później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności