Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Swojego czasu miałem kupować laptop, dlatego mam mały poradnik jaki laptop kupić za taką cenę. Poradnik z innego forum, lecz w 100% mój. Został napisany w czerwcu, lecz nie powinien sporo odbiegać od realiów. Zapraszam :)

Mały poradnik kupującego

Procesor:

Jeśli laptop, który kupujesz ma służyć głównie do gier, to szukaj 2-4 rdzenniowych modeli (lub więcej o ile cię stać), lecz pamiętaj o jednej kwestii; jest specjalna technologia w niektórych laptopach 2 rdzenniowych, że mają 4 wątki tzn. są takie same jeśli chodzi o szybkość. W zależności od posiadanej gotówki wybierz Intel Core i5 lub i7. Pamiętaj, że taktowanie procesora musi być minimum 2400 mHz (2, 4 gHz). Niektórzy sprzedawcy używają cwanej sztuczki, że piszą taktowanie turbo 3.1 gHz, a normalne 2.2 gHz, czyli zbyt niskie.

Pamięć RAM:

Niektóre laptopy mają 4 GB, inne 8 inne jeszcze więcej; 4 GB powinno spokojnie wystarczyć.

Dysk Twardy:

Jeśli nie będziemy mieli zamiaru nagrywać płyt oraz muzyki na płyty, to dysk jest dla nas mniej ważny niż cała reszta. Warto mieć minimum 320 GB, choć coraz częściej spotyka się 1 tB = 1024 GB. Jeśli pisze "Dysk twardy 1 tB + SSD 8 GB" tzn., że na tym dysku SSD zapisują się wszystkie procesy, które otwieramy często np. 1 raz włączamy GIMPa 10 sekund, po paru razach już tylko 3 sekundy. Podobno dzięki niemu nasz system również szybciej się uruchamia, lecz tego nie sprawdzałem.

Matryca:

Warto zwrócić uwagę na ekrany: 15.6" oraz 17.3" - dwa najbardziej znane rozmiary. Im większy monitor tym większa cena, dlatego trzeba się z tym liczyć. Moim zdaniem 15.6" wystarczy spokojnie, w końcu patrzymy na niego z bliższej odległości niż na mointor komputera, który można przenieść.

Rodzaj matrycy:

Jeśli nie chcemy, aby światło odbijało nam się od ekranu, a oczy nie bolały po parugodzinnym przeglądaniu, to wybierzmy matrycę matową. Złą wiadomością dla ludzi chętnych kupić Core i7 jest to, że matowe matryce często przekraczają próg 2500 złotych. Błyszczące matryce są dobre, gdy nie mają kontaktu ze światłem, np biurko daleko od okna.

USB 3.0:

USB 3.0 jest 10x szybszy niż USB 2.0 przez co przesłanie filmu Full HD na BluRay trwa o wiele krócej.

Karta graficzna:

Karta graficzna to bardzo ważna rzecz w każdej grze, dlatego trzeba ją odpowiednio wybrać. Aby się zbytnio nie rozpisywać podam wam dobrą stronę: http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart...531.0.html .Na tej stronie sprawdzicie na którym miejscu jest wasza karta pamięci. Jeśli jest na pozycji niższej niż 150, to sobie odpuście - są lepsze w tej kategorii cenowej. Jeśli chodzi o kartę Intel - wszystkie są na pozycji ponad 200, szkoda sprawdzać. Ważną rzeczą jest, aby karta była dedykowana, nie zintegrowana np. AMD + Intel.

System operacyjny:

Jest to o tyle ważna rzecz, że jeśli go nie ma tzn., że będziemy musieli dołożyć kwotę 350zł na kupienie wersji OEM z internetu. Nie będę radził który system lepszy: win 7 czy win8, ponieważ zawsze ludzie dzielą się na zwolenników oraz przeciwników któregoś systemu.

Mam nadzieję, że pomogłem ludziom szukającym dobrego laptopa oraz poradnik był zwięzły oraz treściwy. Pozdrawiam.

Edytowane przez Zaqowity
  • Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Laptopy nie nadają się do gier :D

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Żeby można było by grać normalnie w gry, to trzeba kupić laptopa MSI gdzieś za minimum 5 kafli a za tyle to już można sobie kupić wyczepistego PC'ta ;)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Laptop 5000zł < PC 2000zł ;)

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano
Wiem, wiem, ale jak komuś bardzo zależy na laptopie, to co poradzisz?  :) 

Nie wiem co to za ludzie, którzy chcą grać na laptopie, zero przyjemności, chyba że ma te 5 kafli :D a jak komuś potrzebny na studia laptop i chce też grać to niech lepiej kupi sobie tableta i PC'ta :p 

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

http://www.notebookc...0M.68117.0.html

Mam 3 lata i śmiga jak talala..

Jestem z niego zadowolony, a służy głównie do gier..

To chyba w cs 1.6 grasz, że taki zadowolony jesteś. Bo już w battlefield 3 ma mało fps'ów a co tu dopiero powiedzieć o nowszych grasz :P

fw3gd3.png

Opublikowano

Poradnik opierałem nz tym laptopie: http://www.komputronik.pl/product/215198/Komputery/Laptopy/MSI_GP70_2OD_232XPL.html. Jak ktoś codziennie gdzieś idzie np. lekka praca (że może pograć), to może się zainteresować laptopem. Pisałem o tym w czerwcu, bo sobie zdałem sprawę o ile tak naprawdę lepiej kupić komputer, a o ile lepiej zrobić swój niż jakiś zrobiony nie wart swojej ceny.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano
http://www.x-kom.pl/polecam ta stronę tam można kupić za nie duże koszta za laptopa, ja z tad kupilem i jestem zadowolony. Mój laptop to lenovo 8gb ramu procek i5, graf geforce 740gt i Intel 4400 jak dobrze pamiętam, cena to 2300zl ale dokupowalem ubezpieczenie do tego laptopa.
Opublikowano

http://www.x-kom.pl/polecam ta stronę tam można kupić za nie duże koszta za laptopa, ja z tad kupilem i jestem zadowolony. Mój laptop to lenovo 8gb ramu procek i5, graf geforce 740gt i Intel 4400 jak dobrze pamiętam, cena to 2300zl ale dokupowalem ubezpieczenie do tego laptopa.

http://fragujemy.com/topic/21463-polecane-sklepy-internetowe/?view=getnewpost . Intel HD 4400 - zintegrowana karta graficzna (w mostku północnym lub na procesorze). Kart granicznych nie ma wydajnych, bo muszą to być karty niewymagajace coolera (chłodzenia), bo się nie zmieści.

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano (edytowane)

A ja to powiem tak, ze sam mam laptopa (lenovo z580) i kupuje drugiego, ze wzgl. takich, ze za stypendium mogę kupić do 2800. Radzę szukać lenovo y510p. Jedyny sensowny zakup do gier w tej cenie. No i jeszcze lenovo z710, ale to już zależy która dokładna wersja modelu.

Edit: Zaqowity, w woli wyjaśnienia. Dysk SSD jest głównie w laptopach do umieszczenia w nim systemu, ponieważ ma lepsze odczyty i zapisy danych od HDD, dlatego procesy szybciej się uruchamiają i umożliwiają sprawniejsze działanie systemu i programów. ;)

Edytowane przez CatShot~>mp3
Opublikowano (edytowane)

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-Z510.105707.0.html

Dokładnie taki sam mam. Powiedz co o nim sądzisz?

http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-graficzne-rozpiska-osiagow.1174.0.html - możesz sobie sprawdzić fps w poszczególnych grach. Co do laptopa, to procesor ma niskie takty, bo już taki komp 10 letni ma 2.9 ghz, więc jak grasz w domu to za słabo.

A ja to powiem tak, ze sam mam laptopa (lenovo z580) i kupuje drugiego, ze wzgl. takich, ze za stypendium mogę kupić do 2800. Radzę szukać lenovo y510p. Jedyny sensowny zakup do gier w tej cenie. No i jeszcze lenovo z710, ale to już zależy która dokładna wersja modelu.

Edit: Zaqowity, w woli wyjaśnienia. Dysk SSD jest głównie w laptopach do umieszczenia w nim systemu, ponieważ ma lepsze odczyty i zapisy danych od HDD, dlatego procesy szybciej się uruchamiają i umożliwiają sprawniejsze działanie systemu i programów. ;)

Do komputera stacjonarnego też możesz podpiąć dysk ssd, a nawet 6 lub 24 (fajny film na yt) i mieć parę tb pojemności. To że jest ssd nie znaczy, że jest szybszy niż hdd, bo taki no name ssd vs markowy hdd (wd/seagate) jest wolniejszy - jak ktoś się zna na łączach i na naciąganym rynku to wie. Jak szukałem laptopa, to akurat mało dysków ssd spotykałem. Warto wspomnieć, że ssd są słabo rozbudowane pojemnościowo oraz droższe od hdd, chociaż dzięki 100 % mechaniczności jest bezglosny, lecz dzisiejsze hdd również nie produkują wysokich poziomów dB.

@Edit Ja na twoim miejscu sprzedałbym obecny i kupił porządny pc (z własnych części, nie jakieś poskładane na allegro).

Edytowane przez Zaqowity
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Trochę źle sformułowałem zdanie. To jest oczywiste, ze SSD moze byc w zwykłym PC, ale piszemy o laptopach.

Powiedz mi, kto kupuje no name SSD - chyba trzeba być masochistą, żeby pchać się w noł nejmy. Wiadomo, że jak porównujesz produkty, to najpierw szukasz danych, potem opinii itd.

Nie porównuję tak rozbieżnych jakościowo produktów :], bo takie porównanie traci sens.

Opublikowano

Trochę źle sformułowałem zdanie. To jest oczywiste, ze SSD moze byc w zwykłym PC, ale piszemy o laptopach.

Powiedz mi, kto kupuje no name SSD - chyba trzeba być masochistą, żeby pchać się w noł nejmy. Wiadomo, że jak porównujesz produkty, to najpierw szukasz danych, potem opinii itd.

Nie porównuję tak rozbieżnych jakościowo produktów :], bo takie porównanie traci sens.

Polaczki cebulaczki patrzą najpierw wow, ssd, potem cena, a potem kupują.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności